אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שלמה מעוז: "אנחנו הולכים למיתון הכבד ביותר בעולם מזה 80 שנה" צילום: עמית שעל

שלמה מעוז: "אנחנו הולכים למיתון הכבד ביותר בעולם מזה 80 שנה"

כך מסר הכלכלן הראשי של אקסלנס. "שני שלישים מכלכלת העולם במיתון ושליש מהכלכלה העולמית נמצאת בהאטה כלכלית"

31.12.2008, 10:39 | הדר רז
"אנחנו בסביבה מאוד מורכבת", אמר דוד ברוך, מנכ"ל בית ההשקעות אקסלנס במסיבת עיתונאים של בית ההשקעות שהתקיימה היום. "יש פה קוקטייל של משבר כלכלי, ערב שינויים פוליטיים ויש לכך משקל. בנוסף, המשבר הביטחוני-מדיני שכולנו מקווים שייגמר הכי טוב מבחינתנו ושבמונחים המקצועיים שלנו יתרום להקטנת מקדם אי הודאות שהצד הביטחוני מוסיף כל הזמן".

"כל בתי ההשקעות נמצאים בצד אחד", אמר   ברוך,  באשר לקרנות הכספיות וההחלטה של בית ההשקעות להמשיך לא לגבות עליהן דמי ניהול. "היה אינטרס נוסף לבנות סיגמנט של מוצרים פיננסים. היו צריכים להיות מוצרי המשך שקשה לראות אותם עכשיו. בדיעבד המוצרים היו חשובים בתקופת משבר. בשום תעשיה אי אפשר לפעול לאורך זמן בתנאי הפסד. אני חושב שבחלון הזמן שנוצר כרגע בו ריבית בנק ישראל יורדת, אם ייקחו דמי ניהול בכספיות יכולים לפגוע בבניין התעשייה. אקסלנס בשום שלב לא אמרה שהיא רואה עצמה כשחקן שפועל במחירי הפסד".

"אם רוב התיק שלי היה קרנות – איך היה נראה הרווח שלי?" הגיב ברוך לשאלה על ההחלטה להתמקד בתחום הקרנות דווקא עכשיו. "זו לא תעשיה מתה. היא תמשיך לפעול, מושפעת מהנסיבות בשוק ומהתחרות מול תעודות הסל, אבל עיקר השוק היה ב-2008 ומי שיידע לטפס בתבונה בתוך התעשיה יוכל להמשיך ולגדול. זו תעשיה שאפשר להתפרנס ממנה".

אשר לאירוע שאירע בחודש נובמבר במהלכו פעולה של תעודות הסל הממונפות של קסם, חברת תעודות הסל של אקסלנס, הביאה להפעלת מנתק הזרם בבורסה אמר "באותו יום הגענו לירידות של כמעט 8 אחוז, ובמקרה, כיד אלוהים, באותה שניה הוזרמה פקודה בגודל של 35 מיליון שקל. במדינה ריבונית נורמלית זה לא צריך לעשות אפילו שריטה למדד. זה תרם שלושה אחוז ומסביר כמה השוק היה באותם ימים במציאות שברירית, ובעניין הזה לא אקסלנס או מוסדי אחר אחראי לאיך מתנהל השוק".

 

מיתון כבד

 

"אנחנו הולכים למיתון הכבד ביותר בעולם מזה 80 שנה", אמר שלמה מעוז, הכלכלן הראשי של אקסלנס, "לראשונה מאז מלחמת העולם השניה כולם במיתון. שני שלישים מכלכלת העולם במיתון ושליש מהכלכלה העולמית נמצאת בהאטה כלכלית. הסחר העולמי ב-2009 יורד ב-2.1% - הירידה הראשונה מזה 25 שנה. להערכתי הצמיחה בשנת 2009 יכולה להיות אפסית וגם שלילית, כשבדרום מזרח אסיה תהיה צמיחה אך לא חזקה כל כך. ארצות הברית נכנסה למיתון בדצמבר 2007, כרגע זהו המיתון הארוך ביותר מאז 1988, הערכה שלי שהמיתון יימשך כ-25 חודשים ולכן אני חושב שהיא תצא מהמיתון בסוף 2009, תחילת 2010. אירופה תצא מהמיתון רק ב-2011".

לגבי ישראל אמר "קודם כל ארצות הברית נכנסה למיתון, אירופה נכנסה עכשיו, ישראל תכנס בסוף 2009. אנחנו עדיין בהאטה כלכלית. יהיה קיפאון בפעילות הכלכלית בחצי הראשון של 2009 ועליה בהוצאות הממשלה במסגרת חבילות סיוע בחצי השנה האחרונה. תהיה ירידה בשיעור האינפלציה, הריבית תופחת ל-1% ברבע הראשון של השנה". מעוז הוסיף כי "חייבים לעשות תשתיות מהר, אם לא יעשו זאת, אנחנו נכנס למיתון ב-2010, לאחר האטה ב-2009".

עוד אמר כי "צפויה עליה בשיעור האבטלה וניצול ההזדמנויות לנצל פיטורים. עדיף להוריד שכר וצריך להיזהר ולא להתלהם ולפטר עובדים. עדיף לשנות הסכמים, פטורי עובדים בימים כאלה זה דבר איום. יהיה דבר מוזר מאוד – שיעור העוני ב-2009 יירד היות והאבטלה בארץ שקרית לגבי ההגדרה שלה, ברגע ששוק הכספים וההייטק יורד, השכר הממוצע יורד ונראה את השכר הממוצע יורד כי העשירים יהיו פחות עשירים. בעצם מספר העניים סטטיסטית יירד, אך בפועל יגדל".

