אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בלעדי: ישי דוידי לא ייגש למכרז קרנות המנוף של האוצר צילום: ישראל סאן

בלעדי: ישי דוידי לא ייגש למכרז קרנות המנוף של האוצר

קרן פלנוס ושתי קבוצות של משקיעים מטעם גבי פרל ואלכס רבינוביץ' החליטו להתמודד. אילן בן דב יישאר בחוץ

06.01.2009, 07:11 | הדר רז, גולן חזני וסיון איזסקו

למרות לחצים גדולים מצד משרד האוצר והגופים המוסדיים החליטה קרן פימי שבשליטת ישי דוידי שלא תתמודד על הקמת קרנות ההשקעה המשותפות למדינה ולגופים המוסדיים ("קרנות מנוף"), כך נודע ל"כלכליסט".

מקורבים לקרן פימי מסרו כי לקרן מיליארד דולר פנויים להשקעות ולכן לא מצאה לנכון להשתתף במכרז. נוסף על כך, ציינו כי חלק לא מבוטל מהעסקאות של קרנות ההשקעה עתיד להיות בתחום הנדל"ן - תחום שקרן פימי לא עוסקת בו. ל"כלכליסט" נודע כי עם הגופים שהחליטו סופית כי ייגשו למכרז נמנית קרן פלנוס מקבוצת ויולה, שאישרה את הידיעה.

קרנות מנוף הן קרנות השקעה המשותפות לממשלה ולגופים המוסדיים בתחום החיסכון הפנסיוני. הקרנות שיוקמו אמורות להקל את מצוקת האשראי החוץ־בנקאי ולמחזר אשראי. במילים אחרות, הקרנות יעמידו אשראי לחברות שאיגרות החוב שלהן הגיעו לתאריך הפקיעה אך אין להן אמצעים נזילים כדי לשלם את החוב.

במכרז הראשון תזכה הקבוצה שממנפת את השקעת המדינה במידה הרבה ביותר. מטרת משרד האוצר היא להקים כמה קרנות, כך שסך כל ההתחייבויות של המדינה יגיע לכ־5 מיליארד שקל. המדינה היא גם זו שתספוג את ההפסדים, תחת תנאים מסויימים, אם הקרן לא תהיה רווחית.

לפי תנאי המכרז, הקרנות מציעות למשקיעים תשואה ריאלית מובטחת של ‭ .הנשל 4%‬אם התשואה תהיה נמוכה יותר, תשלם המדינה לגופים המוסדיים שהשתתפו בקרן את הסכום הנמוך מבין השניים: ‭90%‬ מהסכום שיביא את התשואה הריאלית השנתית הממוצעת של כלל השותפים המוסדיים לשיעור של ‭ ,4%‬או הסכומים שחילקה הקרן לממשלה, בתוספת הצמדה למדד.

קרן פימי נחשבת לקרן הפרייווט אקוויטי הגדולה בישראל. עד היום השקיעה הקרן כמיליארד דולר ב־54 חברות שונות. קרן פלנוס מקבוצת ויולה, המנהלת קרנות בהיקף של כ־320 מיליון דולר, ביצעה עד היום 70 עסקאות שונות ושותפיה המנהלים הם מוטי וייס, רותי שמחה, שלמה קרקו ולי־בת נלסון.

מתמודד נוסף שבחן את התמודדותו במכרז קרנות המנוף והחליט לא לגשת הוא אילן בן־דב, באמצעות חברת סקיילקס שבשליטתו. לפני שפורסמו תנאי ההשתתפות על ידי משרד האוצר, הכוונה המקורית של בן־דב היתה להזרים כ־250 עד 500 מיליון שקל מקופת המזומנים של סקיילקס לקרנות מנוף, שעל ניהולן התכוונה החברה להתמודד. אלא שבכנס שקיים האוצר ביום חמישי שעבר ציין החשב הכללי שוקי אורן כי רק גופים פנסיוניים יוכלו ליהנות מהגנה על ההשקעה, וסקיילקס החליטה לבטל את השתתפותה במכרז.

המועמדים של סקיילקס לניהול קרנות המנוף היו שלום זינגר ואריה עובדיה, שניהם דירקטורים בחברה. עובדיה שימש בעבר יו"ר הפניקס וזינגר כיהן כמנכ"ל משרד האוצר והבנק הבינלאומי.

עוד נודע ל"כלכליסט" כי גבי פרל - לשעבר בכיר בקבוצת הראל ומנכ"ל אודין השקעות, ואלכס רבינוביץ' - מנכ"ל יורוקום השקעות, מרכזים קבוצות נפרדות בשיתוף גורמים בנקאיים בכירים לצורך התמודדות במכרז.

תגיות