אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שטיינמץ מכריז מלחמה על מעלות

שטיינמץ מכריז מלחמה על מעלות

היהלומן בני שטיינמץ תוקף את חברת הדירוג מעלות לאחר שהורידה בשמונה דרגות את דירוג איגרות החוב הפרטיות שהנפיק. המוסדיים דורשים פירעון מיידי של האג"ח

15.12.2008, 07:12 | גולן חזני וענת ציפקין

מאבקי הכוחות בין חברות הדירוג לבעלי החברות הפכו בשבועות האחרונים לדבר שבשגרה. לאחר שבעל השליטה בחברת אפריקה ישראל לב לבייב השתלח במעלות S&P ובכלכלניה כי לא הסכים לקבל את הורדת הדירוג הדרסטית של מעלות, ואלפרד אקירוב, בעליה של קבוצת אלרוב, הרעיף גם הוא "שבחים" רבים על שיטות הדירוג המקומיות, אתמול הגיע תורו של איש העסקים בני שטיינמץ.

אתמול הודיעה מעלות כי היא מורידה את דירוג איגרות החוב של חברת TIM שבשליטת המיליארדר, שהיקפן נאמד בכ־941 מיליון שקל. הדירוג הורד מ־A ל־CCC - כלומר, הורדה של שמונה דרגות בבת אחת. לפי תשקיף הגיוס, הורדת דירוג שכזו מאפשרת לבעלי האיגרות להעמידן לפירעון מיידי, ואכן כך היה. בנוסף לכך זימנו בעלי האיגרות אסיפה מיוחדת ל־30 לדצמבר.

שטיינמץ מצדו אינו מתכוון לוותר. ל"כלכליסט" נודע כי פרקליטו עו"ד פיני רובין כבר שיגר מכתב חריף למעלות, בו הוא מאיים לתבוע אותה. במכתב פונה קבוצת שטיימנץ למעלות:

"אילו הייתם משלימים את בדיקתכם כשם שהתכוונתם וכפי שסוכם עימנו, היתה התוצאה שונה באופן מהותי מזו העולה מהודעתכם בדבר הורדת הדירוג לאיגרות החוב. במקום זאת, ביום 10 בדצמבר 2008, בהפתעה גמורה של החברה, עוד טרם שהגיע מועד העברת החומר הרלוונטי שהתבקש על ידכם, תוך הפרת ההסכמות באשר למהות ולפרוצדורת הבדיקה אותה ביקשתם, הודעתם לחברה על כוונתכם להוריד את הדירוג ל־CCC, כאשר עם השלמת ההצעה לרכישה עצמית של איגרות החוב ירד הדירוג ל־D, כל זאת מבלי שהושלמה בדיקת החברה ובדיקת קבוצת BSGR לגופה, אפילו לא מקצתה".

מסיבות אלה דורש שטיינמץ ממעלות לבטל את הורדת הדירוג "השרירותית והמופרכת", לדבריו, וכן "לחזור בה ממנה, להתנצל ולהודיע על כך ברבים".

עו"ד רובין טוען כי ב־4 בדצמבר קיימה מעלות ישיבה עם נציגי שטיינמץ בה הודיעה כי היא בוחנת את הורדת הדירוג, ולשם כך ביקשו לקבל לידיהם נציגי מעלות, וסוכם כי יקבלו נתונים מפורטים. רובין טוען כי הסיבה האמיתית להורדת הדירוג היא הנחיה "טכנית" הנוגעת להצעת הרכש של שטימנץ לאג"ח.

שטיינמץ גייס כ־1.4 מיליארד שקל בהנפקה פרטית של אג"ח באמצע שנת 2007. בין המוסדיים שרכשו אז את האג"ח היו גמולות, בנק לאומי, כלל, מגדל וגדיש.

כספי הגיוס נועדו להרחבת הפעילויות העסקיות של בני שטיינמץ גרופ (BSG) בתחומי המכרות, האנרגיה ותחליפי האנרגיה. כבטחונות העמיד שטיימנץ את מניות החברות הציבוריות שבשליטתו, כמו בייטמן הנדסה, בייטמן ליטווין וחברות פרטיות אחרות. במשך הזמן רכש שטיינמץ חלק מהאג"ח.

מה גרם אם כן להורדה כה חדה בדירוג של החברה של שטיינמץ? מדו"ח מעלות עולה כי "לפי הגדרות הדירוג שלנו במקרה של השלמת הצעת החלפה של חוב בעייתי, שבמסגרתו חלק או כל ההתחייבויות נרכשות מחדש, בתמורה לסכום במזומנים או החלפה בבטוחות אחרות שערכם הכולל נמוך מן הערך הנקוב של ההתחייבויות, ייקבע לאג"ח דירוג D".

במקרה של שטינמץ זה בדיוק מה שקרה - כך טוענת מעלות. שטיימנץ הגיש הצעת רכש לבעלי האג"ח תמורת 90 אגורות ליחידה, מחיר הנמוך ב־17% מהערך הכלכלי המתואם של הסדרה, ובהיקף של עד 860 מיליון שקל. המהלך אמור היה לחסוך לשטיינמץ כ־140 מיליון שקל.

תגיות