אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מה חושבות קרנות הגידור על מחיר הנפט? צילום: shutterstock

מה חושבות קרנות הגידור על מחיר הנפט?

נפח המסחר בתעודות הסל על הנפט מרמז כי קרנות הגידור נערכות לשינוי כיוון במחיר הנפט. כשמחיר הנפט היה בשיא, תעודות הסל היו הראשונות שניבאו את הירידות. עכשיו המצב הפוך

28.12.2008, 10:13 | יניב אבנון

בימים שבהם מחיר הנפט עלה ועלה, הודיעו כותרות העיתונים שמחיר הנפט יוסיף להרקיע שחקים, ובתי ההשקעות הגדולים, שהחזיקו באמצעות קרנות הגידור שלהם בפוזיציות לונג על הנפט, העלו את מחיר היעד שלהם ל-200 דולר לחבית עד סוף 2008. ואולם, לרוע מזלן של קרנות הגידור, הנפט אינו קורא עיתונים ובוודאי אינו קורא המלצות של בתי השקעות, והוא נסחר כיום במחיר של 35 דולר לחבית (בקירוב).

בשני המצבים – גם כאשר באוגוסט 2008 הגיע הנפט למחיר שיא וגם כיום (סוף דצמבר 2008) כאשר הנפט נסחר במחיר שפל של 35, נראה כי מדובר בתגובת יתר של השוק. כלומר: מחיר הנפט אינו משקף איזון בין ההיצע לבין הביקוש. כאשר מחיר הנפט עלה בחדות, הוא לא עלה בעקבות גידול מתאים בביקוש (או קיטון מתאים בהיצע), וכעת כאשר מחיר הנפט יורד מאוד, אין הוא יורד בשל גידול מתאים בהיצע (או קיטון מתאים בביקוש).

לתופעת תגובת היתר נלווית תופעה אחרת - לחיצת שורטיסטים (Short Squeeze). כאשר מחירה של מניה (או יחידת נפט) שיש בה הרבה שורטים מתחיל לעלות והשורטיסטים חוששים שמחירה יוסיף לעלות, הם סוגרים את פוזיציית השורט במניה, כלומר קונים אותה. פעולות הקנייה הרבות דוחקות שורטיסטים אחרים לקנות בחזרה את המניה ואף מזמינות את הקונים אל המניה. התוצאה היא זינוק במחיר המניה. (דבר דומה מתרחש גם בכיוון ההפוך, אז מתרחשת לחיצת לונגיסטים, Long Squeeze).

כאשר קרנות הגידור מזהות תגובת יתר הן חוששות מתיקון או משינוי מגמה שיגרום ללחיצת שורטיסטים (או ללחיצת לונגיסטים), וכדי למזער את ההפסדים שלהן הן מגדרות את הסיכון. כלומר, קונות או מוכרות נכסים שיקטינו את הסיכון.

כאמור, בחודש אוגוסט השנה הגיע מחיר חבית נפט עד ל-140 דולר. באותה העת אפשר היה לזהות רמזים עבים לסופה של מגמת העלייה במחיר הנפט: יצרניות הנפט טענו שהביקוש אינו תואם את מחירו הגבוה של הנפט, וכלכלנים גרסו שהכלכלה תנצח את הספקולנטים ושמחיר הנפט ירד לרמה התואמת את היחס בין ההיצע לבין הביקוש. רמז עבה במיוחד אפשר היה למצוא בתעודות הסל על הנפט.

מי שעקב באותה העת אחר תעודת הסל DTO, תעודת שורט (X2) על מחיר הנפט, היה יכול לזהות פעילות חריגה ומעניינת. בתחילת אוגוסט נסחרה התעודה במחזורים נמוכים, אולם מאמצע חודש זה עלו מאוד המחזורים בתעודה, מה שכנראה לימד שקרנות הגידור הנמצאות בלונג על הנפט נערכות לשינוי מגמה וקונות את תעודת הסל בשורט כדי לגדר סיכונים.  בגרף המצורף אפשר לראות את הגידול במחזורים.

DTO DTO DTO

בדיעבד, ברור שקרנות הגידור צדקו, ומעיד על כך מחיר הנפט כיום.

נחזור לימים אלה.

ייתכן מאוד שאנחנו מזהים במחיר הנפט את אותו מצב, אלא שהפעם הכיוון הפוך.

הנפט נסחר היום במחיר של 35 דולר לחבית, ואותם אנליסטים שטענו שמחירה של חבית הנפט יגיע ל-200 דולר קובעים כעת שמחירה יגיע ל-25 דולר עקב ההאטה בכלכלת העולם והצניחה בצריכה. אך שימו לב מה קורה בחודש האחרון.  

תעודת סל לנפט USO תעודת סל לנפט USO תעודת סל לנפט USO

תעודת סל נפט DXO תעודת סל נפט DXO תעודת סל נפט DXO

העלייה בנפח המסחר בתעודות הסל על הנפט מלמדת כנראה כי קרנות הגידור סבורות שמגמת הירידה במחיר הנפט עומדת לפני שינוי.

לסיכום, ייתכן מאוד שאנו עומדים לפני שינוי מגמה במחיר הנפט. יעידו על כך מחזורי המסחר בתעודות הסל על הנפט (בלונג), כפי שבאוגוסט השנה העידו תעודות הסל על הנפט (בשורט) על שינוי מגמה. אם כן, נראה שקרנות הגידור סבורות שהנפט נסחר בתגובת יתר, ועתה עלינו לצפות לשורט סקוויז.

הכותב הוא אנליסט בחברת טריידנט קפיטל מרקטס, בית ספר למסחר יומי במניות הבורסה האמריקנית.

אין באמור לעיל משום המלצה למסחר בניירות הערך המוזכרים או בניירות ערך בכלל, הכותב מחזיק או עשוי להחזיק במניות המוזכרות במאמר ועשוי לסחור בהן מעת לעת. הכתוב אינו מהווה חלופה לייעוץ פרטני המתחשב בצרכיו המיוחדים של כל אדם.

תגיות