אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הכלכלה הפלסטינית: הכסף שהועבר לרצועה - לא מימון, לא לטרור, לא מישראל צילום: יואב גלאי

הכלכלה הפלסטינית: הכסף שהועבר לרצועה - לא מימון, לא לטרור, לא מישראל

הסערה סביב העברת 100 מיליון שקל לעזה השכיחה את העובדות: מדובר בכסף של הרשות הפלסטינית, המיועד לעובדיה ברצועה

15.12.2008, 07:47 | דני רובינשטיין

מדוע הועברו בשבוע שעבר 100 מיליון שקל לעזה שבשלטון חמאס, באישור שר הביטחון אהוד ברק? מי שקרא את עיתוני סוף השבוע התקשה לקבל תשובה. ברק ספג התקפות מכל עבר: מפגינים למען גלעד שליט ניסו לחסום את משאיות הכסף במחסום ארז. עורכי דין כתבו לשר הביטחון שזו עבירה על החוק האוסר לממן טרור ואיימו בהגשת תביעה. כלי התקשורת דיווחו על "זעם בשדרות וביישובי עוטף עזה". חברי הכנסת הוציאו הודעות לעיתונות. הטוקבקיסטים חגגו. ב

ברק הוקע כמממן טרור, מסייע לאויב, בוגד. במתנגדים להעברת הכספים היו גם אנשי קואליציה, ובהם יו"ר ועדת החוץ והביטחון צחי הנגבי; מקורות בצה"ל ובמערכת הביטחון; ופעיל ההתיישבות יואל מרשק מהתנועה הקיבוצית, שטען כי מדובר ב"משכורת לטרור של חמאס". אחת הכותרות דיווחה כי אפילו ראש הממשלה הפלסטינית סלאם פיאד מודה שייתכן כי הכסף יגיע לחמאס.

נראה כאילו ברק עשה טעות איומה. וכשהבחירות ברקע, אין אלא לתהות: הוא לא מבין? בשביל מה לו כל זה?

לבנק יש כסף, אבל הוא ריק ממזומנים

בתוך הרעש, כדאי להבין מהו הכסף המדובר, ומאיפה צצו פתאום 100 מיליון שקל בעבור תושבי עזה. זהו כסף של הרשות הפלסטינית, שהוחזק עד כה ברמאללה. מקורו במדינות התורמות, וייעודו - משכורות לעובדי הרשות, רובם פקידי ממשלה, עובדי מערכת הבריאות ומורים. 70 אלף ממקבלי המשכורות הללו מתגוררים בעזה; חלק גדול מהם מסרבים לעבוד בשירות ממשלת חמאס, ושובתים בהוראת ממשלת פתח היושבת ברמאללה.

רובם ככולם תומכי פתח, המפרנסים מאות אלפי בני משפחה ברצועה. מדי חודש הם מתייצבים בבנקים בעזה ומקבלים את המשכורת מהרשות, במזומן - ובשקלים.

ואולם בחודשים האחרונים הנוהל הזה השתבש: כשעובדי הרשות הופיעו בבנק, הם לא קיבלו את המשכורת. אין כסף, אמרו הפקידים. כלומר, יש כסף - ההעברה הבנקאית מרמאללה בוצעה - אבל אין שטרות ומטבעות. הבנק ריק מכסף ממשי.

100 מיליון השקלים, אם כן, אינם כסף ישראלי או זר. הם כסף פלסטיני, והאישור של אהוד ברק נועד פשוט לפתור בעיה טכנית פשוטה: אין מזומנים.

מעטפות עם שטרות לנהגי המשאיות הישראלים

כך נראית "כלכלת המזומנים" שהתפתחה בעזה אחרי השתלטות חמאס, מסביר פרופ' אריה ארנון מהמחלקה לכלכלה באוניברסיטת בן גוריון, חבר קבוצת "אייקס" לשיתוף פעולה כלכלי עם הפלסטינים. מכיוון שעל הבנקים הישראליים והזרים נאסר לעבוד עם הבנקים בעזה, וצ'קים שלהם אינם מכובדים; הם נאלצים לעבוד עם מזומנים בלבד.

סוחרים בעזה שקונים מזון, תרופות ומוצרים אחרים - ומקבלים אותם בשיירות המשאיות הנכנסות מדי פעם לעזה - לא משלמים בצ'קים ולא בהעברות בנקאיות, אלא מכינים מעטפות עם מזומן ונותנים אותן לנהגי המשאיות הישראלים, בעבור המוכרים. כך אוזל במהירות מלאי המזומנים הישראליים בעזה, והבנקים מאיימים לסגור את שעריהם כמעט כל שני וחמישי. כי בלי מזומנים, גם הכלכלה העלובה של עזה תתחסל.

המצב הזה מטריד מאוד את הנשיא אבו מאזן, שיושב ברמאללה ודואג למקבלי המשכורות ברצועה - נאמני שלטון פתח והתקווה האחרונה להפלת שלטון חמאס, מבחינתו. הוא פנה לאחרונה בעניין לממשלת ישראל, ואליו הצטרפו מדינות וגופים בינלאומיים שביקשו: תנו לרשות להעביר את הכסף, לטובת כולם.

תגיות

14 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

13.
דני רובינשטיין היקר
אין ספק שאתה אכן עיתונאי גדול מהחיים אין הרבה כמוך! מעניין אותי איזו סיבה יש לך לתמוך כל כך באהוד ברק ולנסות להסביר את פשעיו הפוליטיים? כל אחד יודע שבמקום שהכלכלה כל כך גרועה כמו בעזה לא משנה למי תעביר את המזומנים הם יתגלגלו להם מהידיים של התומכים בפת"ח לידיהם של מנהיגי החמאס וזה לא יקח זמן רב ככלל כסף מתגלגל עובר מיד אחת לשניה ובפרט מזומן מתגלגל הרבה יותר מהר. אז מה זה משנה למי תעביר את הסכום העצום הזה בעזה ? חוץ מזה בנק זה בנק אם יש לו סכומיי כסף מזומן לא משנה מי יבוא למשוך אותו אם אלו תומכיי חמאס או תומכיי פת"ח או הם ייתנו לו מזומן הרי הם מרוויחים מזה לא? ואם הממשל יירצה להחרים מה זו בעיה כל כך גדולה? הרי עזה איננה מדינת עולם שלישי
ירושלמי  |  17.12.08
12.
מדהים איך ישנם ישראלים המנסים להיות יותר פלסטינים מהפלסטינים !!!
מניין לך מר רובינשטיין שהכסך לא ילך לטרור ? יש להם איזה מנגנון ביוקרת עם שקיפות בינלאומית ? האהבה ההזויה שלך לכל מה שנוטף ממנו ריח של כאפייה פשוט מעוררת תהיה וגיחוך... לא רוצה להשתמש במונחים קשים יותר....
אחד מהעם  |  16.12.08
לכל התגובות