אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מסכמים שנה: העסקאות הבולטות בענף הקמעונאות

מסכמים שנה: העסקאות הבולטות בענף הקמעונאות

ברגר קינג קנתה את בורגראנץ', עזריאלי קנה עוד קניונים, אסם־נסטלה רכשה את השליטה במטרנה וקרן מרקסטון מחפשת קונים לסטימצקי. העסקאות הבולטות של 2008, וגם כמה כישלונות

23.12.2008, 09:47 | אורנה יפת

כלכלנים בינלאומיים מענף המזון טוענים כי מיזוגים ורכישות בתחום הוקפאו מאז הרבעון הראשון של השנה בשל משבר האשראי העולמי. הבנקים צמצמו את היקף ההלוואות והחברות מצדן חששו להוציא מזומנים. אלא שבישראל חברות רבות עמדו השנה למכירה - אם בשל מצב כלכלי רעוע ואם בשל הזדמנות שמצאו למימוש נכסים. הדבר בלט בענף המזון ורשתות בתי קפה. גם בענף האופנה יש לא מעט חברות שמנהלות מגעים לקנייה או מכירה. אז אילו מהלכים בולטים של מיזוגים ורכישות היו בשנה החולפת?

סניף בורגראנץ סניף בורגראנץ' | צילום: אלעד גרשגורן סניף בורגראנץ
ברגר קינג קנתה את בורגראנץ'

 

באוגוסט האחרון התברר כי רשת המזון המהיר בורגראנץ' לא שילמה משכורות לעובדים. מכאן והלאה כדור השלג התגלגל, והתברר כי חובותיה של בורגראנץ' לחברת פז עומדים על 13.5 מיליון שקל. במקביל בנק לאומי סגר את האשראי לחברה ומונה לה כונס נכסים. על החברה התנהל מכרז שבו התמודדו כמה קבוצות, ובספטמבר הכריז בית המשפט המחוזי בתל אביב על זכייתה של קבוצת ברגר קינג בבעלות האחים יובל ואלי אורגד. האחים אורגד זכו ברכישה לאחר שהעלו את הצעת הקנייה ל־25 מיליון שקל ועקפו את המשקיע היהודי־רוסי מרב אלשווילי, שהציע 17 מיליון שקל. באוקטובר אישרה הממונה על הגבלים עסקיים רונית קן את הרכישה, לאחר שמצאה כי המיזוג אינו עתיד לפגוע משמעותית בתחרות.

אסם־נסטלה רוכשת את השליטה במטרנה

 

בספטמבר הודיעה אסם־נסטלה על השלמת העסקה לרכישת השליטה במטרנה מידי קבוצת מעברות, כשנה לאחר שנחתם הסכם ההבנות בין הצדדים. תמורת 51% ממניות מטרנה תשלם אסם־נסטלה 249 מיליון שקל. בשלב זה מחכות החברות לאישור הממונה על הגבלים עסקיים לעסקה.

באופן סמלי, השלמת העסקה התרחשה בדיוק ביום שבו נמחק סופית המותג רמדיה משוק תחליפי החלב בישראל. אסם ומטרנה עתידות להקים שותפות שתעסוק בפיתוח, ייצור ושיווק מזון לתינוקות. עבור מעברות מאפשרת העסקה ליהנות מהידע של נסטלה העולמית ולהרחיב את הפעילות שלה גם לתחום התזונה הפונקציונלית לאוכלוסיות ייעודיות, ובהן אוכלוסיות מבוגרות.

עזריאלי רוכש את קניון גבעתיים

 

בשנה החולפת כמעט היינו עדים ל"מכירות חיסול" בענף הקניונים. אפריקה ישראל הציבה על המדף את קניון רמת אביב והיתה קרובה לחתימת עסקה למכירת כמה קניונים של הקבוצה לעזריאלי. לבייב כמעט הצליח להעביר לעזריאלי בסל אחד, תמורת כ־2 מיליארד שקל, לא רק את קניון רמת אביב אלא גם את קניון סביונים ביהוד, קניון לב תלפיות בירושלים, המרכז המסחרי בסביון וקניון סיטי סנטר בחיפה. המו"מ בין הצדדים ידע עליות ומורדות עד לפיצוץ הסופי באוגוסט.

חודשיים לאחר מכן הודיעה קבוצת עזריאלי על רכישת 50% מקניון מרגלית בהוד השרון מחברת אייזקסון ואנג'ל שלמה תמורת 74 מיליון שקל. בדצמבר ביצעה קבוצת עזריאלי עסקה משמעותית הרבה יותר, כאשר רכשה מנוחי דנקנר את קניון גבעתיים תמורת 795 מיליון שקל. בכך הגיע מספרם של קניוני הקבוצה לעשרה. דנקנר מכר לעזריאלי את מלוא הבעלות בקניון באמצעות חברת נכסים ובנין, שהחזיקה מחצית מהזכויות בקניון, ובאמצעות כלל ביטוח שהחזיקה ביתר הזכויות.

