אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
אחריות סביבתית: מי שמשקיע משפיע צילום: shutterstock

אחריות סביבתית: מי שמשקיע משפיע

הבעיה הסביבתית תישאר גם אחרי עזה והמשבר הכלכלי, בעיקר כי ההשלכות אבל גם ההזדמנויות הכלכליות שלה גדולות יותר. את ההשפעה אפשר לעשות מעמדות ותפקידים שונים, וגם לעשות מזה כסף. אז איך אתם מתכננים להשפיע ב־2009?

31.12.2008, 10:00 | גליה שילה

מנהיגים - הנשיא ישבית לכם את הרכב

נשיאים וראשי ממשלה שמתגייסים לטפל בבעיות סביבתיות משפיעים על הבריאות, איכות החיים ומצבם הכלכלי של תושביהם, וגם זוכים לתמיכה ולאהדה רבה.

לי מיונג-בק נשיא דרום קוריאה, צילום: בלומברג לי מיונג-בק נשיא דרום קוריאה | צילום: בלומברג לי מיונג-בק נשיא דרום קוריאה, צילום: בלומברג

דרום קוריאה - אסור לנהוג יום בשבוע

נשיא דרום קוריאה לי מיונג־בק מונה בפברואר השנה לתפקידו והנהיג לאחרונה תוכנית שימור אנרגיה, שבין היתר מאלצת לסמן מכשירי אלקטרוניקה הצורכים יותר מוואט אחד במצב של סטנד־ביי. בשלב הבא של התוכנית ייאסר על כל נהג לנהוג במכוניתו יום אחד קבוע בשבוע, ומפרי החוק ייקנסו.

גרמניה - הקנסלרית שהיתה שרה לאיכות סביבה

אנגלה מרקל, הקנסלרית של גרמניה, היא אחת המנהיגות היחידות בעולם שכיהנה כשרה לאיכות סביבה, ודחפה את גרמניה להגברת ייצור האנרגיה המתחדשת ל־50% מסך הצריכה במדינה עד 2050. כיום עומדת גרמניה על 12% — עדיין נתון מרשים לעומת ה־3% של בריטניה.

איסלנד - 80% אנרגיה מתחדשת

גייר הרדה, ראש ממשלת איסלנד, הצליח להביא את ארצו למצב שבו 80% מצריכת האנרגיה בה מגיעה מאנרגיה מתחדשת.

אוסטרליה - קמפיין בחירות ירוק

ראש ממשלת אוסטרליה, קווין רוד, שקמפיין הבחירות שלו היה ירוק, דוחף לייצור אנרגיות מתחדשות ולמעבר לשימוש ב"פחם נקי".

ארה"ב - הנשיא שיהיה וזה שלא נבחר

וכמובן ישנם ברק אובמה, שעוד יצטרך לפרוע את ההבטחות הירוקות שפיזר, ואל גור הנצחי, שמי שלא רצה אותו כנשיא קיבל אותו בחזרה על מגש של דשא.

 

רגולציה - עד ש(לא) ייצא עשן לבן

כדי להזיז הרים, או לפחות לעצור קרחונים נמסים, צריך את כל הכוח הנדרש, כולל רגולציה נחושה. הנה כמה מההישגים הבולטים השנה.

ארה"ב

לצד חוקים המעודדים בנייה ירוקה שנחקקו השנה בארה"ב, העיסוק המתמשך באמנת קיוטו והמחויבויות הנגזרות ממנה, גם המשבר הכלכלי העולמי יצר הזדמנות להשקעות בתחום. הממשל אישר לאחרונה, במסגרת תוכנית החירום, הקלות מס לתחום הקלינטק בסכום כולל של 17 מיליארד דולר לתקופה של שמונה שנים.

עד שלא יצא עשן לבן, צילום: shutterstock עד שלא יצא עשן לבן | צילום: shutterstock עד שלא יצא עשן לבן, צילום: shutterstock

אירופה

במקביל, האיחוד האירופי הודיע כי המשבר הכלכלי לא ישנה את תוכניותיו בנושאים סביבתיים - הפחתת גזי החממה ב־19% עד שנת 2015 וייצור חמישית מהאנרגיה באמצעות אנרגיות מתחדשות עד שנת 2020.

