אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רשות המסים מעריכה: חסר כסף לפיצוי נזקים עקיפים מהמערכה בדרום צילום: אוראל כהן

רשות המסים מעריכה: חסר כסף לפיצוי נזקים עקיפים מהמערכה בדרום

ההערכות ברשות הן כי עלות הנזק ההיקפי במבצע עופרת יצוקה עומד כבר על מאות מיליוני שקלים וצפוי לגדול - אך בקרן מס הרכוש המעניקה את הפיצוי קיימים כ-500 מיליון שקל בלבד

04.01.2009, 14:15 | הדר קנה

רשות המסים מעריכה כי עלות הנזק העקיף במבצע עופרת יצוקה הוא כבר כמה מאות מיליונים וצפוי לגדול, אך בקרן מס רכוש המעניקה את הפיצוי קיימים כ-500 מיליון שקל בלבד.

כתוצאה מכך מעריכים ברשות המסים כי הפיצוי לנזק העקיף לתושבים יהיה פחות "גמיש" מהפיצוי שהיה במלחמת לבנון השנייה, אך מבהירים, כי לא ייווצר מצב בו ניזוקים לא יקבלו פיצוי על הנזקים שנגרמו להם.

נזק עקיף הוא נזק שנגרם כתוצאה מהפסדי שכר, הפסדים של רווחים ואי יכולת לנצל נכסים - שכירות וכד', זאת להבדיל מנזקים שנגרמים כתוצאה מפגיעות ישירות (פגיעה ישירה של רקטה שגרומת נזק לרכוש).

קרן הפיצוי מתבססת על הכנסות ממסים. כ-25% מכספי מיסוי מקרקעין מופנים לקרן זו, ובמידה והכסף לא יספיק שאר היקף הפיצוי יילקח מתקציב המדינה.

המדינה מחויבת לפצות את הניזוקים בגין פגיעות ישירות על פי הערכות שווי של שמאים מוסמכים שמבססים את הערכותיהם על פי מחיר מחירון. לעומת זאת, כשהדבר מגיע לנזקים עקיפים, המדינה מאפשרת יותר "גמישות" בפיצוי. הנזק לא מוערך על פי מחיר מחירון, אלא נקבע בהתאם להסדר בין המעסיקים והמדינה לניזוקים.

במלחמת לבנון השנייה פיצתה רשות המסים את הניזוקים בהיקף של 3 מיליארד שקל לנזקים עקיפים, זאת בעוד שפיצויי הנזק הישיר הגיעו לשווי של חצי מיליארד שקל בלבד. הרשות העניקה לאחר המלחמה האחרונה בלבנון פיצויים נדיבים לניזוקים, מאחר ומדובר היה בתקופה שניכרה בעודף גבייה ברשות המסים - בהיקף של כ-9 מיליארד שקל.

כיום המצב שונה; המדינה נמצאת בגירעון של מעל 4 מיליארד שקל מגביית מסים וסביר להניח כי הפיצויים יהיו קפדניים יותר ופזרניים פחות.

תגיות