אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.

יו"ר הבורסה: "לחברות הדירוג אין מושג מה הן עושות"

עמוס ספיר, יו"ר S&P מעלות, ענה בתגובה כי "לא יעלה על הדעת שיו"ר של גוף המייצג שוק חכם ומשוכלל שיש לו אחריות כלפי משקיעים ומנפיקים, יכפיש גופי דירוג המאפשרים למשקיעים להעריך הסתברות לחדלות פירעון ואיכויות אשראי"

29.12.2008, 10:25 | הדר רז

מסבית העיתונאים השנתית של הבורסה בתל אביב סיפקה כמה כותרות ביקורתיות, דווקא מצד ראשי הבורסה שאמורים להיות אחראים על תיקון הכשלים בשוק המניות. סם ברונפלד, יו"ר דירקטוריון הבורסה אמר כי "ב-1983 מחירי המניות ירדו ב-90%. וותיקי המלחמה של שוק ההון בישראל יכולים להגיד שהשנה הזו, אם ננסה לאפיין אותה, נדמה לי שאפשר לקרוא לה שנת החלב שנשפך. לא צריך לבכות יותר מידיי. חלב נשפך, צריך להסתכל קדימה, צריך לזהות מה לא עבד בשוק, מה גרם לשפיכתו, לתקן את זה ולרוץ ולהתקדם הלאה. לבכות על חלב שנשפך זו תכונה שאנחנו מאוד אוהבים כישראלים אבל באיזושהי נקודת זמן צריך להפסיק להתעסק בזה ולעסוק בעתיד ולדאוג שהוא יהיה יותר טוב". 

אשר לחוסר המודעות של הציבור בכל הקשור לחסכונותיו אמר ברונפלד כי "כל אחד יודע איזה אוטו יש לו וכמה כיווני רוח יש לבית שלו. אנשים צריכים להיות אחראים לגורלם. אי אפשר לסמוך על פרוטקטור שיגן עליהם. כולנו נכוונו בשנה הזו עם חברות הדירוג. חלק גדול מהבעיה שהתעוררה בשווקים ולא רק אצלנו נבעה מכך שהתברר שלחברות הדירוג אין מושג מה הן עושות. כל הדירוגים לא שווים. אפשר לבכות, לצעוק, לכתוב מכתב למערכת, זה נהדר אבל אנחנו כאזרחים צריכים להיות אחראים לגורלנו, הכלכלי, המוטורי, הדיורי ואם לא נעשה זאת בשביל עצמנו כנראה שאף אחד לא יעזור לנו. יש תשקיפים, יש גילוי מלא. הבעיה היא לא חוסר אינפורמציה, הבעיה היא חוסר רצון להשקיע בלימוד הדברים האלה. אם הנושא של אוריינות כלכלית לא ייכנס לתוכניות הלימוד של בתי הספר זה לא יצליח, לצערנו עד עכשיו לא נתקלנו במערכת החינוך בחשיבות הנושא ובנטייה לשתף פעולה. היו פגישות אבל תכלס לא יצא שום דבר".

אסתר לבנון: זו הייתה השנה הגרועה בתולדות הבורסה

"את הכיוון הכללי של השנה הזו כבר הבנו מזמן. 2007 היתה השנה הטובה בתולדות הבורסה, אך 2008 היתה מהגרועות", אמרה אסתר לבנון, מנכ"ל הבורסה במסיבת העיתונאים השנתית של הבורסה, "התחלנו אותה עם סכסוך עבודה אבל אז תקף אותנו משבר שכולו תוצרת חוץ שהפך להיות גם משבר שלנו".

לבנון: "ירדנו כמעט ב-50% בשנה והיה זעזוע בשוק איגרות החוב הקונצרניות. ההנפקות בבורסה כמעט נעצרו למעט מכשירים פיננסים והקצאות פרטיות. נקודת האור היא איגרות החוב הממשלתיות שם נפח המסחר גדל משמעותית. שוק איגרות החוב, בעיקר הממשלתי, הם מהשווקים הגדולים שלנו ונפח המסחר שם גדול יותר מבשוק המניות".

