אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
חמי פרס: מדד הביטחון של הצרכנים ירד לרמתו ב-1967; ינואר עד מרץ יהיו עוד הרבה יותר גרועים צילום עמית שעל

חמי פרס: מדד הביטחון של הצרכנים ירד לרמתו ב-1967; ינואר עד מרץ יהיו עוד הרבה יותר גרועים

השותף הבכיר בקרן פיטנגו, אמר את הדברים בכנס "שילובים" באוניברסיטת ת"א. מנכ"ל מיקרוסופט ישראל, דני ימין, ניסה להרגיע והזכיר את הדו"חות הכלכליים הגרועים שפורסמו ב-1975 בארה"ב, השנה שבה הוקמה מיקרוסופט

10.12.2008, 21:46 | אסף גלעד
בכירים בענף ההייטק והטכנולוגיה התכנסו הערב (ד') בכנס המועדון העסקי של בוגרי הפקולטה להנדסה באוניברסיטת תל אביב 'שילובים', בכדי לדון בהשפעת המשבר על התעשייה המקומית. בין המשתתפים היו חמי פרס, שותף בכיר בקרן פיטנגו, יובל כהן, מנהל קרן הפרייבט אקוויטי פורטיסימו, דני פאלק, לשעבר מנכ"ל סאפיינס וכיום חבר דירקטוריון במספר חברות הייטק כגון אורבוטק, דני ימין, מנכ"ל מיקרוסופט ישראל ובן ציון זילברפרב, פרופ' לכלכלה באוניברסיטת בר אילן ומנכ"ל משרד האוצר בשנים 1998-1999.

יובל כהן, מנהל קרן הפרייבט אקוויטי לחברות בוגרות פורטיסימו התבטא לגבי מוכנות הקרן שלו למשבר הכלכלי: "לנו יש הרבה כסף במונחים יחסיים להשקיע בחברות בשלות, ואנו רוצים אותם במחירים נמוכים. הרבה חברות לא הפנימו את עוצמת המשבר, שיהיה קשה יותר. יש תמיד פער בין מה שקורה בישראל ובארה"ב. כולנו רואים את זה מגיע כמו 'טיל סאגר', שמגיע אליך מול העיניים ואתה לא יודע מה לעשות".

הדברים שקרו ב-1975

דני ימין. גייטס נגד פורד, צילום: עמית שעל דני ימין. גייטס נגד פורד | צילום: עמית שעל דני ימין. גייטס נגד פורד, צילום: עמית שעל

דני ימין מנכ"ל מיקרוסופט ישראל, שמר על ראיה אופטימית והדגיש את ההזדמנות שמציב המשבר לחברות חדשניות: "נברתי במה שקרה ב-75, אז נשיא ארה"ב פורד הוציא דו"ח כלכלי, והמשפט בו התחיל הדו"ח, הוא שאנו באחת השנים הכי קשות שהיו אי פעם. זה היה שנתיים לאחר פרוץ משבר הנפט וחברות הרכב".

"ב-75'", המשיך ימין, "באיזהשהו גרז' בהרוורד, פול אלן וביל גייטס מקימים את מיקרוסופט". בהשוואה אמר ימין: "במרץ 2000 הנאסד"ק היה 5000 נקודות ובאוקטובר אותה שנה הוא הגיע לאזור ה-2000. באותו חודש גוגל השיקה את ה-adwords, מנוע החיפוש מבוסס פרסום. שני אלה תומכים בטענה שלי, שיש צורך אנושי בחדשנות. כל יום נולדים אלפי ילדים חדשים ויש צורך במזון, חינוך ודיור. הישראלים מתאפיינים בחדשנות, שתמיד יהיה בה צורך. זה גל קטן שיעבור".

ההייטק הישראלי סובל ממניה דיפרסיה

חמי פרס אמר בכנס, כי "מהות המשבר לתפיסתי, באה מ-2 כיוונים שונים. כיוון אחד הוא ניהולי: בארה"ב לקו בעיוורון ובראיה קצרת טווח, שמתמקדת ברבעון ולא בטווח הארוך. הצורך ברווחים מהירים גרם למשבר. בן גוריון אמר, כי כל המומחים הם מומחים למה שהיה ולא למה שיהיה. ארה"ב צברה חוב של 10 טריליוני דולרים וזה הוביל למשבר שפרץ עוד ב-2007 עם משבר הנדל"ן וגולש כבר לתחום הריאלי, כמו גם הרכב".

