אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנהל הבנק העולמי בסין: "זה לא ריאלי לצפות מסין לחלץ את העולם ממיתון" צילום: בלומברג

מנהל הבנק העולמי בסין: "זה לא ריאלי לצפות מסין לחלץ את העולם ממיתון"

דייויד דולר משרטט ל"כלכליסט" תמונת מצב עדכנית של מכונת הצמיחה העולמית: הבעיות, הקשיים, אבל גם ההזדמנויות, והאופטימיות בשיא המשבר. "אני מאמין שהיום סין היא מקום טוב להשקעות"

06.01.2009, 09:42 | רחל בית אריה, בייג'ינג

כשדיוויד דולר הגיע לסין לפני ארבע וחצי שנים, היא עדיין היתה כלכלה מתפתחת, השביעית בגודלה בעולם, יצואנית חשובה מאוד אך עדיין בעלת השפעה מוגבלת על סדר היום הכלכלי. התמ"ג הסיני עלה מאז בעשרות אחוזים והמדינה מתקרבת במהירות לעמדת הכלכלה השנייה בגודלה בעולם. רבים מצפים שהיא תהיה מנוע הצמיחה שיוציא את כולנו מהמשבר.

דיוויד דולר, צילום: בלומברג דיוויד דולר | צילום: בלומברג דיוויד דולר, צילום: בלומברג

דולר הוא שליח הבנק העולמי לסין, אחד התפקידים הבכירים בארגון כיום. הוא ממונה על מימון פרויקטים של פיתוח, איכות סביבה ומיגור עוני במדינה, ובעיקר נותן ייעוץ מטעם הבנק לממשלת סין בנושאי כלכלה ופיננסים. אחרי שראה את הכלכלה הסינית הופכת לאחת החשובות בעולם, ואחר כך מנסה להתחמק מגלי הצונאמי של המשבר הנוכחי, יש לו מסקנה חד־משמעית: סין צריכה מודל צמיחה חדש, לטובתה, וגם לטובת העולם.  

למה הכוונה במודל צמיחה חדש?

"סין הצליחה כל כך, עד שהיא התבגרה ועברה את מודל הצמיחה שלה. במשך זמן רב היה לה מודל פיתוח מוטה יצוא, היא קיבלה בברכה השקעות זרות, וזה היה מודל מוצלח שהוביל לצמיחה שנתית של יותר מ־20% ביצוא במשך שנים, דבר שהמריץ את הכלכלה כולה.

בקרוב תיהפך סין ליצואנית הגדולה בעולם, והיצוא פשוט לא יכול להמשיך לצמוח בקצב כזה. זו מתמטיקה פשוטה. לכן אני חושב שסין צריכה תמריץ חדש לכלכלה, משהו שהוא לא יצוא".

סדנה לתיקון אופניים בבייג סדנה לתיקון אופניים בבייג'ינג | צילום: בלומברג סדנה לתיקון אופניים בבייג

מחלון משרדו של דולר, בקומה ה־16 של מרכז הסחר העולמי של בייג'ינג, קל לראות מה אמור להיות התמריץ הזה: בנייני משרדים ענקיים, מחלפים רב־מסלוליים, כבישים, תחנות רכבת תחתית וקניונים מפוארים, וכולם משרתים את המעמד הבינוני החדש שנוצר כאן, במקום שהיה אדמה חקלאית לפני פחות מ־20 שנה. דולר חושב שהמעמד הבינוני הזה צריך לומר את דברו, וצרכיו יהיו אלה שימשיכו להניע את הכלכלה הסינית. 

"אנחנו מדברים על צריכה פרטית, אבל גם על השקעה ציבורית. בצד הציבורי יש דרישה גדולה ליותר הגנה של הסביבה, לאוויר נקי ולמים נקיים, לתחבורה ציבורית. אפשר לראות מכאן את פקקי התנועה שסותמים את בייג'ינג כל ערב, ובמובן זה בייג'ינג דומה לערים סיניות אחרות. יש להם צורך אמיתי וגדול במערכות תחבורה ציבורית".

מנוע צמיחה חדש

 

סביב מרכז הסחר אפשר גם לראות את הבעיה שיש לסין להיהפך לחברה צרכנית: בקניון שבקומת הקרקע של הבניין מוכרים נעליים של ג'ימי צ'ו ובגדים של מארק ג'ייקובס במחירים אסטרונומיים לשכבה דקיקה של עשירים חדשים, בעוד הרוב המכריע של האוכלוסייה מנסה לחסוך כל יואן לצרכים בסיסיים דוגמת חינוך ובריאות. דולר סבור שגם המצב הזה עומד להשתנות. בסין, לדעתו, נוצרת שכבה חדשה וגדולה של אנשים בעלי הכנסה בינונית, שיכולה להיות מנוע צמיחה כלכלי. "הם רוצים דירה בעיר, חינוך טוב לילדים, מוצרים וציוד לבית... זאת הזדמנות אמיתית לסין לענות על הצרכים של האוכלוסייה ולהפוך אותם למנוע הצמיחה, במקום את היצוא".

והם יהיו גם אלה שיחזקו את הכלכלה העולמית? סין יכולה להיות הקטר שיוציא את כולנו מהבוץ?

