אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סקר כלכליסט: 38% מהחברות רוצות להחליף פירמת רואי חשבון צילום: גלעד קוולרציק

סקר כלכליסט: 38% מהחברות רוצות להחליף פירמת רואי חשבון

לפי הסקר, פירמת רואי החשבון המועדפת היא קוסט פורר, ואחריה, במרחק ניכר - סומך חייקין וקסלמן וקסלמן. 17% מהחברות כבר הפחיתו באחרונה את התשלום לרואי החשבון

14.12.2008, 06:58 | הדר קנה
לנוכח המשבר הכלכלי החמור המכה בשוקי העולם זה חודשים בולט תפקידם המרכזי של רואי החשבון המבקרים. הם שעורכים את הדו"חות הכספיים של החברות, נותנים חוות דעת, ובמקרים רבים אף עומדים בפרץ ואמורים להזהיר את המשקיעים מפני מצבה הכלכלי הרעוע של חברה. על רקע זה ערך בשבוע שעבר "כלכליסט", בשיתוף פורום מנהלי כספים ראשים (פורום CFO), סקר מקיף בקרב סמנכ"לי כספים של החברות הגדולות במשק, כדי לבדוק את עמדותיהם בעניין פירמות ראיית החשבון המבקרות את חברותיהם, ובעניין והפירמות המתחרות.

- - -

שאלות הסקר התמקדו ב"ביג 5" - חמש הפירמות הגדולות בארץ לראיית חשבון - משום שעל פי ממצאי הסקר, כ־96% מהחברות שהשתתפו בו מקבלות את שירותי הביקורת שלהן מאותן פירמות גדולות. יותר מכך, 80% מהן מקבלות מהפירמות הגדולת גם את השירותים הנלווים, כגון ייעוץ, מיסוי, הערכות שווי וכדומה.

כנקודת מוצא, סמנכ"לי הכספים התבקשו ראשית לציין איזו פירמה עורכת את הביקורת בחברתם בפועל. 40% השיבו כי הם עובדים עם קוסט פורר (ארנסט אנד יאנג) שעורכת את הביקורת במשרדם. אחריה קסלמן וקסלמן (PWC) עם 21%, בריטמן אלמגור (דלויט) עם 15%, סומך חייקין (KPMG) עם 13% וזיו האפט (BDO) עם 7%. ארבעת האחוזים הנותרים של המשיבים מתחלקים בין כמה משרדים קטנים יותר.

נתונים אלה שונים במקצת מנתוני סקר דן אנד ברדסטריט, המדרג את פירמות ראיית החשבון לפי מספר העובדים בפירמה, ובו לאחר ארנסט אנד יאנג מדורגת סומך חייקין במקום השני וקסלמן רק במקום הרביעי.

גם בכל הקשור לשירותים הנלווים, מעבר לביקורת, נמצא כי ארנסט אנד יאנג המשרד הגדול ביותר בין המשיבים, עם 23% מהשוק. אחריו זיו האפט (17%), בריטמן אלמגור (16%), סומך חייקין (14%) וקסלמן (10%). חשוב לציין כי גם בשוק השירותים הנוספים אמנם מובילות חמש הפירמות הגדולות, אך הן מותירות נתח גדול יותר למשרדים האחרים - 20% נהשירותים הנוספים ניתנים לחברות על ידי פירמות שאינן ב"ביג 5".

- - -
הדשא של השכן ירוק יותר

 

השאלה המרכזית שעליה התבקשו משתתפי הסקר להשיב היא "אילו יכולת לבחור במשרד ראיית חשבון ללא מגבלת תקציב, במי היית בוחר? (כולל המשרד שעמו אתה כבר עובד). הממצא המפתיע שעלה משאלה זו הוא שלא פחות מ־38% מהחברות שהשתתפו בסקר היו מעדיפות להחליף את פירמת ראיית החשבון שעמה הם עובדים כיום.

הרצון להחליף את הפירמה בולט במיוחד בקרב החברות הבינוניות בגודלן, שמחזורן השנתי נע בין 40 ל־200 מיליון דולר. בקרב אלה השיבו 43% מהסמנכ"לים כי היו בוחרים בפירמה אחרת מזו שעמה הם עובדים. בקרב החברות הגדולות (מחזור גבוה מ־200 מיליון דולר), 30% היו בוחרות בפירמה אחרת.

בחלוקה הפנימית בין הפירמות, פירמת ראיית החשבון המועדפת באופן ברור על ידי משתתפי הסקר היא קוסט פורר, שעמה היו רוצים לעבוד כמעט מחצית מהמשיבים (47%, לעומת 40% המקבלים ממנה שירותים אלה בפועל). במרחק ניכר ממנה נמצאות הפירמות סומך חיקיין (18%) וקסלמן וקסלמן (17%). בדלויט בחרו 11% בלבד מהמשיבים, ובזיו האפט בחרו רק 3% כמשרד המועדף.

 

- - -

עם הפנים לחו"ל

 

כאשר התבקשו הסמנכ"לים לדרג את הקריטריונים החשובים להם ביותר בבחירת רואה חשבון מבקר לחברה שלהם, התברר שגם בעיצומו של המשבר העולמי החשיבות שמייחסים סמנכ"לי הכספים לקשרים הבינלאומיים של הפירמה עולה על שאר הפרמטרים. בין אם משיקולים פסיכולוגיים, ובין אם משום שפירמות בינלאומיות מאפשרות קבלת שירותים בקלות בחו"ל. בסולם של 1–5 נתנו הסמנכ"לים את הציון הגבוה ביותר (4.25 בממוצע) לקריטריון של "קשר לפירמה בינלאומית".

