אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הפתעה: הבנקים הפקידו בבנק ישראל 4.7 מיליארד דולר צילום: בועז אופנהיים

הפתעה: הבנקים הפקידו בבנק ישראל 4.7 מיליארד דולר

בנק ישראל אינו כולל את ההפקדות ביתרות המט"ח שלו, בניגוד להגדרות קרן המטבע. כך הוא יכול להמשיך לרכוש 100 מיליון דולר מדי יום

06.01.2009, 07:09 | אמנון אטד

3.1 מיליארד הדולרים שהפקידו הבנקים המסחריים בבנק ישראל בחודש דצמבר מצטרפים ל־1.6 מיליארד דולר שכבר החזיקו בבנק ישראל קודם לכן. הסכום הכולל של מטבע החוץ שמחזיקים כעת הבנקים בבנק המרכזי מסתכם בסכום שיא של 4.7 מיליארד דולר.

לנתון חדש זה יש חשיבות רבה. על פי הגדרות קרן המטבע הבינלאומית, הפיקדונות החופשיים של הבנקים בבנק המרכזי נחשבים חלק מיתרות המט"ח של המדינה. ואולם, בשל התנודתיות הרבה בהפקדות והמשיכות של כספים אלה, בנק ישראל אינו מונה אותם במניין היתרות, במסגרת יעד המט"ח שאליו הוא שואף להגיע.

לפני כחודש עדכן בנק ישראל את יעד היתרות הרצוי לתחום שבין 40 ל־44 מיליארד דולר. בסוף דצמבר הסתכמו יתרות המט"ח של ישראל בכ־41.4, אך בניכוי הפקדות הבנקים יתרות המט"ח עומדות על 36.7 מיליארד דולר - חריגה של 3.3 מיליארד דולר ביעד המוכרז. בנק ישראל רוכש מדי יום עסקים 100 מיליון דולר, כך שהיתרות המטח גדלות מדי חודש ב־1.9 מיליארד דולר. לשם השוואה, בינואר 2008 עמדו יתרות המט"ח של בנק ישראל על 28.6 מיליארד דולר - סכום הנמוך ב־22% מהיתרות כיום, גם בניכוי הפקדות הבנקים.

הקטנת סכום היתרות האמיתי שברשות בנק ישראל, מאפשרת לו להמשיך בתוכנית לרכוש דולרים בחודשים הקרובים. הבנק יכול כמובן להפסיק את רכש הדולרים עוד קודם לכן, אולם על כוונותיו בעניין זה אפשר לעמוד מדברים שאמר בארי טאף, מנהל חטיבת השווקים בבנק ישראל הממונה על יתרות המט"ח בבנק, בראיון ל"כלכליסט" לפני מספר חודשים: "הודענו על תוכנית לרכישת דולרים והציבור מספיק מאמין בנו שנבצע אותה. יש לנו תוכנית ואנחנו פועלים על פיה, תוך כדי שמירת תשומת לב לתנאי השוק".

תגיות