אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הכלכלה הפלסטינית: חג קורבן הצריכה צילום: יואב גלאי

הכלכלה הפלסטינית: חג קורבן הצריכה

הפלסטינים חוגגים מהיום את עיד אל־אדחה, וההוצאות גדולות, בעיקר לעולי הרגל למכה

08.12.2008, 08:04 | דני רובינשטיין

היום המוסלמים ברחבי העולם מתחילים לחוג את חג הקורבן (עיד אל־אדחה). הוא נמשך ארבעה ימים, ולכן נקרא בדרך כלל "החג הגדול" - לעומת עיד אל־פיטר, "החג הקטן", שמסיים את הרמדאן ונמשך שלושה ימים. אלה שני החגים הרשמיים היחידים של האסלאם, ובהם הכל סגור - בתי הספר, מקומות העבודה, החנויות והמשרדים.

מסורת ברחוב הערבי מספרת שבמחסן של אלוהים היה מספר מוגבל של חגים; היהודים באו ראשונים וקיבלו חגים רבים. אחריהם באו הנוצרים, ולקחו לא מעט. המוסלמים באו אחרונים, ונשארו עם שני חגים בלבד.

המנהג המרכזי בחג הוא החאג', העלייה לרגל למכה, שכל מוסלמי חייב לעשותה פעם אחת בחייו. בימים אלה שוהים במכה ובסביבותיה כמעט 2 מיליון עולי רגל, ומספרם נקבע על פי המכסות שמקציבה ממשלת סעודיה לכל מדינה מוסלמית. לפלסטינים הוקצבו השנה 5,500 מקומות (3,300 לתושבי הגדה 2,200 לאנשי הרצועה). המבקשים לצאת למכה נדרשים להירשם במשרד ההקדשים (הדתות) הפלסטיני; השנה הוגשו כ־50 אלף בקשות. ההכרעה מי ייצא לסעודיה נקבעת בהגרלה.

במכה: מלונות, טלה לקורבן, מתנות וארוחות לשכנים

מספר הנרשמים השנה גדול מאשר בשנים קודמות. זו עדות לשיפור מסוים במצב הכלכלי (בוודאי בגדה), משום שהחאג' הוא עניין יקר למדי. המסע עצמו עולה כ־7,000 שקל, והחבילה כוללת את דמי הנסיעה (אוטובוס לירדן, ומשם אוטובוס שנוסע במשך 14 שעות עד מכה) והשהייה (כשבועיים בבית מלון גדול, פנסיון כמעט מלא). גם החלוקה למלונות, אגב, באחריותה של ממשלת סעודיה; השנה הוקצו לפלסטינים חמישה מלונות בסטנדרט גבוה, שבכל אחד מהם כאלף חדרים.

ואולם לא זאת ההוצאה העיקרית הכרוכה במילוי מצוות החאג'. מה שמכביד על הכיס עוד יותר הוא הנוהג לחזור עם מתנות - ולחגוג. עם שובו של העולה לרגל, הוא מארח בביתו במשך שלושה־ארבעה ימים עשרות ואפילו מאות בני משפחה, חברים ושכנים. את כולם צריך להאכיל, לכולם צריך לתת מתנות - מחרוזות ושטחי תפילה, דברי מתיקה, בקבוקים מלאים מים ממעיין הזמזם הקדוש, עניבות, חולצות וגם מוצרי חשמל.

ההוצאה הנלווית הזאת נאמדת בעשרת אלפים שקל. כדי לחסוך, וכדי לא לסחוב, כמה מעולי הרגל קונים את רוב המתנות בדוכני הרחוב בגדה, ומחלקים אותן כאילו נקנו במכה. על כך יש להוסיף את קניית הטלה או הכבש לקורבן. בסך הכל מסתכמת העלות הכוללת של מילוי מצוות החאג' בכמעט 20 אלף שקל.

במקביל לטקסים במכה, מוסלמים ברחבי העולם מקריבים קורבן פרטי בבית. רוב הפלסטינים כבר אינם שוחטים כבש בחצר אלא הולכים לקצב השכונתי וקונים בשר כבש. מחירו של ק"ג בשר כבש עומד היום על 65 שקל. ארבעת ימי החג כוללים ארוחות גדולות, מתנות לקרובי המשפחה ודמי כיס לילדים. כך שגם מי שלא נסע לסעודיה נאלץ להתמודד עם הוצאה לא קטנה, שמסתכמת בכאלף שקל למשפחה ביום.

תגיות