אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המיתון הגיע לצלחת צילום: עמית שעל

המיתון הגיע לצלחת

השלט "סגורים" על דלתות מסעדת אודיאון ברחוב הארבעה בתל אביב מסכם במילה אחת את הקשיים שבהם נתקלות המסעדות באזורי העסקים. לקחו לעובדים את התלושים, וברור שזה גורם לפגיעה במחזור, מסביר אודי סטלקול, מנהל סניף רמת החי"ל ברשת ג'קו

09.12.2008, 10:04 | גלי וולוצקי

על הדלת הסגורה של מסעדת אודיאון ברחוב הארבעה תלוי שלט מאולתר: "סגורים". הבעלים זהר אריאלי ושוקי לרר נמצאים שם, אבל לא מספקים תשובה לשאלה האם מדובר בסגירה סופית של המסעדה, שהיתה בעבר מקום מפגש תוסס לאנשי אנשי עסקים ותקשורת. הסגירה של אודיאון היא חלק מהאווירה הכללית ברחוב. אלי אולי נסגרה לפני כמה חודשים, וגם מסעדת איזבל החדשה יחסית סגרה לפני כחודשיים את הסרוויס של הצהריים.

גם באזור התעשייה של הרצליה, עד לפני כשנתיים יעד נחשק למסעדות עסקים, מרגישים את המיתון. מינה טומיי בהרצליה, גם היא בבעלותו של אריאלי עם שותפו לרר, נסגרה לפני כחודש לאחר שנה וחצי של פעילות. "הזרמנו כסף לעסק הזה במשך יותר משנה והחלטנו שדי", אומר אריאלי. השניים גם נעלו לפני כשנה את השלוחה ההרצליאנית של אודיאון. "עמק הבכא של המסעדות", מכנה אריאלי את האזור ומסביר, "זה אזור קשה מאוד. צפוף שם ואי אפשר להרוויח".

מסעדת אודיאון הסגורה, צילום: עמית שעל מסעדת אודיאון הסגורה | צילום: עמית שעל מסעדת אודיאון הסגורה, צילום: עמית שעל

לא מדובר רק בעסקיהם של אריאלי ולרר. את הפגיעות של אזור התעשייה ההרצלייני מחזקת הסגירה של הסניף המקומי של רשת ג'קו, וגם מסעדות באזורי עסקים אחרים ברחבי הארץ כבר מרגישות את הפגיעה על בשרן. באזור התעשייה בכפר סבא נסגרה לפני כחודש מסעדת ברקרולה, והענף רוחש שמועות על מסעדות אחרות שנמצאות בקשיים. אזורי העסקים שבהם יושבות חברות הייטק הם בין הראשונים להיפגע. חלק מהעובדים פוטרו, ולאחרים קוצצו התלושים שמימנו את ארוחת הצהריים.

לדברי חיים בן סימון, מנכ"ל חברת סיבוס, המעניקה פתרונות מחשוב להסדרי הסעדה ביותר מ־1,400 מסעדות ברחבי הארץ, מתוכן כ־850 באזורי עסקים, עלות הארוחות של עובד למעביד עומדת על כ־400 שקל בחודש. סיבוס עובדת כיום עם יותר מ־1,000 חברות המעסיקות כ־140 אלף עובדים המקבלים תלושים לארוחת צהריים מוזלת. לדבריו, המעסיק לא תמיד משתתף בעלות הארוחה, ובמקרים שכן, השתתפות יכולה להגיע עד 35 שקל ביום. את הפגיעה המורגשת בהסעדה באמצעות תלושים הוא אומד ב־6% בלבד, והיא נובעת להערכתו מפיטורים ומהימנעות של העובדים לסעוד בחוץ במקרים שבהם הם מממנים חלק מעלות הארוחה.  

 

על חשבון העובד

 

אודי סטלקול, מנהל סניף רמת החי"ל של רשת ג'קו ונצר למשפחת אלאלוף, שהקימה את הרשת וסגרה לפני כחודשיים את הסניף ההרצלייני שלה, רק חודשיים לאחר שינוי קונספט במקום, אומר שהוא מרגיש את הפגיעה של המיתון בסניפי העסקים של הרשת, בנתניה, ברמת החי"ל ובקיסריה.

