אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
"חברה שתפטר 20 עובדים תפסיד 140 אלף שקל בשנה" צילום: מיכאל קרמר

"חברה שתפטר 20 עובדים תפסיד 140 אלף שקל בשנה"

פירמת השמאות המאירי חישבה כמה יפסידו חברות שפיטרו עובדים מההוצאות המיותרות על דמי שכירות וארנונה. גם חברות שיבחרו להשכיר את השטח המיותם לשוכר משנה יאבדו כ־35% משווי השטח

22.12.2008, 09:04 | אורי חודי

במהלך נובמבר פוטרו יותר מאלף עובדים בענף ההייטק בעשרות חברות שונות בישראל. פירמת שמאות המקרקעין והייעוץ הכלכלי אהוד המאירי ושות' מציגה עוד זווית של מחיר הפיטורים בחברות אלה - עלות שטחי העבודה שהתפנו עקב פיטורי העובדים. לדברי מנכ"ל הפירמה גלעד המאירי, המשמעות של פיטורי 20 עובדים עבור חברה שמשרדיה בתל אביב היא הוצאה מיותרת של עד 140 אלף שקל על דמי שכירות, דמי ניהול וארנונה בשנה.

שוק בטלטלה המחירים ייחתכו ל-60-80 שקל למ"ר אזורי משרדים מובהקים שאופיינו עד לאחרונה ברמות חסרות תקדים של מחירים וביקושים לשכירות, מאופיינים בימים אלו בהיצע גדול יחסית של שטחים וצלילה של רמות המחירים שי פאוזנר, 3 תגובותלכתבה המלאה

המאירי מציין את האזורים שלדעתו עתידים להיפגע מהמשבר ומהפיטורים: "ההשפעה הישירה של הפיטורים על מחירי הנדל"ן בישראל עתידה לבלוט בעיקר באזורי הייטק בערים הגדולות". מדובר באזורים כגון רמת החי"ל בתל אביב, הרצליה פיתוח, הר חוצבים בירושלים, מת"מ בחיפה, קריית מטלון בפתח תקווה, פארקי התעשייה ברחובות ודומיהם. המאירי מוסיף כי: "מחירי הנדל"ן באזורי ההייטק יושפעו בשל מגמת השכרות המשנה, הצפויה עקב הפיטורים המסיביים".

לדברי המאירי, "אם חברה תל אביבית פיטרה 20 עובדים, עלות שטח העבודה שלהם בסביבה פתוחה (OPEN SPACEׂ) תעמוד על כ־140 אלף שקל בשנה, בשקלול ארנונה, דמי ניהול ושכירות". להערכתו, כדי לצמצם את ההוצאה ינסו בעלי החברה להציע את השטחים להשכרה לדיירי משנה. אולם לצד זאת, "מניסיון העבר ובהתחשב במצב הכללי במשק", אומר המאירי, "הלחץ של החברה השוכרת הראשית יביא לכך שדמי השכירות המשניים יעמדו על שיעור הנמוך בכ־35% מדמי השכירות הראשית". משמעות הדבר, לדברי המאירי, היא הפסד שוטף של כ־50 אלף שקל בכל שנה.

בניין קומברס רמת החי"ל, צילום: מיכאל קרמר בניין קומברס רמת החי"ל | צילום: מיכאל קרמר בניין קומברס רמת החי"ל, צילום: מיכאל קרמר

המאירי מציע לחברות שפיטרו עובדים כי עד שימצאו חברה אחרת שתשכור את השטחים, "כדאי לנסות לכל הפחות לצמצם את תשלומי הארנונה השוטפת. על פי החוק, קיימות עילות שונות שבגללן אפשר להפחית את התשלומים בצורה משמעותית, ולעתים אף לבטל את החיוב לחלוטין עד שהנכס יחזור לשימוש". המאירי מעריך כי "יישום נכון של החוק וטיפול מקצועי ראוי יכולים לחסוך לחברה סכומים ניכרים, ולהקל עליה בתקופת המעבר עד למציאת שוכר משנה".

המאירי מסביר כיצד ערך את החישוב שמוביל מפיטורי העובדים לירידת ערך הנדל"ן: "לקחנו מודל של שטח משרדים בתל אביב. שטח עבודה ממוצע לעובד נאמד ב־6 מ"ר, מחיר שכירות בתל אביב עומד על 70 שקל למ"ר. דמי ניהול בתל אביב - 20 שקל למ"ר, וארנונה ממוצעת בחברות הייטק בתל אביב - 7 שקלים למ"ר". המאירי מסביר כי עלות שטח עבודה לעובד בחודש מחושבת על ידי הכפלת שטח העובד בעלויות שכר הדירה, הארנונה ודמי הניהול - סכום העומד על 582 שקל. בשנה עומד הסכום המדובר על 6,984 שקל. "עלות שנתית לפיטורי 20 עובדים בשנה עומדת על 139,680 שקל", מסכם המאירי את החישוב.

המאירי מספק גם דוגמה מירושלים: "חברת NDS מירושלים שפיטרה מאה עובדים בתחילת החודש עתידה להפסיד על השטחים שבבעלותה 220 אלף שקל בשנה, לפי החישוב שערכנו. גובה דמי השכירות המקובלים באזור הוא כ־65-60 שקל למ"ר. גובה הארנונה כחמישה שקלים למ"ר ברוטו. דמי הניהול המקובלים - 20 שקל. סך הכל עלות למ"ר ברוטו - 87.5 שקל לחודש". על פי שיטת החישוב של המאירי, "ההפסד השוטף של החברה יעמוד על 630 אלף שקל לשנה. נניח שהחברה תשכיר ב־35% פחות, ההפסד השוטף שלה יהיה 220 אלף שקל בשנה".

תגיות