הבעלים של סבארו קנו את קופי בין

השנה עמדו למכירה לא מעט רשתות בתי קפה. ביולי הודיעו לחם ארז וקופי בין כי הן מתמזגות. המיזוג אמור היה להתבצע לאחר ששתי הרשתות צברו חובות של מיליוני שקלים. שני המותגים אמורים היו להמשיך להתקיים באופן נפרד ומבודל, אך בניהול תפעולי משותף שיאחד את הרכש והכספים של הרשתות. לחם ארז מונה 27 סניפים וקופי בין 14 סניפים.

אלא שלמרות ההודעה, ולמרות העובדה שאיש העסקים גיורא נפתלי הוא בעל מניות בשתי הרשתות, לא הגיעו הצדדים לכדי הבנה על כיסוי חובות הרשתות והעסקה לא יצאה אל הפועל. כמה חודשים לאחר מכן רכשו בעלי רשת המזון המהיר סבארו בישראל, דני הרשקוביץ ודני ורנר, את קופי בין ישראל. סכום העסקה לא נמסר. לפני כניסתם של הרשקוביץ וורנר החזיקו בזיכיון על הרשת הפרסומאי דוד טמיר ואנשי העסקים עודד קוריצ'ינר, יורם חישין, ברוך איבצ'ר וגיורא נפתלי.

אילן'ס מכניסה שותפים

 

עוד מיזוג בתחום רשתות הקפה התרחש בחודש ספטמבר, כאשר עמוס לוזון ומשה (שינו) זוארץ רכשו 50% מרשת בתי הקפה אילן'ס שבבעלות אילן שנהב. היקף העסקה לא נחשף, אך היא הוערכה בכמה מיליוני שקלים. רכישה זו הפתיעה, שכן לוזון וזוארץ, יבואני מוצרים מתכלים, לא עסקו עד אז בתחום האספרסו בר וזו היתה כניסתם הראשונה לתחום. לוזון, המשמש נשיא קבוצת הכדורגל מכבי פתח תקווה, הוא גם יזם נדל"ן.

אילן'ס פועלת עד היום רק בתחום גוש דן, ואילן שנהב, המייסד, חיפש משקיע כדי להרחיב אותה אל מחוץ לגבולות תל אביב, וגם לחו"ל. כיום מונה הרשת 14 סניפים בבעלות שנהב, ובכוונתה להתרחב בשיטת הזכיינות.

לעומת המיזוג של סבארו וקופי בין, ואילן'ס, שהכניסה שותפים עסקיים, הכוונה של ארקפה לרכוש את רשת קפנטו לא עלתה יפה. ארקפה ניהלה מגעים לרכישת רשת קפנטו, שבבעלותם של אנשי העסקים חיים מלכה ושלמה אברס. המו"מ התפוצץ לאחר שהרשתות לא הגיעו להסכמה על המחיר שארקפה תשלם לקפנטו.

שופרסל השלימה את רכישת אלף

 

ביולי האחרון השלימה רשת השיווק שופרסל את רכישת מלוא הבעלות על רשת אלף החרדית. הרשת הודיעה על מימוש האופציה לרכישת 50% נוספים מהרשת החרדית אלף תמורת 100 מיליון שקל - מחיר ששיקף לאלף שווי של 200 מיליון שקל. בדיוק שנה קודם לכן רכשה שופרסל מחצית מרשת אלף עם אופציה להגדלת האחזקה, ולאחר מימוש האופציה הסבה אותה בשילוב סניפי רשת זול פה לרשת חרדית חדשה תחת המותג יש.

אפי רוזנהויז מנכ"ל שופרסל, צילום: סיון פרג אפי רוזנהויז מנכ"ל שופרסל | צילום: סיון פרג אפי רוזנהויז מנכ"ל שופרסל, צילום: סיון פרג

סטימצקי על המדף

 

גם רשת הספרים סטימצקי הועמדה השנה למכירה. קרן מרקסטון, המחזיקה בבעלות על הרשת, עדיין מחפשת שותף לאחר שגורמים מטעמה הודיעו כי מתנהלים מגעים עם דודי ויסמן, הבעלים של רשת רבוע כחול. המו"מ עם ויסמן לא צלח, ומקורבים אליו טענו כי בכלל לא התקיימו מגעים כאלה. כך או כך, לאחרונה היתה זו דווקא רשת שופרסל, המתחרה של רבוע, שהודיעה כי היא מנהלת משא ומתן לרכישת 19.9% מרשת הספרים תמורת כ־13 מיליון דולר. מדובר במחיר המשקף שווי של כ־65 מיליון דולר לרשת.

המשביר חזר בו מרכישת יתרת מניות ג'אמפ

 

באוקטובר השנה הודיעה רשת המשביר החדש לצרכן על רכישת יתרת מניותיו (50%) של מנחם קופיץ', מייסד אופנת ג'אמפ, תמורת 7.5 מיליון שקל. מחצית ממניות החברה רכש רמי שביט, הבעלים של המשביר, כבר בשנת 2007, ובמסגרת העסקה קיבל גם את רשת אירית, שנרכשה בעבר על ידי ג'אמפ. אלא שהיחסים בין שביט לבין קופיץ עלו מהר מאוד על שרטון, ואז הודיע שביט על רכישת חלקו של קופיץ בחברה. אך גם הניסיון להיפרד מקופיץ לא עלה יפה לאחר ששביט חזר בו מהחלטתו בטענה כי קופיץ אינו מקיים את התנאים שנקבעו בהסכם הרכישה.

תגיות