אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
ברוס בנט עשוי להיות מואשם בקריסת "רזרב" צילום: בלומברג

ברוס בנט עשוי להיות מואשם בקריסת "רזרב"

הרשות לניירות ערך בארה"ב שוקלת להגיש כתב אישום נגד ראשי החברה הניו יורקית, שקרסה בעקבות ליהמן ברדרס והיתה לקרן הראשונה זה 14 שנים הקורסת בשוק הכסף

24.12.2008, 11:03 | סוכנויות הידיעות

ברוס בנט, ממציא קרנות הנאמנות של שוק הכסף, וחברת "רזרב" הניו יורקית שבראשותו, עשויים לעמוד בפני האשמות פדראליות על הפרת תקנות ניירות הערך במהלך קריסתה של קרן 'רזרב פריימרי' בשווי 63 מיליארד דולר.

בשבוע שעבר מסרו אנשי הרשות לניירות ערך לראשי רזרב כי ימליצו לתבוע את החברה ואת בנט, כך נמסר בהודעה שפרסם יו"ר רזרב אתמול. החברה מצפה שהרשות תגיש תלונות גם נגד בניו של בנט, ברוס בנט השני וארתור בנט השלישי.

ערכה של רזרב צנח אל מתחת למחיר של דולר למניה ב-16 בספטמבר, בגלל הפסדים שנגרמו לחברה מחובות שהנפיק בנק ליהמן ברדרס לפני שקרס. בכך הפכה רזרב לקרן הראשונה מזה 14 שנים הקורסת בשוק הכסף. חיסול החברה גרם לבהלה של בעלי החשבונות שניסו לקבל בחזרה את כספם, ולפחות 19 תביעות הוגשו נגדה. ההפסדים כנראה יתחלקו בין המשקיעים.

"עד עכשיו החקירה התמקדה בסוגיות של הערכת שווי הקשורות לניירות של ליהמן ולקשר עם מחזיקי המניות", אמר פיטר קריין, נשיא "קריין דאתה", חברת מחקר ממסצ'וסטס. בנט והחברה שלו "מתכוונים להתגונן בעוצמה מול האשמות", נאמר בהודעה של רזרב.

מספר משקיעים ברזרב עשויים להפסיד עד 3% מהשקעתם. עד עכשיו החברה החזירה 78% מ-51.8 מיליארד הדולר שהיו בקופתה ב-16 בספטמבר. בשלושת השבועות אחרי קריסת רזרב, משקיעים משכו 347 מיליארד דולר מקרנות כסף שהיו יכולות לקנות חובות של תאגידים. הבהלה נטלה ממספר חברות מקורות מימון חשוב לטווח הקצר, וגרמה למשרד האוצר האמריקאי להציג תוכנית לביטוח האחזקות בקרנות בשוק הכסף.

בנט הקים את רזרב ב-1970, יחד עם שותפו הנרי ב.ר. בראון, שהלך לעולמו באוגוסט האחרון. הבעיות של החברה התחילו עם קריסת ליהמן ברדרס ב-15 בספטמבר, כשרזרב החזיקה חובות שהונפקו על ידי הבנק בשווי של 785 מיליון דולר. באותו הבוקר החברה מחקה 20% מהחוב, אך המחיקה החלקית לא פורסמה עד ל-26 בנובמבר, אז גם הודיעה החברה שטעתה בחישוב נכסיה במשך כמה שעות ב-16 בספטמבר.

הטעות הזו גרמה לכמה משקיעים להאמין שיקבלו בחזרה את כל כספם - מה שלא קרה. בהאשמות נגד החברה יטען כנראה שהנהלת רזרב הסתירה לכאורה בצורה סלקטיבית מידע על הפסדיה, מה שאפשר לכמה מלקוחותיה לברוח עם כספם לפני שהחברה קרסה, בעקבות השקעותיה בליהמן ברדרס ובנכסים מסוכנים אחרים. הרשות לניירות ערך עשויה לחקור גם מדוע החברה לא מחקה את אחזקותיה בליהמן עד ל-16 בספטמבר.

תגיות