אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"אכיפת חוקי העבודה חלקית ועוזרת להפרת זכויות העובדים במשק" צילום: shutterstock

"אכיפת חוקי העבודה חלקית ועוזרת להפרת זכויות העובדים במשק"

כך קובע דו"ח של מרכז מאקרו. במהלך השנים 2005-1999 נפתחו רק 6 תיקים בגין חוקים שהופרו. מנכ"ל המרכז: "הנתונים מראים כי האכיפה היא חלקית וסלקטיבית, עובדים רבים נתונים לחסדי המעביד"

14.12.2008, 11:53 | מיקי פלד

חוסר האכיפה של חוקי העבודה, בשילוב עם בעיית הנגישות של עובדים לבתי הדין לעבודה, עוזרת להפרה השיטתית של זכויות העובדים במשק. כך עולה מנייר מידע שמפרסם מרכז מאקרו בשיתוף עם קרן פרידריך אברט.

במרכז מצאו, כי אף שישנם 16 חוקים ברשימת חוקי העבודה עליהם מופקד המינהל לאכיפת חוקי עבודה, בין השנים 1999 ל-2005 נפתחו תיקים רק בגין 6 חוקים שהופרו. בנוסף, אף שמבקר המדינה העריך כי 16% מן העובדים הזכאים לשכר מינימום לא קיבלו אותו, שיעור העובדים שהאגף לאכיפת חוקי העבודה במשרד התמ"ת בדק ומצא שאינם מקבלים שכר מינימום היה 2% בלבד. יש לציין, כי בשנים אלו משרד התמ"ת טען כי ישנו מחסור משמעותי בתקנים ביחידת האכיפה שלו, שבשנה האחרונה תוקצבה וגייסה פקחים נוספים.

עו"ד יעל סגל מקליס, שכתבה את הדו"ח, אומרת כי "עקב השינויים הרבים שחלו בכלכלה ובחברה הישראלית, בין השאר על ידי יצירת מסגרות העסקה מגוונות, הדין הישראלי רחוק מלספק הגנה הולמת לציבור העובדים". לדבריה, "המצב הנוכחי דורש רפורמה מהותית. על המדינה האחריות למסד מנגנוני אכיפה מיטביים, אשר יפגעו באופן משמעותי בכיסם ובאפשרויות התעסוקה של מעסיקים עבריינים".

בין הדרכים עליהן ממליץ מרכז מאקרו לשיפור מערך האכיפה של חוקי העבודה: הגדלת סכומי הקנסות המוטלים על מעסיקים עבריינים ויצירת מנגנון מינהלי לגביית הקנסות, הגדרת פיצוי של 50,000 שקל אותו זכאי עובד לתבוע ממעסיק אשר הפר את הוראות החוק ללא צורך בהוכחת נזק, מינוי שופטים נוספים לבתי הדין לעבודה, מניעת זכייה במכרזים לשירותי כוח אדם לגופים ציבוריים על ידי חברות המציעות מכרזי הפסד ופרסום רשימת חברות המפרות זכויות עובדים באופן שיטתי על ידי משרד התמ"ת.

ד"ר רובי נתנזון, מנכ"ל מרכז מאקרו: "הנתונים מראים כי האכיפה היא חלקית וסלקטיבית, בין אם בסוג החוקים הנאכפים או במספר הגבוה של התיקים שנותרים פתוחים אף שמספר כתבי האישום שהוגשו נותר נמוך בהרבה. לצד זאת, אובדן כוחם של ארגוני העובדים, כאשר רק 40% מהעובדים במשק הישראלי מאוגדים, מותיר רבים שנתונים לחסדי המעביד. המדינה נדרשת לאמץ חקיקה מתקדמת כדי להתאים את החוק לצרכי שוק העבודה המשתנה. זאת, לצד הקצאת משאבים לתגבור אכיפת זכויות עובדים".

תגיות