אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפרופסורים נגד איגודי העובדים צילום: גלעד קוולרציק

הפרופסורים נגד איגודי העובדים

אם לאוניברסיטאות בישראל יש חזון חברתי מעבר למס השפתיים שהן משלמות למצפונן דרך פרויקטים פוטוגניים, עליהן לעודד את התארגנויות העובדים

17.12.2008, 10:30 | אריאל רובינשטיין
כנראה שאף אחד אינו ממש יודע אם המשבר הכלכלי קרוב לסיומו או שעוד נחזה ימים רעים יותר. זו תהיה החמצה היסטורית אם המשבר יכה במי שיכה, יועיל למי שיועיל ויסתיים ב"השבת הסדר על כנו" מבלי שיתוקנו כמה סדרי חברה וכלכלה. ככה זה בעולמנו, גם הפרטי וגם הציבורי. רק משברים מאפשרים תיקונים של ממש. ואחד מהנושאים הדורשים תיקון הוא חולשתם של ארגוני העובדים.

ארגוני עובדים נועדים לענות על חוסר הסימטריה ביחסי העבודה במרבית ענפי המשק. העובד הבודד חלש. הוא נתון לאיום פיטורים. כשהוא מעז לעמוד על שלו הוא מסכן את פרנסתו, שלעיתים קרובות היא גם ממש מטה לחמו. הוא חושש לפנות למעביד גם כשזכויותיו החוקיות נרמסות. מולו ניצבים, לעיתים קרובות, גופים גדולים, אנשים מנוסים וכסף כבד. איזון במעמד העובד מול המעסיק עובר דרך התארגנותם של העובדים במקומות עבודתם.

ארגוני עובדים אינם מושלמים ולעיתים הם מתערבים יותר מדי בחיי העובדים. אפשר היה לוותר על תלושי ההנחה בסופרמרקטים, על כרטיסים מוזלים לפסטיגל ועל הפטנטים שהופכים נופש באילת להשתלמות מקצועית. היה מוטב אם ארגון עובדים לא היה מקים מפלגה. רצוי גם שארגוני עובדים היושבים על השטקר והשיבר לא יצברו כוח רב מידי. אבל, הבעיות בתפקוד ארגוני עובדים אינן שוללות את נחיצותם כיחידות מיקוח המאזנות את יחסי הכוח בחברה בין עובדים ומעסיקים.

מי שיכול לשוב ולקומם את ארגוני העובדים הם רק אנשים צעירים, אולי קצת תמוהים, חדורי אמונה כמעט מהפכנית. מטבע הדברים רובם מצויים בקרב ציבור הסטודנטים באוניברסיטאות בישראל. יש מהם העובדים במוסדות להשכלה גבוהה ויש מהם פעילים בארגוני עובדים המעודדים אחרים להתארגן. צעירים חסרי מנוחה אלה ראויים לכל שבח על עשייתם למען ישראל טובה ושוויונית יותר.

אם לאוניברסיטאות בישראל יש חזון חברתי מעבר למס השפתיים שהן משלמות למצפונן דרך פרויקטים פוטוגניים, עליהן לעודד את התארגנויות העובדים הללו. במקום זאת, הנהלותיהן של לפחות שלוש אוניברסיטאות עסוקות בימים אלה בסירוב עיקש להכיר בהתארגנויות של קבוצות עובדים המועסקים על ידן. לפחות שניים מהמוסדות סטו מהנורמות המקובלות באקדמיה, ודרשו מהנהלת אוניברסיטה אחרת להפסיק את מעורבות הקליניקה המשפטית של אותה אוניברסיטה במתן סיוע משפטי להתארגנויות העובדים בתחומן.

אבסורד לא קטן: כמעט כל הפרופסורים מקבלים כמובן מאליו את זכותם להתארגן. רק בזכות ארגוני סגל חזקים, יכלו פרופסורים לקיים שביתת לוקסוס ארוכה ולסיימה בהישגים מרשימים. אבל, אותם פרופסורים, שמלאכתם בעקביותם, מוצאים אמתלות שונות כדי לא לנהל משא ומתן עם התארגנויות עובדים הפועלות בחצרותיהן. לאוניברסיטאות יש הזדמנות לתרום לאיזון יחסי הכוח בין מעסיקים ועובדים. אבל, חלק מקברניטי האקדמיה ממשיכים לגונן על אינטרסים קטנוניים ולהוסיף ולייצג שמרנות כלכלית פושטת רגל ויד.

