אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
כדורגל: איך ישפיע המיתון על חלון העברות השחקנים בינואר צילום: אוראל כהן

כדורגל: איך ישפיע המיתון על חלון העברות השחקנים בינואר

"כולם בעולם פועלים מתוך חשש מהמיתון. זה נכון גם לגבי כדורגל", אומר רונן קצב, סוכן שחקנים בכיר. עם זאת, יש כמה גורמים העשויים להפוך את החלון למעניין יותר

18.12.2008, 09:58 | אוריאל דסקל

"כולם בעולם פועלים מתוך חשש מהמיתון. זה נכון גם לגבי כדורגל וגם לגבי חלון ההעברות הקרוב", אומר רונן קצב, סוכן השחקנים הישראלי, שבין השאר מייצג את יוסי בניון, כוכב נבחרת ישראל ושחקן ליברפול. "היום אפילו צ'לסי חוסכת כסף בגלל המצב של הבעלים רומן אברמוביץ', אז מן הסתם קשה לראות הרבה כסף מוחלף בחלון ההעברות הנוכחי".

לפי קצב, חלון ההעברות בינואר הוא בכל מקרה "חלון תיקונים" ואי אפשר יהיה לזהות בו בבירור את המשבר. "החלון האמיתי הוא בקיץ", אומר קצב, "אז שחקנים מביעים נכונות גדולה יותר לעבור, כי בחורף הם לא רוצים להיכנס לקבוצה רצה. ובכל אופן, רוב הקבוצות בונות את הסגל בקיץ, ובחורף עושות רק תיקונים".

רונן קצב, צילום: שאול גולן רונן קצב | צילום: שאול גולן רונן קצב, צילום: שאול גולן

כך או אחרת, חלון ההעברות יהיה צנוע יותר בכל העולם. אם בשנתיים האחרונות נשברו השיאים של סכומי ההעברות באנגליה ובליגות אחרות באירופה, אז השנה נראה הרבה פחות הוצאות. "מועדונים לוקחים הלוואות כדי לרכוש שחקנים", מסביר אנדי אוונס, סוכן שחקנים מסוכנות World in Motion. "אבל כיום אי אפשר לקחת הלוואות מבנקים, וזה ישפיע על השוק".

"כדורגל לא יכול להתקיים על אי בודד", אומר ארסן ונגר, מנג'ר ארסנל. "כדורגל יסבול כמו כל תחום אחר בחברה. אי אפשר לדעת מה יקרה בינואר, אבל אני מצפה לדפלציה ולא לאינפלציה בגלל המיתון".

למרות הדפלציה הצפויה, חלון העברות הוא תקופה שכולם מחכים לה - לטוב ולרע. בעוד סטיב ברוס, מנג'ר וויגאן, מתאר רכישת שחקן בחלון העברות כ"קבלת גורי כלבלבים בכריסמס", גארי מגסון, מנג'ר בולטון, מתלונן שהשיטה נותנת למועדונים עשירים יתרון ופוגעת בתחרותיות. גם מנג'רים אחרים מתלוננים על השיטה ועל כך שהם משלמים יותר עבור שחקנים בגללה.

מהו בעצם חלון העברות? ב־2002 החליטו בפיפ"א, ארגון הכדורגל העולמי, ליישם חלון העברות שחקנים בינלאומי. תיאורטית החלון אמור למנוע מקבוצות להתעסק בהעברות שחקנים בחודשים שבהם מתקיימת הליגה - כלומר לאפשר להם להתרכז בכדורגל. לאחרונה מדברים על סיום מוסד העברות השחקנים בכסף, אבל זה עוד רחוק. לפי אדיראן קופר, דובר ההתאחדות לכדורגל האנגלית, "מטרת חלון העברות והעברות השחקנים היא לספק סוג של יציבות חוזית".

החלון נפתח ל־12 שבועות בסיום עונת הכדורגל (1 ביולי באופן רשמי ונסגר ב־1 בספטמבר) ונפתח לחודש בחורף שבין 1 בינואר ל־31 בינואר. בהתאחדויות שונות ישנם חוקים שונים בנוגע להעברות שחקנים בינלאומיים. בצרפת למשל קיים חוק "הכרטיס הפרוע", שמאפשר לקבוצות להחתים שחקן אחד מחוץ לטווח הזמן של פתיחת החלון. ישנן פרצות בחוק שמאפשרות החתמות - בהשאלה ועוד - אבל בעיקרון את מעברי השחקנים, לפחות המעברים הגדולים, עושים כשהחלון פתוח.

להלן כמה נקודות מבט וסיפורים שישפיעו על חלון ההעברות שייפתח ב־1 בינואר.

מנצ'סטר סיטי - "יהיו הפתעות"

 

"אם מנצ'סטר סיטי תרכוש שחקן ברמה הגבוהה ביותר ובכסף גדול, הם יכניסו לשוק הרבה מאוד כסף. זה יכול להשפיע על כולם", אמר מרטין אוניל, מנג'ר אסטון וילה, למנצ'סטר סיטי. הקבוצה שבבעלות אבו דאבי מגיעה לחלון ההעברות הראשון שלה מצוידת בשק של כסף ומבטיחה להוציא לא מעט כדי להביא שחקנים שיחזקו את הקבוצה.

בתקופה שבה פליפה סקולארי, מנג'ר צ'לסי, מותח ביקורת על רומן אברמוביץ' מול האוהדים כי הוא לא משקיע כסף בשחקנים חדשים, מנצ'סטר יונייטד שקועה בחובות, ליברפול גם כן וארסנל מתנהלת בשמרנות כלכלית, אז מנצ'סטר סיטי היא הקבוצה היחידה שיכולה להרשות לעצמה להשתגע. ספק אם אבו סיטי תרצה להוציא את הכסף הגדול שלה בחורף, אבל ייתכן שתבצע כמה רכישות של שחקנים יעילים בסכומים מופקעים, שישפיעו, מן הסתם, על החלון כולו. גארי קוק, המנכ"ל, כבר הבטיח שיהיו "הפתעות".