"אני חושב שזה לא ריאלי לצפות מסין לחלץ את כלכלת העולם מהמיתון. היא עדיין לא עד כדי כך חשובה במונחים של צריכה, וודאי לא יכולה למלא את החלל, כאשר הצרכנות האמריקאית בעצם התמוטטה. אם סין תצרוך יותר ותייצא פחות, זה בהחלט יעזור לכלכלה העולמית להתאושש. אבל אנחנו לא יכולים לצפות שסין תציל את העולם ממיתון. אולי המיתון יהיה פחות חמור מכפי שהיה עלול להיות בלעדי סין".

דולר מודה היום שההתעקשות הסינית שלא לפתוח את משק ההון שלה לזרימה חופשית של הון אל המדינה ומחוצה לה כנראה הצילה אותה מההיבטים הגרועים יותר של המשבר הגלובלי.

מה הסיכונים שסין ניצבת בפניהם בצל המשבר העולמי הזה? הבעיה של פיטורים וסגירת מפעלים חמורה כמו שהיא מוצגת בתקשורת המערבית?

"טוב, כמובן, המדיה אוהבת להגזים ואנשים מעדיפים לשמוע חדשות רעות, אבל למרות כל זאת, הפיטורים הם בעיה רצינית. אני מנסה למצוא מידע כלשהו או נתונים אמינים בנושא הזה, וכרגע פשוט אין לנו נתונים, אבל אני מאמין שהיו הרבה פיטורים, ואני חושש ש־2009 תהיה שנה די קשה לסין: הסחר הבינלאומי רק ילך ויורע, ואנחנו מצפים שהוא יצטמצם ב־2009. היצוא מסין צמח במשך שנים ב־20% בשנה, השנה הצמיחה ביצוא ירדה לשיעור של כ־15% אבל אנחנו צופים ירידה הרבה יותר גדולה בשנה הבאה, עד 3%".

אבל עדיין מדובר בצמיחה.

"כן. זה דבר שאנשים נוטים לשכוח. במצב הקשה הזה, אנחנו עדיין מדברים על כך שהיצוא הסיני יגדל ב־2009, וזו תחזית שאני די בטוח לגביה. בעוד היצוא של מוצרי צריכה יורד, ישנם ענפים אחרים שדווקא עולים, למשל מכונות וציוד הנדסי. אנשים מעדיפים לקנות את התוצרת הסינית הזולה יותר, ואני חושב שסין בעצם תגדיל את נתח השוק שלה בכמה תחומים, בהם מכונות, ציוד לתעשייה כבדה והייטק. התחומים האלה הם העתיד של הסינים.

אם היית צריך להצביע על גורם אחד שעוצר את סין, ושצריך להשתנות כדי שהיא תשיג פיתוח איכותי ומאוזן יותר, מה הוא יהיה?

"באופן כללי הדברים הולכים פה די טוב ויהיו טובים בטווח הארוך. אם אני חייב לבחור דבר אחד, זה יהיה התמחור של משאבים טבעיים. מחירי האנרגיה והמים בסין נמוכים והמחירים אינם מעודדים אנשים לחסוך. אני יודע, למשל, שאצלכם בישראל יש טכנולוגיות מתקדמות מאוד לשימוש יעיל במים לחקלאות, וסין לומדת מישראל בתחום הזה, אבל הטכנולוגיה אינה מספקת, ותמחור הוא המפתח לשימוש נכון יותר. אם חקלאים ישלמו מחיר ריאלי עבור מים, הם יאמצו טכניקות מתאימות יותר".

אתה נשמע בסך הכל די אופטימי בנוגע לסין. אם אני באה אליך כמשקיעה, תמליץ לי להשקיע בסין אפילו עכשיו?

"הו כן, אני אעודד אותך לבוא לכאן בעיקר כי כל העולם בצרות כרגע. אפילו בשנה הקרובה, ובוודאי שבשנים הבאות, אני מאמין שסין היא עדיין מקום טוב להשקעות".

מה בנוגע להשקעות בשוק ההון?

"את זה הרבה יותר קשה לחזות. המניות הסיניות בהונג קונג היו אפשרות ההשקעה הכמעט יחידה של משקיעים פיננסים זרים בסין. ובגלל העניין העצום בהן, הן עלו גבוה כל כך, שהיה ברור שיש בועה. הבועה הזו התפוצצה והמניות הסיניות ירדו באופן חד יותר מאשר ירדו המניות בוול סטריט. האם זה זמן טוב לקנות עכשיו, אחרי שהם נפלו? אני באמת לא יודע".

הבורסות בסין עצמה עדיין סגורות כמעט לגמרי למשקיעים זרים. "אני בכנות הייתי נמנע מלפתוח אותן כרגע, לו הייתי בממשלה הסינית", דולר אומר, וסבור שפתיחה של בורסה סינית כרגע רק תיצור עוד בועה מנהירה עצומה של משקיעים זרים.

יכול להיות שאתה אופטימי מדי?

"אני בהחלט פתוח לאפשרות שאני טועה. אבל אם אני טועה, וכלכלת סין לא תשתפר בתוך שנתיים מהיום, זה כנראה יקרה מפני שהכלכלה הגלובלית כולה נמצאת במצב אפילו רע יותר משאנו חושבים".

תגיות