אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי: באוצר עובדים על תוכניות חיסכון מסלוליות; "רשת הביטחון האמיתית תוצג בתוך חודשים" צילום: גיא אסיאג

בלעדי: באוצר עובדים על תוכניות חיסכון מסלוליות; "רשת הביטחון האמיתית תוצג בתוך חודשים"

כך אומר בכיר במשרד. המודל הצ'יליאני צובר תאוצה ובאגף שוק ההון מתכננים להגיש נייר עמדה, שיהיה בסיס לחקיקה, לקראת אמצע 2009

11.12.2008, 07:02 | שאול אמסטרדמסקי

אגף שוק ההון במשרד האוצר מגבש בימים אלו נייר עמדה בנושא חיסכון פנסיוני מסלולי על בסיס המודל הנהוג בכמה מדינות בדרום אמריקה, שזכה בתקשורת לכינוי "המודל הצ'יליאני". נייר העמדה ישמש את מקבלי ההחלטות בממשלה כבסיס לפרסום טיוטה בעניין בעוד חודשים ספורים.

שר האוצר בוועידת כלכליסט: לאחד את רשויות הפיקוח; בתוך חצי שנה נעבור למסלולים פנסיוניים לפי גיל "לא אתן יד לכך שחודש וחצי לפני הבחירות, תחת לחץ פוליטי ופופוליסטי, נכנס לסטגנציה ולא ננקוט בפעולות חיוניות להאצת המשק", אמר שר האוצר בוועידת "כלכליסט" לחיסכון פנסיוני הנערכת בשיתוף מגדל. בר-און התייחס לדבריו של עופר עיני שקרא לו להתפטר: "אם עיני רוצה לדבר איתי על בעיות העובדים, אהלן וסהלן. אם הוא רוצה לנהל על גב המשק הישראלי את קמפיין הבחירות של אהוד ברק, שישכח מזה" שאול אמסטרדמסקי, 3 תגובותלכתבה המלאה

לפי בכיר באגף, לאחר פרסום הטיוטה יינתן לגופים המוסדיים חודש כדי להציג הערות למתווה המוצע. אלו ייבחנו על ידי אגף שוק ההון, ובסיום התהליך יפורסם חוק בעניין חיסכון פנסיוני מסלולי. הבכיר מעריך שכבר בתוך חצי שנה תופעל בישראל שיטה מוסדרת לחיסכון פנסיוני במסלולים.

בתוך כך מתח הבכיר ביקורת על רשת הביטחון שהוצגה בתחילת השבוע בידי שר האוצר רוני בר־און. לדבריו, רשת הביטחון האמיתית היא רפורמת פנסיית המסלולים המתגבשת בימים אלו.

בצד "המודל הצ'יליאני" נבחנו גם מודלים הנהוגים במערב אירופה, הנבדלים זה מזה בעיקר במידת ההתערבות הממשלתית. בעוד במודל הראשון הרגולטור מכתיב את גבולות הסיכון של המסלולים לכל קבוצת גיל, כך שמבוגרים אינם רשאים לבחור במסלולים מסוכנים, הרי שבמודלים אחרים, מקלים יותר, המדינה אמנם מחייבת את הגופים המוסדיים להציע כמה מסלולים - אך החוסכים רשאים לבחור בכל מסלול כרצונם. המודל הנהוג בבריטניה מחייב דווקא את הגופים המפיצים את הכלים הפנסיוניים להתאים את החיסכון למאפייני החוסכים השונים.

מלבד גילו של החוסך המודלים כוללים עוד פרמטרים, כגון היקף נכסיו ואופן השתכרותו. נייר העמדה של האוצר בוחן, בין היתר, כיצד אפשר יהיה לפצל נכסים פנסיוניים למסלולים שונים, ובאיזה אופן לחשב שווי של נכסים קיימים לאחר שינוי השיטה.

כבר לפני שנה החל אגף שוק ההון לבחון מודלים מסלוליים הנהוגים במדינות שונות בעולם. "המשבר מייצר הזדמנות להזכיר לציבור שיש קשר ישיר בין התנודות בשוק לבין החיסכון הפנסיוני של כל אדם", אומר הבכיר. "האפשרות לחיסכון פנסיוני במסלולים תלויי גיל כבר קיים בארץ, אבל עד כה רק חלק קטן מהגופים הציג אותה בפני הציבור, כך שלא נוצר ביקוש גדול לכלים האלה".

לפי נתוני האוצר, 98% מהחסכונות ארוכי הטווח של הציבור היו עד המשבר הנוכחי במסלולים כלליים, שבהם הגופים המוסדיים אחראים לשינוי תמהיל ההשקעה. לאור ההפסדים הכבדים של הגופים המוסדיים בחודשים האחרונים, כחצי מהפונים למשוך את כספם לא משכו אותו בפועל, אלא עברו למסלולים סולידיים יותר. נוסף על כך, בחודשים האחרונים החלו הגופים המוסדיים להגיש שורה של בקשות ליצירת מסלולים סולידיים יותר עבור לקוחותיהם, לאור העלייה בביקוש.

תגיות