 

ארסן ונגר, צילום: בלומברג ארסן ונגר | צילום: בלומברג ארסן ונגר, צילום: בלומברג
ארסנל - יש כסף, אבל...

 

בחמישי שעבר נפגש המנג'ר ארסן ונגר עם יו"ר דירקטוריון ארסנל דני פיזמן ושוחח איתו על המצב הקשה של הקבוצה. האווירה במועדון מדוכדכת משהו, וכולם - מהאוהדים, דרך התקשורת ואפילו השחקנים - מותחים ביקורת על כך שונגר לא עשה מספיק כדי לחזק את הסגל הצעיר והמוכשר שלו.

פיזמן אמר לונגר שיש לו 60 מיליון ליש"ט להשקיע בשחקנים חדשים. זה כסף שמקורו בעונות רבות שבהן ארסנל סיימה ברווחים, ובעצם הופך אותה לשחקנית מרכזית בחלון ההעברות הנוכחי.

ואולם ונגר אינו חובב גדול של החלון ("הוא גורם לאינפלציה במחירי שחקנים"). הוא די שמרן מבחינה כלכלית ("גדלתי בכפר שבו למדתי שאם אתה מרוויח 100 ליש"ט, אסור לך להוציא 100 ליש"ט. אם מועדון מרוויח 100 ליש"ט ומוציא 110 ליש"ט, אז זו רמאות מבחינתי"). אה, והוא גם לא אוהב להודות בטעויות. ונגר גם באמת מאמין שקבוצתו עדיין יכולה להפתיע את כולם במאי.

עם זאת, ונגר גם מנג'ר חכם שיודע מה הקבוצה שלו צריכה, ואם יעשה את המהלכים הנכונים בחלון, הוא וקבוצתו הצעירה עוד באמת יפתיעו את כולם במאי. זה, כאמור, תלוי בכמה מהכסף שהדירקטוריון מעניק לו יהיה מוכן ונגר להשתמש.

 

ישראל - נגמרה החגיגה

 

החגיגה של שני חורפי גאידמק וחורף אלכס שניידר נגמרה. בחלון ההעברות שעבר קבוצות בישראל הוציאו כ־40 מיליון שקל על חיזוק הקבוצות בינואר - כסף שהיה ברובו מהכיסים של האוליגרכים. השנה יוציאו בעלי קבוצות הרבה פחות כסף על שחקנים - בגלל הגדלת הליגה, בגלל המיתון ובגלל ארקדי גאידמק.

"מובן שכולם מחכים לראות מה קורה עם ארקדי גאידמק", אומר בכיר בכדורגל הישראלי. "כל עוד הוא לא עושה מהלכים, קצת קשה לדעת כמה צריך להשקיע, אבל ברור לכולם שהחגיגה על שמו נגמרה".

רונן קצב מציין: "אם בעבר התקשרו אליי קבוצות ואמרו 'תמצא לי חלוץ ב־300 אלף דולר', אז היום מתקשרות אליי אותן קבוצות ומבקשות חלוץ במקסימום 100 אלף דולר. אין ספק שיש ירידה בהשקעות. מה גם, שיש רק יורדת אחת לליגת המשנה, קבוצות משקיעות פחות, כי הן בטוחות יותר".

 

כריסטיאנו רונלדו, צילום: בלומברג כריסטיאנו רונלדו | צילום: בלומברג כריסטיאנו רונלדו, צילום: בלומברג
ריאל מדריד - יש כסף בעזרת השם

 

הקבוצה כבר ביצעה רכישה אחת של החלוץ המצוין של אייאקס קלאס יאן הונטלאר — בשווי 20–27 מיליון יורו. הקבוצה, שמשתרכת הרבה אחרי ברצלונה, לא תזכה באליפות השנה אבל תתחיל החורף לבנות את עצמה מחדש לקראת השנה הבאה. גם משום שהם חייבים וגם כי שהנשיא רמון קלדרון מרגיש את לחץ חברי המועדון (הסוסיוס). הוא כבר הודה שעשה טעות בכך שבילה את כל הקיץ בחיזורים מגושמים אחרי כריסטיאנו רונלדו ולא ניצל את רווחי המועדון להשקיע בסגל. ההערכות הן שאנדריי ארשאבין מזניט סנט פטרבורג ולאסנה דיארה מפורטסמות' יבואו בחורף עבור סכום כולל של כ־50 מיליון יורו.

 

עיתונים - למי להאמין? 

 

דויד ויאה לארסנל? ריאל מדריד רוצה את אשלי יאנג? פרנק ריברי למנצ'סטר סיטי? יש הרבה ידיעות על הרבה מעברים של שחקנים, אבל רק חלקן נכונות. האתר footballtransferleague.co.uk בודק את אמינות העיתונים והממצאים: "הדיילי רקורד" הסקוטי הוא האמין ביותר.

מבין 433 ידיעות על מעברים, 137 היו נכונות (31.64%). "הגרדיאן" במקום השני (88 מתוך 319 - 27.59%) ו"הראלד טריביון" במקום השלישי (16 מ־58 - 27.59%). במקום האחרון, השבועון "פיפל" שלו אמינות מפוקפקת - רק 68 מתוך 547 ידיעות התבררו כנכונות (12.43%). במקום הלפני האחרון השבועון "ניוז אוף דה וורלד" (118 מ־918 ידיעות נכונות — 12.85%). 

תגיות