אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

מסע לארץ הנדל"ן - פתח תקווה קופאת

"כלכליסט" יוצא למסע לשכונת אם המושבות בפתח תקוה, העיר שעל פי נתוני הלמ"ס, היתה בעלת היקף מכירת הדירות החדשות הגדול ביותר בישראל בחצי הראשון של השנה והנפגעת הקשה ביותר ברבעון השלישי

16.12.2008, 14:12 | שי פאוזנר

שלושה חודשים לאחר פרוץ משבר הפיננסים מהגדולים בהיסטוריה, ותחת הצל הכבד של משבר הנדל"ן העולמי, הפכו בעלי החברות בשוק הנדל"ן המקומי לקבוצת אנשי העסקים המצוטטת ביותר בעיתונות הכלכלית בישראל.

הטייקונים ובעלי חברות הייזום הגדולות מובילים קו אחיד של הבטחות אופטימיות לגבי עתיד הענף בכלל והבטחה לשמור על רמות מחירים גבוהות תוך הערכה ש"הכל יהיה בסדר". רובם אף מדווחים שבוע אחרי שבוע מאז קריסת הבורסות בעולם ואצלנו כי אין ירידה של ממש ברמת הביקושים לפרויקטים שלהם.

על רקע זה, "כלכליסט" יוצא במסע מצולם אל שוק הנדל"ן הישראלי - שוק במשבר. במסע שמתחיל היום נביא את קולותיהם של האנשים מהשטח ש"עושים את היומיום" של ענף הנדל"ן בישראל על גווניו ותחומיו השונים.

את המסע שלנו אנו מתחילים בשוק הדיור בגוש דן, השוק שצמח יותר מכל שוק אחר בענף הנדל"ן בשנתיים שקדמו למשבר. בשוק זה בחרנו את אחד המוקדים שצמחו יותר מכל מוקד אחר בישראל גם בהיקף הבנייה וגם ברמות המחיר, שכונת אם-המושבות בפתח תקוה.

על פי נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, היתה פתח תקוה העיר בעלת היקף מכירת הדירות החדשות הגדול ביותר בישראל בחצי הראשון של השנה. כך גם היתה העיר לנפגעת הקשה ביותר בתחום זה ברבעון השלישי של 2008, בו נרשמה בה ירידה של 10% בהיקף המכירות.

הסיפור המרכזי של השבועות האחרונים בתחום הבנייה למגורים בישראל היה הקיפאון, אליו נכנסו רוב הפרויקטים שנמצאים בשלבים ראשונים של בנייה. פתח תקוה היתה גם זו שקבעה את הטון בתחום זה, כאשר קשיים אליהם נכנס באחרונה הפרויקט הגדול ביותר שתוכנן בעיר - פרויקט של חברת גמול הנמצאת בשליטת ליאון רקנאטי, הביאו להקפאת הבנייה בו. התמונות מדברות בעד עצמן.

תגיות

15 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

15.
מחירים מטורפים לדור הצעיר
המדינה לא מאפשרת לדור הצעיר שלנו לחיות בשלווה , מי שקונה דירה במחירירם מיליון פלוס , כבר נמצא בבעיה , מעל מחציתה במקרה הטוב הוא משכנתא , מין כלא וירטואלי שלא עוזב אותך כל חייך. בגיל ששים אתה מסיים את התשלומים , ואז פחות או יותר גם נגמרו חייך , מה הטעם , המדינה העושקת שלנו , מהווה מעל 50% ממחיר הדירה , מה יקרה אם המדינה "תרוויח " פחות קצת , נניח רק 25% זה כבר יוזיל את מחיר הדירה באחוז משמעותי. מה עם דיור ציבורי שקיים ברוב מדינות אירופה , (ישראל מתיימרת להיות מדינה מפותחת ) למה שלא נחקה את הולנד ונורבגיה צעירים , צאו לרחובות להפגין , הנהגה צעירה כמו באמריקה , אנו רוצים "שינוי" אובמה ישראלי.
דני שמש מדפים למחסן דירתי , פתח תקוה  |  23.12.08
13.
12, אתה צודק שיש קונה-מוכר, אבל יש גם מדינה.....
אופציה 3- לא מקובלת עלי, כי אני צריך תעסוקה, קרבה למשפחה, חינוך איכותי לילדי, מקומות בילוי ולא סובל "בני-דודים" לידי. גם נעים לי יותר לחיות עם פרידמנים משכילים (ללא קשר למוצא). בינתים אני באופציה 2 – אבל לא לעד! לכן, או שיום אחד ארכוש דירה בעירי במחיר הגיוני ולא במחיר מתורף שאתה כופה עלי (אם יצאת פראיר ושילמת הון על חור שלא שווה את זה אל תצפה שגם אני הולך לאכול אותה!) או שאבחר באופציה 4 שלא ציינת – לעבור לארה"ב\קנדה בעוד כמה שנים כשייצאו ממשבר הזה. עדיף לקנות בית יפה עם דשא באמריקה במחיר דירה צפופה בבנין ישן על עמודים באחת הערים בארץ. לא היית רוצה אבל חיים פעם אחד.... תרמתי למדינה הזאת לא מעט גם כך. אתה צודק שלא רק קונים קובעים את המחיר, גם מוכרים וגם..... מדינה שהיא בעצם שחקן מפתח במשחק הזה, היא מחזיקה במעל 90% מקרקעות והיא מחליטה מתי, מי וכמה יבנה. ואם ניקח בחשבון שקרקע בישראל שהיא שווה נפת, זהב ומה לא זה המשאב אחד ויחיד ברשותה והיום המשק כולו נכנס למשבר ענק אז נוכל להבין לאן הרוחות נושבות! ההכנסות ממסוי נופלות, התעשיה דואכת, ההוצאות קופצות ומה המדינה תעשה ? פותחת את הרזרבה שהיא כמובן קרקע! גם הקבלנים מעונינים בכך, כי לא מחיר סופי אלא רווח זה מה שמעניין אותם ואם עלות הבניה יורד, מחיר המגרש מוזל, אז אין להם שום בעיה לחתוך במחיר ולהישאר עם רווח נעה וגם תבין דבר אחד, הם לא יכולים שלא לבנות. ענף בנין זה עסק חי שלא ניתן להקפיא אותו. הם חייבים להעסיק את הציוד ואנשים שיש להם, אין להם ברירה, כל מה שהם עושים היום - שריר זה בלוף אחד גדול. 1, אל תמכור לי, אני גם כך מתכוון לקנות בס"ד דירה חדשה מקבלן ב800-900K בעוד שנה-שנתיים, כמובן שבמרכז.
M.Sc.  |  17.12.08
11.
1, אם לא נוכל לקנות אז איך תמכור? חח.....
נמאס מכל הקבלנים מוצצי דם. תפנימו, אנו עם של פראירים, משעבדים את חיינו תמורת דירה בבנין דירות באיכות נמוכה. 12 שנות עבודה, איפה יש דבר כזה? אני לא קונה! או שמחירים ייפלו ויהיו הגיונים ואז באמת נרכוש, או שנרד מישראל - המיתון לא היה תמיד, עוד כמה שנים והכל יעלה ואז יחפשו מהנדבים, רופאים איכותים במדינות מפותחות, אבל אני לא קונה היום בישראל במחירים האלה, למרות שיש לי פרנסה ברוך השם. יצאנו מעבדות מצרים לעבדות נדל"ן בישראל, הא? יהודי לא עבד!
מה אתה, בובליל?  |  17.12.08
לכל התגובות