ישראל

זו היתה שנה חשובה גם בתחום החקיקה הסביבתית בישראל. השנה הסתיימה חקיקת חוק אוויר נקי שמחייב מפעלים לעמוד בתקנים מחמירים המגדירים את כמות החומרים המזהמים שיוכלו לפלוט וקובע קנס של עד מיליון שקל, שנתיים מאסר ואיום בסגירת מפעלים שיפרו את החוק. עוד הוא קובע כי לרשויות מקומיות יינתנו סמכויות לצמצום זיהום האוויר, וכן הוא מטיל מגבלות על פליטת זיהום על ידי כלי רכב.

 

עוד אושר השנה חוק המזהם משלם, שקבע כי הקנסות הכספיים על חברות מזהמות ייקבעו על פי מחזור המכירות השנתי שלהן - עד לסכום של 2.4 מיליון שקל. החוק מאפשר גם לשלוח מנהלים של חברות מזהמות למאסר של עד שלוש שנים.

 

ארגונים חברתיים - המלחמה שאינה נגמרת

אחת הסיבות לכך שהמודעות לשמירה על הסביבה כה גדולה בעולם היא הפעילות הבלתי פוסקת של ארגונים חברתיים בתחום. אלה נלחמים בחירוף נפש נגד כל מה שנתפס בעיניהם עוולה סביבתית, קטנה כגדולה, וכמו צבא מיומן הם גם יודעים לגייס את התקשורת וליצור הד ציבורי שאי אפשר להתעלם ממנו. ההצלחות של ארגונים אלה רבות וחשובות ונדמה שחלקם פשוט לא מתעייפים.

גרינפיס הוא אחד הארגונים הבולטים שמנהל ללא לאות מלחמות רבות נגד חברות עסקיות לטובת הסביבה, וגם לא מעט מדינות נמצאות על הכוונת שלו. במרץ השנה בא לסיומו עוד מאבק של הארגון, כשממשלת ארגנטינה הכריזה על חרם נגד נורות להט המבזבזות אנרגיה רבה. עוד הצלחה של הארגון השנה היתה דחיפת החברות פררו (יצרנית נוטלה) ויוניליוור להשהות כריתת מטעים באינדונזיה, המשמשים לייצור שמן דקלים.

ב־2008 גם ציין גרינפיס עשר שנים לאחת הצלחותיו הגדולות - הפרוטוקול הסביבתי של אנטרקטיקה, שמטרתו לשמור על היבשת, שנוסף על סכנות המאיימות עליה עקב התחממות כדור הארץ, צרכים עסקיים כמעט שיבשו את האיזון האקולוגי שלה.

 

גם בארץ מציינים הארגונים הסביבתיים הצלחות חשובות. לאדם טבע ודין למשל רשימה שלמה של הישגים ב־2008, בהם ביטול אישור כביש 551, הוצאת כלובי הדגים האחרונים ממפרץ אילת, חוק שמירה על שטחים ציבוריים פתוחים ועוד.

 

חברות - מיליוני דולרים ודוגמה אישית

המודעות והצורך לצמצם נזקים סביבתיים רתמו חברות רבות להתנהגות אחראית כלפי הסביבה. עיקר המשאבים מופנים לצורך בהפחתת פליטת גזי חממה, לאופן הטיפול בפסולת, למיחזור, ולחיסכון באנרגיה. בין החברת המובילות בעשייה ירוקה: הונדה, טויוטה, טסקו, מרקס & ספנסר, HP וקוקה קולה.

 

יזמים

גם אם נדמה ש־2008 היתה אחת הגרועות בכל היבט, תעשיית הקלינטק ידעה דווקא שנה מוצלחת, לפחות עד הרבעון האחרון. דו"ח של ארנסט & יאנג מגלה שהשקעות הון סיכון בחברות קלינטק הגיעו ל־4.6 מיליארד דולר בחודשים ינואר עד ספטמבר השנה. הדו"ח מנתח את הפעילות בארצות הברית, באירופה, בסין ובישראל. נתון זה משקף עלייה של 82% לעומת התקופה המקבילה ב־2007, והוא 13% מכלל השקעות הון הסיכון.

