אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הקרב על החיים של החברות הקטנות צילום: סי די בנק

הקרב על החיים של החברות הקטנות

דירקט קפיטל, רילון, פסיפיקה, מידאס, פי.אם.אס ורוטשטיין מתמודדות עם היעלמותם של שותפים, הסכמים שלא כובדו ולחץ של המשקיעים. הישרדות - גרסת שוק ההון

08.12.2008, 07:05 | נעמה סיקולר

אדם שמנסה שלא לטבוע משתמש בשארית כוחותיו כדי לשרוד. הידיים מנופפות להצלה, הרגליים בועטות בגלים, הראש עושה הכל כדי להישאר מעל המים - פעולות שמזכירות במשהו את דיווחי החברות הציבוריות לבורסה בימים האחרונים שכללו ביטולי עסקאות, זימוני אסיפות, הסדרים, העברת כספים מכיס לכיס, עצירת משכורות ועוד. פעולות אלה מטרתן אחת: להחזיק את הראש מעל קו פרשת המים של העסק החי.

"כלכליסט" מביא שישה סיפורים קטנים, שהסתתרו בדיווחים אתמול (א') לבורסה, סיפורים המאפשרים טעימה של מצב החברות הקטנות בשוק. אמנם, על הנייר רוב החברות עדיין לא נמצאות במצב של טביעה, אלא שבחינה כוללת של האירועים האחרונים מציירת תמונה די מדאיגה.

הראשונה היא דירקט קפיטל, שכפי שהדברים נראים כרגע, תזרים המזומנים שלה בשנים 2010–2009 עתיד להיות שלילי. החברה כבר הודיעה כי ללא מימוש נכסים מסיבי, לא תצליח לעמוד בפירעון התחייבויותיה, ובכל יום שעובר מתרחק תרחיש המימושים מהחברה. במצגת שפרסמה אתמול החברה, מצגת שתוצג למחזיקי החוב באסיפה הקרובה, חוזרת דירקט קפיטל ומסבירה כי אמנם פעלה בשנה החולפת בהתאם ליעדים, אלא ששני מזכרי הבנות שהיו אמורים להזרים לה 90–130 מיליון שקל (באמצעות רכישת נתח בחברה־בת והשקעה של ליהמן ברדרס בפרויקטים בהודו) - כשלו.

הישרדות החברה במצב הזה מותנית לא רק במימוש הנכסים, אלא גם בהסכמת מחזיקי איגרות החוב לפריסת התשלומים.

האופציה לא מומשה

חברה נוספת הנמצאת בקשיים היא רילון, שהודיעה אתמול כי אופציה שהעניקה לצד ג' לרכוש רבע מחברה־בת בולגרית שבבעלותה תמורת 13.1 מיליון שקל פקעה מבלי שמומשה. עסקאות באות ועסקאות הולכות, זה טיבן של השקעות הנדל"ן, אלא שבשווקים שבהם המימון החוץ־בנקאי סגור כמעט לחלוטין - אין זה מפתיע שמשקיעים לא ממהרים להיפטר ממזומנים.

החברה השלישית היא פסיפיקה אחזקות שדיווחה כי ההסכם למכירת קרקע ברומניה, שעליו חתמה לפני כחודשיים, טרם השתכלל בשל עיכובים בבדיקת הנאותות. מדובר אמנם בעסקה של כחצי מיליון יורו בלבד, אלא שבמקביל תלויה ועומדת בקשה של מחזיקי החוב של החברה להעמדת האג"ח לפירעון מיידי - מהלך שיעלה לדיון באסיפה הבאה במהלך דצמבר. בתוך כך, גם בעל השליטה, שלמה ולד, לא העביר לפסיפיקה את הסכומים שלהם התחייב.

דיווח נוסף שפורסם אתמול כלל דרישה לפירעון מיידי של הלוואה שהועמדה למידאס השקעות עבור פרויקט בארצות הברית (שחלקה בו עומד על 17%). היקף החשיפה שצפוי למידאס אם לא תצליח למצוא פתרון משפטי או לעכב את הפירעון יעמוד על 4.75 מיליון דולר.

יש מקום לדאגה

גם בחברת פי.אם.אס יש למחזיקי החוב מקום לדאגה. החברה דיווחה אתמול כי הבנק המרכזי במימון פעילותה דרש פירעון מיידי להלוואות שהעניק לה לאחר שחרגה מהתנאים שסוכמו ביניהם. פי.אם.אס דוחה את הטענות, ומדווחת כי ההליכים נגדה יפריעו לה לפרוע את התחייבויותיה למחזיקי החוב בשנה הקרובה (4.2 מיליון שקל).

אחרונת המדווחות היא חברת הנדל"ן רוטשטיין, שהודיעה כי אסיפת המחזיקים אישרה הסרת משכנתה מעל נכס בפתח תקווה, במטרה למכורו, ומהכסף שיתקבל להעביר 32 מיליון שקל לחשבון בנק המשועבד לנאמן. לחברה אין קשיי נזילות, אלא שגם היא, בדומה לחברות נדל"ן אחרות, עברה ברבעון השלישי להפסד, בין היתר בעקבות הפחתות שביצעה בגין מכירת הנכס בפתח תקווה.

תגיות