"אני שומע מסועדים שאכלו אצלנו כל יום שלקחו להם את כרטיסי הסיבוס. אז עכשיו הם באים פעם בשבוע ומשלמים מכיסם במקום לבוא כל יום. ברור שזה גורם לפגיעה במחזור. מצד שני, היום מגיעים אלינו סועדים, גם בערב, שבעבר אכלו במסעדות יקרות יותר, והיום ג'קו מתאימה לתקציב שלהם".

מסעדת ג מסעדת ג'קו בהרצליה מסעדת ג

סטלקול האופטימי מכחיש שמועות על סגירה של הרשת, ומספר שהיום הוא מנסה להתמקד בשימור הלקוחות שכן מגיעים אליו. "כשלקוח בא אליי עכשיו בצהריים, גם אם הוא לוקח את העסקית הזולה של 39 שקל, אני אתן לו מעל ומעבר, אמלא לו את הצלחות של הסלטים למרות שזה לא כלול במחיר. היום אני לא מחפש להרוויח, אלא להרוויח את הלקוח. אני יודע שאותו לקוח שהיום אוכל אצלי בצהריים ב־40 או 50 שקל, יכול לבוא אליי בסוף השבוע עם שולחן של עשרה אנשים, כי פינקתי אותו בצהריים".

משה וינגרטן, מבעלי רשת ספגטים, המונה כיום 18 סניפים ברחבי הארץ, הוא ברומטר מוצלח למדד המסעדות העסקיות. שבעה מתוך סניפי הרשת ממוקמים באזורים הנחשבים לאזורי עסקים: בהרצליה פיתוח, בבורסת היהלומים ברמת גן, בחוצות המפרץ ובקניון קסטרא בחיפה, באזור התעשייה ברמת ישי, בקניון ביג בבאר שבע ובמחלף פולג. "למעט הסניף של הבורסה, שבו אין ירידה, בעיקר מכיוון שהוא עובד חזק מאוד במשלוחים הביתה, אנחנו מרגישים ירידה של 10%-15% במחזור בסניפים העסקיים שלנו", אומר וינגרטן. "יש גם ביטול של אירועים עסקיים במסעדות, וזו עוד סיבה לירידה, אבל זוהי בעיקר ההשפעה של סועדי ההייטק והפחד של כלל האוכלוסייה, שרואה את הכסף שלה הולך לאיבוד בקרנות הפנסיה".

"שקלול של ממוצע לסועד בערב ובצהריים בספגטים הוא 65 שקל. זה לא יקר, ואני מאמין שכשאנשים יפנימו את המצב ויבינו היכן הם עומדים הפגיעה תיעצר", אומר וינגרטן. עם זאת, הוא מודה, "אנחנו לוקחים בחשבון שאולי נצטרך לסגור שניים־שלושה סניפים בעקבות המשבר הנוכחי. ייתכן שלא תהיה ברירה". באותה נשימה מספר וינגרטן שאת תוכניות ההתרחבות של הרשת הוא לא עוצר: "נפתח בשנה הקרובה סניפים נוספים בנצרת, בראש פינה ובאילת".

היית שוקל היום לפתוח סניף באזור עסקים?

"ממש לא. האסטרטגיה שלנו בפתיחת סניפים, היום יותר מתמיד, היא למצוא מיקומים שהם גם בקרבת מגורים, כדי לקבל סועדים בערב; גם בקרבת מקומות עבודה, כדי שיהיו סועדי צהריים; וגם בצפיפות אוכלוסייה גדולה, כדי שנוכל להפעיל שירות משלוחים שיעבוד חזק".

אבל יש גם מי ששומר על אופטימיות. דיוויד לוי, הבעלים של מסעדת אוונגרד ברמת החי"ל, שפתח לפני כחודשיים את מסעדת מארי אנטואנט באותו מתחם, מכחיש את השפעת המיתון על עסקיו: "אוונגרד עובדת טוב מאי פעם, ומארי אנטואנט רק בחיתוליה אבל עובדת יפה. רחוב הברזל היום בימים של פריחה שהוא לא ידע זה שנים". על מסעדות אחרות במתחם המצויות במצוקה אומר לוי: "מסעדות שנפתחו בידי אנשי עסקים ייסגרו. אבל מסעדות של מסעדנים מקצוענים עובדות גם היום יפה, ומבחינתי כל המשבר בענף הוא המצאה של התקשורת".

תגיות