מעוז: "בנק ישראל שינה פעמיים שלוש את טעמו והביא לחלק להרס בחלק מהתעשיה הישראלית בזמנו אך עכשיו הוא מתקן. זו מלחמה של כל העולם. נשאלת השאלה האם הממשלה תדחה את הגיוס ממרץ או תגיד שהיא ממשיכה למשוך כסף מבנק ישראל ולדחות את גיוס הכסף הממשלתי. אם היא תדחה את גיוס הכסף ותעשה את העסקה של ה-5 מיליארד שקל עם הסקטור העסקי היא תדחוף את הציבור לאג"ח הקונצרני. אנחנו נמצאים במצב מוזר של מחסור באג"ח ממשלתי".

אשר למט"ח אמר "שער הדולר ייחלש מול היורו ברבע הראשון והשני של שנת 2009. אנחנו רואים אותו נחלש. ישנה הדפסה ראשונה בהיסטוריה בה מדפיסים דולרים ומציפים את העולם בדולרים וזה מוריד את ערכו. לכן תהיה פגיעה בייצוא הישראלי בחצי הראשון של 2009. לקראת החצי השני של 2009 נראה עלייה במחירי הנפט, אך לא במספרים גדולים".

אשר למצב הביטחוני אמר מעוז "היות ואנו נמצאים במשק עם תת ביצוע, ההסלמה בדרום לא פוגעת. מהמלחמה הזו רק ייצא לנו מתוק מבחינת כלכלית. זה יכול לכופף טיפה את האוצר, אני לא רואה בעיה במלחמה".

"שוק ההון נכנס למצב בו הוא יגדיר את עצמו מחדש", אמר גילי כהן, מנהל השקעות ראשי באקסלנס. "כל ההנחות על בסיסם המודלים נכתבו, לא שווים פרוטה היום. אנחנו בתוך תהליך שהמדינה תופסת נתח הולך וגדל בחוקי המשחק. אנחנו רואים את ההלאמות בארצות הברית וההתערבות הממשלתית כל מדינות העולם מתערבות באופן אקטיבי, חוץ ממדינת ישראל שחוץ מאמירות לא עשתה כלום. תגובה צריכה להיות בנקודת זמן מאוד ברורה, עד שהעניינים קורמים עור וגידים בישראל החולה כבר ימות, כי הסקטור העסקי מתחיל לייצר את הפתרונות לעצמם".

עוד אמר כהן: "יש הסתברות לא קטנה שהאפיק שנקרא אג"ח ממשלתי שהטיב עם המשקיעים, לקראת מצב שהוא יהיה האפיק הגרוע ביותר להשקעה בשנת 2009. נכנס לתהליך ארוך שאנשים יעזו לקחת רכיבי סיכון למרות שהיום זה הס מלהזכיר אך אני מניח שדפוס ההתנהגות שלנו בהינתן התייצבות בכלכלה העולמית יביא לכך".

אשר לחברות הדירוג אמר: "כל בית השקעות עבר תהליך למידה שלווה עם הסתמכות על דירוג מעלות ומידרוג. עכשיו יש כאן מצב של אכזבה והסתמכות על דירוג פנימי. זו תופעה כלל עולמית שחברות הדירוג לא ביצעו בזמן את תפקידן".

תגיות

7 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
עקרונית מעוז צודק אבל הוא מתעלם ממחויבות הממשלות לציבור
העולם הכלכלי פתוח החל מסין, המשך ברוסיה, ארה"ב, אירופה ודרום אמריקה. בכל מדינות העולם יש תלות הדדית ומחויבות לרמת חיים מסוימת לאזרחים. רמת החיים הבסיסית הינה מאד גבוה ביחס למה שהיה מקובל לפני מספר עשרות שנים. היקף השירותים האזרחים הינו גדול. בעולם שיש בו גידול במספר התושבים וגידול ברמת החיים הבסיסית וגידול במחויבות הממשלות לאזרחיהן לא יאפשרו הווצרות משבר מיתון גדול .כן יהיה משבר מוניטרי בסחר החליפין, תהא הסתגרות פנימית ויצירת עבודות פיתוח פנימיות על חשבון יבוא ,עסקיםרבים יפלו אבל הממשלות תעודדנה הקמת עסקים חדשים וצמיחה פנימית והעלאת רמת החיים באמצעות הדפסת כסף .זאת עד אשר יוצר סדר כלכלי בינלאומי חדש עם מטבע חליפי ל$.
ראובן גרפיט  |  03.01.09
5.
התחזית בכללות הגיונית והיא כתובה על גבי הגרף
שלום למעוז.התחזית בהחלט נכונה לדעתי רק לגבי היורו דולר? זה לא ממש מסתדר עם התחזית עצמה כמו כן לא מצאתי שום מסמך שאמריקה התחילה להדפיס דולרים ? הנפקת אגח במחיר אפסי כן ראיתי וזה עדיין לטובת אמריקה כי היא משלמת זול על הכסף . אבל בנקודת זמן יבקשו המשקעים יותר תשואה והיא תעלה ותיצור ביקוש לדולר . אולם מנגד זה יכביד על הגיוס ויגדיל את החוב מה שיחליש את אמריקה ועשוי להחליש את הדולר .כיצד זה נכנס במערכת השיקולים של התחזית?? תודה מראש על תשובתך
yossi  |  01.01.09
לכל התגובות