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

7.
עקביות מוסרית
הפרופסור רובינשטיין ממליץ להחזיר עקרונות של התנהגות מוסרית לאוניברסיטאות. אך איך הוא מיישב התנהגות מוסרית עם העובדה שהוא חוזר וטוען בכל הזדמנות שתורת הכלכלה איננה תורה בכלל, אלא אוסף של הנחות אידיאולוגיות מופרכות ומסוכנות, ובכל זאת הוא הסכים לקבל פרס על הישגים בכלכלה, ואינו רואה כל פסול בכך שהוא מתפרנס מלימוד כלכלה. איך הוא מיישב התנהגות מוסרית עם העובדה שבכל הזדמנות הוא תוקף את הקפיטליזם כמשטר בלתי צודק ומושחת. ובכל זאת הוא איננו מהסס לקבל שכר, כנראה יפה מאד, מביה"ס לכלכלה של אוניברסיטת ניו-יורק, שהוא מעוז לאותה תפיסת עולם קפיטליסטית, שאותה הוא כה מתעב. אכן, פרופסור רובינשטיין צודק. יש להחזיר לאוניברסיטאות עקרונות של התנהגות מוסרית, אך עליה להיות עקבית ועליה להיות מיושמת קודם כל על ידי האדם המטיף לה.
ד"ר לוי , חיפה  |  21.12.08
6.
בורח מהמציאות
פרופ' אריאל רובינשטיין, אומרים, הוא גאון בתורת המשחקים, שמשום מה הציבור מבלבל עם הבנה בכלכלה. אך קריאתו לאוניברסיטאות לתת תמיכה מוסרית לארגוני עובדים מונופוליסטיים מלמדת על אי הבנה יסודית בכלכלה ועל, גרוע מכך, התעלמות גמורה מהמציאות. כנראה שכדי להצטיין בתורת המשחקים, יש צורך להתעלם מהמציאות, כפי שפרופ' רובינשטיין מתעלם מהמציאות המושחתת שיוצרים ארגוני עובדים מונופוליסטיים , המתיימרים להגן על העובד, אך למעשה גורמים לו נזק חמור. כמובן שזכותם של עובדים להתארגן, אך כמו שיש להלחם בתעשיינים או בבנקים המתאגדים בקרטלים, כך יש להלחם גם בארגוני עובדים מונופוליסטיים. כל כוח משחית אך כוח מונופוליסטי משחית במיוחד, כפי שיכול להיווכח כל מי שמצוי בהיסטוריה של ארגוני עובדים מונופוליסטיים בכל מדינה שבה הם קיימים. לא במקרה, רבים מארגוני העובדים הללו נופלים בידי פושעים או אלה הקשורים בארגוני פשיעה, ולא במקרה אין אפשרות לקיים בהם משטר דמוקרטי, כפי שידוע לכל מי שמכיר את ארגוני העובדים בנמלים, בחברת החשמל וכו' קל לפרופ' אריאל רובינשטיין להראות צדיק בעל כוונות טובות גם כשכוונותיו מוליכות בעליל לגיהינום. מעציב במיוחד למצוא פרופסור, איש משכיל שגדל בארץ, מתעלם מהמציאות שלנו שבה ארגוני העובדים שזכו לתנאים האידיאלים ביותר הפכו למושחתים ובלתי יעילים וגם פשטו רגל. הרי לא הייתה עוד מדינה שבה ארגוני העובדים ושלוחיהם זכו לכוח פוליטי ועוצמה פיננסית כה רבים, כשניתן להם לחקוק כל חוק שרצו, והם קיבלו גם מיליארדים מכספי מיסים שנועדו לבריאות העובדים ועוד כספים רבים, למשל מקרנות הפנסיה שהם הרסו. ובכל זאת הם לא רק נכשלו כשלון חרוץ, אלא גרמו למשק הישראלי להיכשל, להיות משק בעל תפוקה נמוכה, שאינו מאפשר לשלם לעובד המיומן שלו אלא שכר בושה של 7,000 ₪ בקירוב בחודש. האין במציאות הזו גם עובדה אחת המחייבת את הפרופ' רובינשטיין להתמודד איתה, ולתת מענה לכישלון המובנה של ארגוני עובדים מונופוליסטים עליהם הוא ממליץ ? דניאל דורון מנהל המרכז הישראלי לקידום חברתי וכלכלי
דניאל דורון  |  21.12.08
4.
רוב הפרופסורים הם מינויי מקורבים של נפוטיזם חסר בושה
יופרטו האוניברסיטאות יועברו כספי האוניברסיטאות למכללות יש לחשוף את כל פרוטוקולי המינויים לפרופסורים יש לחשוף את כל חשבונות עשרות אלפי הדולרים לשנת שבתון שהיא מסווה לטיולים בח"ול פרופסורים פיאודלים וסגל זוטר ואסאלים זוטרי כל העולם התאחדו!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
ז'וז'ו איינשטיין , האוניברסיטה הפתוחה  |  17.12.08
3.
הפרופ' ששבתו הם לא הפרופ' שמסרבים להתארגנויות עובדים. נא לדייק
הפרופ' ששבתו ובפרט הנהגתם ע"י פרופ' הכהן, תומכת בהקמת ארגוני עובדים נוספים באוניברסיטאות ובבאר שבע גם פעלו לטובת העניין. המסרבים להתארגנויות הן הנהלות האוניברסיטאות שבמקרה המכהנים בראשם גם הם פרופסורים. אלו לא אותם פרופסורים וחבל סתם לצאת נגד מרבית הפרופסורים ששבתו בזמנו ותומכים בהקמת ארגונים נוספים. הפרופסורים גם כתבו מכתבי תמיכה ובאו להפגין. ראה מכתבה של רות בן ישראל לרקטור האוניברסיטה העברית, פרופ' אלון הראל מהאוניברסיטה העברית וכו'.
אבי  |  17.12.08
לכל התגובות