 

הקריטריון השני בחשיבותו היה "מומחיות בענף שבו עוסקת החברה" (4.05), אחריו "גודל הפירמה" (3.95) ואחריו "זהות השותפים המובילים" (3.86). למרות החששות הגוברים במשק מירידה ברווחיות ומהפסדים, את הציון הנמוך ביותר מבין הקריטריונים לבחירת פירמה קיבל דווקא סעיף מחיר הביקורת (3.36 נקודות).

 

פרט לשאלה זו, ניתנה למשתתפי הסקר גם אפשרות לציין קריטריונים נוספים שחשובים להם בבחירת פירמת ראיית חשבון (שאלה פתוחה). 33% מהם ציינו את היחסים הבינאישיים עם השותף והעובדים ואת תודעת השירות של הפירמה. 20% ציינו את הרמה המקצועית ו־13% את היכולת לספק לחברה מכלול שירותים נוספים. עוד צוינו כקריטריונים חשובים זמינות, שייכות ל"ביג 5", קשר לחברה־אם ושותפות אסטרטגית.

 

- - -
מפחיתים את התשלום 

 

אף שהמשבר החמור בשווקים פרץ רק לפני כשלושה חודשים, מתברר מהסקר ש־17% מהחברות כבר הספיקו להפחית השנה את שכר הביקורת שהן משלמות לפירמות ראיית החשבון שלהן. מהנתונים שמסרו משתתפי הסקר עולה כי ההפחתה הממוצעת היא של 17.5%.

 

כאשר נשאלו סמנכ"לי הכספים אם קיצצו בשכר שהם משלמים לפירמות, התברר ש־17% מהחברות כבר הפחיתו את השכר לביקורת ו־18% הפחיתו את השכר שהן משלמות לשירותים הנוספים. אצל יתר החברות טרם נרשם שינוי בגובה התשלומים.

מבין החברות שדיווחו על הפחתה בתשלום, 20% הורידו את שכר הביקורת לרואי החשבון שלהם בשיעור חד של 30%, 10% הורידו את שכר הביקורת בכ־25% ועוד 10% הורידו את השכר ב־20%. יתר החברות הפחיתו את השכר בשיעורים נמוכים יותר.

 

- - -
לא רק ביקורת

 

סמנכ"לי הכספים התבקשו לציין אילו שירותים נוספים, מלבד ביקורת, הם מקבלים מהפירמות. מהסקר עולה כי נושא המיסוי על גווניו השונים הוא הפופולרי ביותר: 22% מהחברות מקבלות שירותי מס שונים מהפירמות. 13% מסמנכ"לי הכספים ציינו שהם מקבלים מהפירמות הערכות שווי. 11% חשוב לקבל ייעוץ בענייני תקנות סרבנס אוקסלי ותקנות נלוות. 6% מציינים כי הם מקבלים שירותי ייעוץ כלכלי, חשבונאי, פיננסי וכללי. עוד שירותים בולטים סיוע בביקורת פנים (5%), סיוע בבקשות לתמיכות ממשלה (4%) וטיפול בחברות־בנות בארץ ובחו"ל (4%). כן צוינו בניית תוכניות אופציות או נאמנות, ביקורת קרנות נאמנות וקופות גמל ומערכות מידע.

 

פירמות ראיית החשבון מקבלות ציונים גבוהים יחסית מסמנכ"לי הכספים. הציון הממוצע למקצועיות שירותי הביקורת היה כמעט 8 (מתוך 10), ואילו הציון הממוצע לרמת השירות היה 7.85 (מתוך 10). 

 

כך ערכנו את הסקר

 

סקר "כלכליסט" לסמנכ"לי כספים נערך בשיתוף פורום CFO, המאגד את הדרג הניהולי מקצועי הבכיר בחברות הגדולות במשק הישראלי; מדובר בחברות פרטיות, ציבוריות ורב־לאומיות בענפי התעשייה, המסחר והשירותים, ההייטק והתעשייה המסורתית. בסך הכל מייצג הפורום יותר מ־90% מתל"ג מדינת ישראל.

שאלות הסקר נכתבו על ידי "כלכליסט" ונשלחו ב־4 בדצמבר לסמנכ"לי הכספים של החברות המאוגדות בפורום. 86 שאלונים מולאו בשלמותם ונשלחו חזרה, ואלה נכללו בתוצאות המתפרסמות כאן.

מבין 86 המשיבים היו 25% "חברי מועצה" בפורום ה־CFO, דהיינו מנהלי כספים בחברות שמחזורן הוא יותר מ־200 מיליון דולר בשנה; 55% הם "חברי פורום", דהיינו מנהלים בחברות שמחזורן בין 40 ל־200 מיליון דולר בשנה או בחברות נסחרות; ו־20% הם מחברות הייטק שלהן מחזור הנמוך מ־40 מיליון דולר, אך רק כאלה שבהן מכהן סמנכ"ל כספים במשרה מלאה.

תגיות