 

מגזין ה"ביזנסוויק" פרסם בימים האחרונים את רשימת 25 הסטארט־אפים המצליחים ביותר ב־2008, ובהם ספרנו שבע - כמעט שליש - חברות ירוקות, שמפתחות מוצרים ושירותים שמצמצמים את הזיהום הסביבתי או שנעזרות בטכנולוגיות נקיות יחסית. מדובר בשיעור גדול מאוד שמלמד על הפוטנציאל הגלום בתחום ועל התפתחותה של תעשיית הקלינטק.

 

צרכנים

הכוח שיש לצרכנים להשפיע נובע מכוח הקנייה שלהם. בשנים האחרונות גדלה המודעות של הצרכנים לנושאים סביבתיים, ושפע מוצרים מתאימים זורמים לשוק מדי שנה. המכירות של מוצרים ירוקים ובריאים יגיעו השנה ל־209 מיליארד דולר, והן צפויות לעלות לשיא של 400 מיליארד דולר ב־2010. הצרכנים בודקים היום יותר מתמיד את החברות שמהן הם רוכשים ומביעים את מחאתם גם ברגליים כשצריך.

 

תקשורת - תקעו לעצמם ברז

אמנם התקשורת אמורה להיות המדיום המדווח, אבל בכל הנוגע לשמירה על הסביבה, ברור כבר מזמן שהיא מגויסת ולא מרגישה צורך להתנצל על האג'נדה שלה. עיתונים רבים מקדישים מדורים קבועים לסביבה ולאחריות חברתית, וכשמתגלה עוולה, אפשר לגמרי לבנות על מלחמה עם מקלדות חדות וששות אלי קרב.

רשת הקפה סטארבקס חטפה באוקטובר השנה ביקורת נוקבת בכל אמצעי המדיה לאחר שבעיתון הבריטי "הסאן" נחשפה מדיניותה להשאיר ברזים זורמים בסניפיה, כדי למנוע התפתחות חיידקים בברזים. החישובים שהחברה מבזבזת מדי יום 23 מיליון ליטר מים מיהרו להגיע לכותרות, והיה כמובן מי שתרגם ליטרים של מים לחיי אדם ומסר שכל שלוש דקות של ברז זורם מספיקות להציל אדם אחד מאפריקה בתנאים של בצורת. חלפו ארבעה ימים שלמים עד שהחברה התעשתה והבינה את הטעות המרה, וסגרה את הברזים.

 

מה שהתחיל כהצדקה עצמית ("המדיניות שלנו היא לאזן בין שמירה על הסביבה ושמירה על הלקוחות") הפך לאמירת תודה ל"סאן" על ש"הדגיש את הצורך לפתור את הנושא שהחברה בוחנת כבר זמן מה".

תגיות

2 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

1.
איך בדיוק מניעת סלית כביש עוזרת לסביבה?! פחות כבישים= יותר עומס ופקקים=יותתר זיהום אויר!
כביש 551 שאורכו המתוכנן היה 8 ק"מ בלבד, היה אמור לקשר בין כביש 2 לכביש 4 צפונית לכפ"ס, ולפתור בעיות קשות של פקקים. הכביש היה אמור בתכנית המקורית לעבור בשטח פתוח, אך הוצעו לו חלופות שאינן פוגעות בשטחים פתוחים, אלא עוברות בתוך אזורים שלפי תמ"א 35 מיועדים לפיתוח עירוני בלאו הכי. כמה בעלי קרקעות שראו את חלום ההתעשרות שלהם מהפשרת קרקעותיהם העתידית נגוז, הגישו עתירות נגד הכביש. אין לזה דבר וחצי דבר עם איכות הסביבה, רק עם איכות הכיס של כמה בעלי אינטרסים. מניעת סלילת הכביש רק גורמת ליותר פקקים בכבישים 2 ו 4. רכב העומד בפקק מבזבז דלק ומזהם את הסביבה הרבה יותר מאשר רכב במצב שיוט.
אחד , לא תושב האזור  |  31.12.08