פרס הפליא בנבואות זעם ואמר, כי "דצמבר יהיה יותר גרוע, וינואר עד מרץ יהיו עוד הרבה יותר גרועים. מדד הבטחון של הצרכנים חזר לרמתו ב-1967. אנשים באמת חוזים מיתון, שיכול להתרחש גם לאורך 10 שנים. אנחנו מפגרים אחרי העולם, אבל נפגעים גם קצת פחות. המערכת הפיננסית שלנו לא נפגעה כל כך קשה, אבל אנחנו בסך הכל קליפת אגוז בסערה הזו".

לגבי ההייטק הישראלי אמר פרס, כי "הוא סובל ממניה דיפרסיה, הדברים המטרידים הם שלפני המשבר, כמו לפני התפוצצות בועת האינטרנט, שקרתה כתוצאה מבעיה ניהולית תרבותית. הבורסה נעלמה, למשקיע ההון סיכון אלה חדשות רעות, כי אנחנו הרי בונים את החברות לטווח ארוך עד לאקזיט וכרגע, אבן הבוחן הזו נעלמה. החדשות הרעות הנוספות הן גם המכירות הנמוכות ולכן ערכי החברות נמוכים".

פרס. זה הזמן לייצר תעשייה חדשנית, צילום עמית שעל פרס. זה הזמן לייצר תעשייה חדשנית | צילום עמית שעל פרס. זה הזמן לייצר תעשייה חדשנית, צילום עמית שעל

"אבל החדשות הטובות", אמר פרס, "הן שכאשר יש משבר כל כך בסיסי, זה הזמן לייצר תעשיה חדשה וליצור מקורות חדשניים, אין דרך אחרת. תעשיית הרכב האמריקאית תצטרך לדלג שלב, לעשות מה שאגסי יעשה: לפרוס תחנות טעינה ולדלג דור בכדי לדלג על התחרות מהמזרח. בנושא האנרגיה, כל עלייה של דולר במחיר הנפט מביאה מיליארד דולר שיכול ללכת לטרור וזיהום שהולך לאוויר, כך שתעשיית הקלינ-טק, כמו גם מים וננוטכנולוגיה, יפתרו את זה".

לדעת פרס, "ימי בועת האינטרנט נגמרו ולכן האקזיטים צפויים רק תוך 5-10 שנים". עם זאת הוא אומר, "קרנות ממשיכות להשקיע. בהיעדר בורסה, כספים זמינים ואפשרויות לעשות מינוף, הדרך היחידה של חברות לגדול ולצמוח הוא שיעשו דברים אמיתיים כלומר מוצרים שצריך באמת, שיגיעו במהירות לשוק. חברות חדשות שאינן מונעות על ידי אקזיט מהיר או בורסה, אלא ממניעים של בניית חברה".

בנושא הפיטורים בתחום ההייטק אמר פרס, כי לדעתו, "עד סוף 2009 יהיו פיטורים בהיקף של 10-15%, עם סדר גודל של 8000 איש שיפוטרו".

"מצב פחות טוב מלפני 10 שנים"

דני פאלק, חבר דירקטוריון אורבוטק אמר הערב בכנס, כי "חברות הייטק שמוכרות ציוד קפטילי (מכונות) בבעיה מאוד גודלה. הירידה בביקוש בתחום היא של יותר מ-50%. חברות יצטרכו מהר מאוד לעשות התאמות. באורבוטק, ב- 2001 המכירות ירדו ב 40% ולקח לחברה 2 רבעונים בשביל לחזור למצב של איזון תפעולי.

יובל כהן. חסינים ממיתון יובל כהן. חסינים ממיתון יובל כהן. חסינים ממיתון

פאלק הוסיף, כי "כל חברות ההייטק סבלו משמעותית משער החליפין בשנה שעברה ויש לזה השפעה על איך שנכנסו למשבר, בנוסף לשחיקה דרמטית בתקציבי המו"פ. בתנאים האלה, אנו נמצאים במצב אפילו פחות טוב ביחס ללפני 10 שנים. ההייטק הישראלי לא ממונף.

הישראלים מסבירים לגרמנים

יובל כהן, מנהל קרן פורטיסימו, אמר כי "הלקוחות שלנו נמצאים בחו'ל, חברת טלרד הרי תלויה בנורטל, שנמצאת בקריסה. גם עולם התוכנה הארגוני, שם אנו מושקעים, נראה ממש לא טוב. למזלה של פורטיסימו, אנחנו מושקעים בסודה קלאב, והיא חסינה ממשבר. מפעל מילוי הגז", סיפר כהן, "הוא בגרמניה. אני עומד מול 170 איש, רוב העובדים פוטרו לפני שנכנסו, בעיירה שלא נחרבה במלחמה. הישראלים והיהודים מסבירים שם לגרמנים, על בטחון תעסוקתי במפעל למילוי גז".

תגיות