אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מרכז אדוה: הפחתות המסים הגדילו הפער בין העשירונים צילום: מאיר אזולאי

מרכז אדוה: הפחתות המסים הגדילו הפער בין העשירונים

לפני אדווה, ב-1998-2007 גדלה ההכנסה החודשית של משק בית בעשירון השני בכ-500 שקל, לעומת כ-5,500 שקל בעשירון העשירי

14.12.2008, 11:23 | מיקי פלד

הפחתות המסים של השנים האחרונות הגדילו את הפער בין העשירים לעניים - כך עולה מהדו"ח של מרכז אדוה.

הפחתות המסים, שהחלו ב-2002 עם הורדת מס החברות והמס הישיר על יחידים, הביאה לעלייה של 2,000 שקל במשכורתם החודשית של אלו המרוויחים 40-50 אלף שקל לחודש. ואולם העניים כמעט שלא הרוויחו מהן דבר.

לפי הדו"ח, כתוצאה מהפחתות המסים, קופת המדינה "הפסידה" 14.4 מיליארד שקל בשנים 2002-2007 - סכום שיכול היה לשמש למימון הוצאות בתחום העבודה, הרווחה והבריאות. לפי תחזית אדוה, עד 2010 יגיע סכום ההפסד ל-21 מיליארד שקל, כגודלו של תקציב משרד החינוך. הדו"ח של אדוה אינו מתייחס לתוכנית מס הכנסה שלילי, שהחלה השנה.

עוד עולה מהנתונים כי ב-1998-2007 גדלה ההכנסה החודשית של משק בית בעשירון השני ב-507 שקל בלבד, בעוד זו של העשירון השישי גדלה ב-1,486 שקל וזו של משק בית בעשירון העשירי גדלה ב-5,522 שקל לחודש.

באחוזים, הגידול בהכנסות משק בית בשבעת העשירונים הראשונים שבראשו עומד שכיר עמד על 10%-13%, בעוד בשלושת העשירונים העליונים הגידול היה של 15%. אין פלא, אם כך, שבעשור זה קטן חלקם של ששת העשירונים התחתונים בעוגת ההכנסות של המשק ב-0.1%, בעוד זה של העשירון התשיעי עלה ב-0.2% (לכדי 16.5% מההכנסות במשק) וזה של העשירון העשירי עלה ב-0.3% (לכדי 28.3% מכלל ההכנסות במשק).

כלומר, שני העשירונים העליונים מהווים יותר מ-44% מההכנסות של המשק הישראלי, לא כולל משקי בית בראשם עומד עצמאי שהיו מגדילים כנראה את הפער.

מהדו"ח עולה עוד כי שיעור השכירים המרוויחים מתחת לשכר הממוצע עלה ב-2007 ל-73.8%, לעומת 70% ב-1998. בשנת 2006, יותר משליש מהישראלים השתכרו שכר מינימום.