"בסופו של דבר לאחר כמה שנות גאות, גידול במחזורים ועליית המדד, חזרנו אחרונה לשנת 2005" אמרה לבנון "יש ירידה גדולה בנפח המסחר במניות אך היא נובעת מכך שהמחירים ירדו ולא מכך שיש פחות פעילות. נפח הפעילות בבורסה נשאר דומה למה שהיה קודם, והיו תקופות שהיה גבוה יותר במשבר. אנחנו לא עובדים פחות, אנחנו עובדים אפילו יותר. יש הרבה פעילות, אבל מה לעשות - היא שווה פחות".

"ירדנו כמו כל הבורסות בעולם", אמרה לבנון. "יש ימים שאנחנו נראים יותר גרוע, ויש ימים שאנחנו נראים פחות טוב, אבל הירידה בת"א פחות או יותר זהה לירידות בבורסה בעולם. הבורסה בתל אביב עלתה בצורה חדה מאוד בשנות הגאות, הרבה יותר מהבורסות המערביות האחרות, אחרי כל התקופה הזו אנו עדיין במצב יחסית טוב אם מסתכלים בפרספקטיבה של כמה שנים".

מסיבת העיתונאים השנתית של הבורסה, צילום: עמית שעל מסיבת העיתונאים השנתית של הבורסה | צילום: עמית שעל מסיבת העיתונאים השנתית של הבורסה, צילום: עמית שעל

אשר לשוק איגרות החוב אמרה "יש גידול רציני בפעילות בשוק. חלק נובע מכך שפעילות שהתבצעה מחוץ לבורסה קודם (OTC) חזרה לבורסה, כנראה בגלל הביטחון שמקנה המסחר בבורסה. זה שוק מאוד פעיל והשקענו הרבה מאוד בפיתוחו. אנחנו שומעים הרבה דברים על שוק איגרות החוב הקונצרניות – החל מתפסיקו לסחור בזה או למה נתתם להם להנפיק, חשוב לשים את הדברים בפרופורציות. אנחנו לא מביעים דעה על החברות, אלא משקפים את התמונה בשוק. שוק איגרות חוב קונצרניות זה כלי הכרחי לחברות להיות מסוגלות לקבל אשראי חוץ בנקאי. החברות כדי להתקיים ולהתפתח צריכות שוק אשראי חוץ בנקאי. אג"ח הקונצרניות שהונפקו סיפקו להם את זה, אבל המצב מכריח אותנו לחשוב. האם עשינו את זה בדרך האופטימלית, האם המדדים שבנינו על איגרות החוב הקונצרניות נבנו בדרך הנכונה. את כל הדברים האלה אנחנו בוחנים היום, אבל צריך לדעת להפריד בין בעיות שהתגלו לבין העיקרון – והוא שהחברות צריכות שוק שיספק להם אשראי מחוץ לבנקים. אין ספק שצריך לספק לקחים מהמשבר כדי שבגל ההנפקות הבא ידעו במפורש מה אומרים, מה מפרסמים, איך מזהירים – כדי שגם משתמש פחות מתוחכם יקבל תמונה קצת יותר טובה מה קורה בשוק".

"אנחנו מושקעים באותם מקומות ואין לנו שום פריבילגיה", אמרה, "היה לנו משבר, עברנו תקופה לא טובה של יחסי עבודה, אך לרגע הבורסה לא נפגעה. צריך להמשיך לעבוד אבל לבדוק את ההחלטות שקיבלנו ולראות האם במצב הנוכחי הן עדיין נכונות. יש מקרים בהם אולי טעינו מי שלא עושה לא טועה, ברוב המקרים ההחלטות נכונות אבל לא בהכרח מתאימות למצב הנוכחי. צריך לפעול מהר אבל לא למכור את העתיד על חשבון העבר, צריך להתאים את הסיטואציות לשוק".

עמוס ספיר, יו"ר S&P מעלות, בהתייחס לדבריו האחרונים של סם ברונפלד, יו"ר הבורסה: "לא יעלה על הדעת שיו"ר של גוף המייצג שוק חכם ומשוכלל שיש לו אחריות כלפי משקיעים ומנפיקים, יכפיש גופי דירוג המאפשרים למשקיעים להעריך הסתברות לחדלות פירעון ואיכויות אשראי. מקומן של חברות הדירוג רלבנטי היום יותר מתמיד שכן רק הכלי הדירוגי מסוגל להגיב לתרחישים החריפים של השווקים ולאותת בדוחות הדירוג על אפשרות לשינויי כיוון".

תגיות