אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלגיה: משבר פוליטי בעקבות חשד לאי-סדרים במכירת בנק פורטיס צילום: בלומברג

בלגיה: משבר פוליטי בעקבות חשד לאי-סדרים במכירת בנק פורטיס

מלך בלגיה נפגש היום עם ראשי המערכת הפוליטית, לאחר ששרי הממשלה הודיעו על התפטרותם. לפי החשד, כמה מעוזריו של ראש הממשלה ניסו לשכנע גורמים במערכת המשפט להימנע מלהתערב בהליך פירוקו של פורטיס

20.12.2008, 18:24 | סוכנויות הידיעות

מלך בלגיה, אלברט השני, קיים היום התייעצויות עם מנהגים פוליטיים במדינה בעקבות משבר חוקתי המאיים על המדינה האירופית בעקבות אי-סדרים לכאורה סביב ההליך המשפטי בנוגע לעתידו של תאגיד הבנקאות "פורטיס", אשר הולאם בחלקו על ידי הממשלה לפני כחודשיים.  

המלך קיים את סדרת הפגישות בעקבות התפטרות הממשלה, לאחר שבית המשפט העליון במדינה קבע כי "ישנם סימנים" המעידים כי גורמים בממשלה ניסו להשפיע על החלטות משפטיות הנוגעות לעתידו של הבנק.

בנק פורטיס, צילום: בלומברג בנק פורטיס | צילום: בלומברג בנק פורטיס, צילום: בלומברג

בעקבות קביעת בית המשפט הודיע ביום שישי שר המשפטים, ג'ו ונדראוזן, כי הוא מתפטר מתפקידו. כמה שעות לאחר מכן הודיעה הממשלה על סיום כהונתה בעקבות הצבעה שנערכה בקבינט. כעת על המלך להכריע האם לדחות את התפטרות הממשלה, לקרוא לקיומן של בחירות חדשות או לנסות ולהקים ממשלה חדשה על בסיס הפרלמנט הקיים.

לטענת בית המשפט, ניסתה הממשלה להשפיע על הכרעת בית המשפט לערעורים בתביעה שהגישו בעלי המניות של פורטיס כדי למנוע את מכירת חלק מהבנק לידיים זרות. לפי פרסומים, ניסו כמה מעוזריו של ראש הממשלה לשכנע גורמים במערכת המשפט להימנע מלהתערב בהליך פירוקו של פורטיס. ראש הממשלה, איב לטרם, הכחיש כי לממשלה יש חלק בפרשה, אך ציין כי קביעתו של בית המשפט הגבוה למעשה אינה מאפשרת לממשלה הנוכחית להמשיך ולהתקיים.

עתידו של פורטיס, אשר היה בעברו הבנק הגדול ביותר בבלגיה, שרוי כעת בערפל, בשעה שהממשלה מעוניינת להמשיך בהליך מכירת רוב נכסיו לבנק הצרפתי BNP Paribas, תוך העמדתן בסכנה של אלפי משרות. חלק מבעלי מניות המיעוט מתנגדים למכירה, ומצויים בעקבות כך במאבק משפטי ממושך עם הממשלה. בשבוע שעבר הכריע, עם זאת, בית המשפט לערעורים כי על הממשלה היה להתייעץ עם בעלי המניות בטרם העמידה למכירה את נכסי הבנק.

תאגיד פורטיס פורק בחודש אוקטובר האחרון על-ידי ממשלות הולנד ובלגיה לאחר שאיבד תוך ימים ספורים 23 מיליארד יורו מערכו כתוצאה מהמשבר הכלכלי הגלובלי. בעקבות הפירוק קיבלה ממשלת הולנד לידיה את חטיבות הבנקאות והביטוח, והממשלה בבריסל השתלטה על עסקי הבנקאות בבלגיה. על מנת להבטיח את עתידה של תעשיית הבנקאות במדינה, החליטה הממשלה הבלגית להעמיד את רוב נכסי פורטיס בבלגיה.

במפגש שהתקיים ביום שישי האחרון הצביעו בעלי המניות של פורטיס בעד הותרת פעילות הבנק בבלגיה על כנה. לפי דובר הבנק, הצביעו בעד ההצעה 97% מהנוכחים.

ז'אן-מייקל הסלס, יו"ר פורטיס בפועל, אמר במהלך הישיבה כי "לממשלה לא היתה ברירה בחודש אוקטובר אלא להלאים את הבנק. לולא הממשלה היתה עושה זאת, המדינה כולה היתה פושטת רגל, בדומה לאיסלנד".

תגיות