תגיות

3 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

3.
על פערים, יחסיות וגובה המס
מחקרים בפסיכולוגיה של הכלכלה חשפו כבר מזמן שהאדם (וגם פירמה) נוטה להעדיף יתרון יחסי על אדם אחר מאשר יתרון אבסולוטי לעצמו. כך שהשארת העניים במצבם ושיפור במצב העשירים היא ממש לא ערך, מלבד לעשירים עצמם. רוב הציבור, שמשתכר עד המינמום או סביבו, יעדיף אחרת. רציונלי? לא. אבל המיתוס של רציונליות בהתנהגות הכלכלית של האדם הוא לא יותר ממיתוס. מעבר לזה, חברה שבנויה על פערים חריפים (וישראל היא המובילה במערב מבחינה זאת) היא חברה שיש בה יותר פשיעה ויותר אלימות, ובעיקר מאבדת את אמון הציבור בדמוקרטיה. אנחנו רק בתחילת הדרך, וכדאי לעצור את ההדרדרות לנתיב הזה ומהר. מילה אחרונה: מס ההכנסה בארץ הוא לא גבוה יחסית למדינות oecd, אנחנו נמצאים במקום 24 מתוך 31 בגובה המס הישיר (הכנסה כולל ביטוח לאומי ובריאות). אם היו עושים מס עזבון ומתנות כמו שיש בארה"ב, אפשר היה להוריד אותו עוד יותר.
עמית , ת"א  |  14.12.08
2.
לצערי, מדובר בדמגוגיה לשמה
הבעיה החברתית כלכלית בכל מדינה היא לא בפערים, ומדהים כמה מלל נשפך על מדד שאינו קיים ואינו צריך להתקיים. מה שחשוב זה המצב של החלקים החלשים בחברה ולא מצבם של העשירים. אם משפחה ענייה צריכה להתקיים מ 2000 ש"ח לחודש, המצב שלא לא ישתפר אם העשירים ירוויחו רק 5,000 ש"ח לחודש וההיפך הוא הנכון. ככל שהעשירים לא יהיו עשיקים, כל המשק ייכנס למיתון, השקעות ופיתוח ימתינו לזמנים אחרים ודבר לא יעזור לחלשים. אלא אם כן תוכיחו לי אחרת, כל אותם "עשירים" או עשירונים עליונים לא גנבו את הכסף שלהם, אלא עבדו בשבילו. ועכשיו אנא הסבירו לי בבקשה מדוע צריך אדם שלמד או שפתח עסק או שהשקיע כסף וראה ברכה בעמלו - לשלם מיסים כה גבוהים?! מדוע? כדי שאחרים יוכלו להיות שותפים גם הם לעמלו? האם כדי שמישהו אחר יחשוב פעמיים לפני שהוא פותח עסק? האם בכדי לתת דגים לרעבים במקום ללמד אותם לדוג? לצערי הרב, כל התיאוריה הזו שרואה בעשירונים העליונים כשורש כל הרע, לא רק שהיא נבזית ומזיקה אלא היא יורה לכל אותם נזקקים בול למרכז גופם. הרי ללא מיסים מהעשירים כיצד תממנו בדיוק את כל אותם תשלומי רווחה? מי ישלם את הוצאות הביטחון? מי יישא בהוצאות מערכת הבריאות וכו'. הפחתת מיסים אין משמעה שנותנים לעשירים יותר, אלא שלוקחים מהם פחות! יחי ההבדל הקטן!!
עו"ד י.ש. , תל אביב  |  14.12.08
1.
אין קורס בסיסי בכלכלה במכון אדו"א?
למה לא מפרסמים את שמות "כלכלנים"(בטוח לא כלכלנים מוכשרים) שעשו את איסוף המידע הסטטיסטי הזה? לטעון שהורדת המיסים פגעה בהכנסות המדינה ממיסים היא פשוט לא נכונה, בשנות ה"גאות" במשק ההכנסה ממיסים זינקה לשיעור שלא היה כמותו מעולם. וזאת אך ורק בגלל התמריצים לעבוד שנוצרו בגלל הורדת המיסים. מי שהיה משתכר ברמות שכר בהן המס היה 60%, לא היה מוכן/רוצה לעבוד יותר שעות, ולכן ההשוואה פשוט לא חכמה. הבעיה בכל המחקרים האלו היא היחס. העשירים התעשרו, יחסית למה שהם היו קודם, והעניים נהיו יותר עניים - ביחס לעשירים, זאת תוצאה מובנת מאליה לכל בר דעת ולכן לא רלוונטית כלל. השאלה צריכה להיות - מה בדבר היחס האבסולוטי? האם הכוח קנייה של העניים עלה או ירד? האם המצב של העניים השתפר יחסית למצבם קודם? האם עכשיו הם יכולים לקנות במקום 20 קילו בשר, 25 קילו בשר(לדוגמא)? האם עכשיו הם יכולים להחזיר את החובות שלהם ולחיות בכבוד? לשאלות אלו הדו"ח לא עונה. ובנוסף שרק נבין כמה הדוח הזה מגוחך - יש בו נתון שאומר שאשכנזים מרוויחים ב37% יותר מאשר אנשים ממוצא מזרחי. כמובן שבדו"ח לא עשו שום השוואה ברמות ההשכלה והכישורים בין המזרחים לאשכנזים, לא עשו השוואה בכמות העבודה ב"שחור" שנעשת, ולא עשו השוואה בהורים וכישוריהם וקשריהם.
אורי , ירושלים - האונ' העברית  |  14.12.08