אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי: החקלאים והבנקים יהיו שותפים של ויטה צילום: שאול גולן

בלעדי: החקלאים והבנקים יהיו שותפים של ויטה

קבוצת 3i מציעה מבנה פיננסי חדש לויטה פרי גליל שבוע לפני שיצרנית המזון השקועה בחובות נדרשת לפרוע אשראי בנקאי

23.12.2008, 06:55 | גולן חזני ואורנה יפת

שבוע לפני תום הארכה שקיבלה חברת ויטה פרי גליל מהבנקים לאומי ודיסקונט לתחילת פירעון קרן האשראי, מודיעה קבוצת 3I בראשות איאן דיוויס ואביב אלגור, שהם גם בעלי השליטה בויטה, ביחד עם אברהם בורג, כי היא מנהלת משא ומתן עם קבוצת משקיעים הבוחנת השקעה בחברה כדי להצילה.

תזכורת: בדו"ח החברה לרבעון השלישי השנה הודיעה ויטה כי היא פועלת למציאת מקורות מימון לפרעון ההתחייבויות שלה ולשינוי המבנה הפיננסי שלה. בנק לאומי ובנק דיסקונט הסכימו להאריך אז את תקופת האי פרעון של קרן האשראי על ההלוואות עד לסוף דצמבר השנה. סכום הקרן בגין ההלוואות המוקפאות לזמן ארוך וזמן קצר עומד על 11 מיליון שקל. עוד מסרה החברה אז כי אם לא תצליח לממש את תוכניות ההנהלה ולמצוא משקיעים חדשים, היא לא תוכל להמשיך לפעול כ"עסק חי".

התוכנית של בורג ואלגור, צילום: אוראל כהן התוכנית של בורג ואלגור | צילום: אוראל כהן התוכנית של בורג ואלגור, צילום: אוראל כהן

ל"כלכליסט" נודע כי על פי ההצעה המתגבשת, המשקיעה החדשה בויטה פרי הגליל תהיה קבוצת ספקי הירקות הגדולים של החברה אשר מאוגדים בארגוני משקים שונים. על פי ההסדר המתגבש, יוזרמו לחברה 80-60 מיליון שקל על ידי ספקי הירקות, על ידי בעלי המניות הנוכחיים, כלומר 3I, ועל ידי הבנקים שעדיין לא נתנו את הסכמתם לתכנית. תמורת ההזרמה המתוכננת יומר חלק מהחוב של ויטה, 160 מיליון שקל, למניות. למעשה, ההסכם כולו תלוי עתה בהסכמת הבנקים.

3I רכשה את השליטה בויטה ב־2004 מידי כור ומאז השקיעה 40 מיליון שקל בהבראתה. הקבוצה מתמקדת ברכישת חברות כושלות בערי הפריפריה, הבראתן ומכירתן, אבל החוב ההיסטורי הגדול של ויטה, כ־200 מיליון שקל, מקשה על ההבראה. בנוסף, כמה ארגוני מגדלים הכריזו בשבוע שעבר על סכסוך עם החברה והם מסרבים לחתום על הסכמי אספקה חדשים של תוצרת חקלאית בשל עיכוב בתשלומים של החברה עבור הירקות שסיפקו.

עם זאת, החברה עדיין מייצרת EBITDA (רווח לפני הוצאות ריבית, מס, פחת והפחתות) של 25 מיליון שקל בשנה. "לא ניתן לחברה ליפול. נישאר בה ואם לא נצליח להעביר את הפתרון הזה נחפש פתרון אחר", אמר אתמול ל"כלכליסט" יו"ר החברה אביב אלגור. "החברה נמצאת בכיוון של המראה אבל במשק יש מחנק אשראי ואנחנו החלטנו שלא לברוח. החלטנו שהעובדים, שנפגעו מספיק מהמשבר בפגיעה בכספי הפנסיה, לא ייפגעו שוב".

לדברי אלגור, המשבר העולמי מקשה על גיוסי האשראי של החברה: "גיבשנו מבנה ייחודי. לא ננהג כמו גופים במשק שמפטרים עובדים. אנחנו אומרים: בואו נתלכד, בעלי המניות, החקלאים, הספקים והבנקים, ונארגן מחדש את המבנה הפיננסי של החברה, כך שכל צד יתרום את חלקו. מאז רכשנו את החברה לא משכנו שכר, ולא דיבידנדים".

אברהם בורג הוסיף כי "אם נצליח ליישם את המודל הזה אני מניח שהוא ייהפך לדוגמה לחברות שסובלות מהמשבר העולמי ויחקו אותו. המשבר הכלכלי מכריח את כולם לחזור למודלים הקלאסיים שלומדים במבוא לכלכלה ולשכוח ממגדלי הקלפים שנבנו בשנים האחרונות. בארבע השנים האחרונות פרענו 60 מיליון שקל מהחוב לבנקים. ההצעה שלנו מתבססת למעשה על פתרון שבנק לאומי כבר הסכים לו בעבר". לדברי בורג, החברה פנתה לכמה ארגוני מגדלים שכולם הסכימו להצטרף לחברה ולהשקיע בה.

רמי לברון, מנכ"ל ארגון המגדלים ג.ג.חקלאות, המרכז עשרה קיבוצים ואשר מוכר ב־15 מיליון שקל בשנה, 25% מזה לויטה, אמר ל"כלכליסט": "המפעל הוא מרכיב מאוד משמעותי בגידולים בצפון. נכון שמדובר בהשקעה גדולה מבחינתנו, של מיליוני שקלים, אבל אם הדבר יביא לקפיצה גדולה בייצור של המפעל, כל המערכת תיהנה מכך. זהו המפעל היחיד בארץ שעוסק בייצור מוצרים קפואים ובייצור שימורים".

 

מוטי חזיזה, יו"ר ועד העובדים במפעל בחצור אמר כי "לולא המפעל הזה 300 משפחות היו חסרות תעסוקה. המפעל קולט ומייצר כמויות ששום מפעל בארץ לא משתווה אליהן. אין לנו כוונות לחזור להפגנות בכבישים מ־2003, ואני מקווה שכל הגורמים יסייעו להגשים את התוכנית". ויטה פרי גליל היא החברה־אם של חברות יצרניות המותגים ויטה, פרי גליל, ריצ' וקפולסקי. בתשעת החודשים הראשונים של השנה הסתכמו מכירות החברה ב־191.8 מיליון שקל, ירידה של 4.8% בהשוואה לתקופה המקבילה. החברה דיווחה על הפסד של 7.4 מיליון שקל, לעומת כ־1.1 מיליון שקל בתקופה המקבילה.

תגיות