אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שבבים של תקווה בטנזניה

שבבים של תקווה בטנזניה

בפרויקט חדש של IBM, השולח עובדים להתנדב במדינות מתפתחות, הצליחה החברה לשלב את כל היתרונות האפשריים - פיתוח מנהיגים, עזרה לקהילה ומציאת הזדמנויות עסקיות. דולב דותן הוא הישראלי היחיד שהצליח להשתחל פנימה עד כה

07.01.2009, 10:37 | גליה שילה

הפרויקט ששלח את דולב דותן לטנזניה בחודשים האחרונים, במסגרת עבודתו ב־IBM, סיפק לו לא מעט הפתעות. אחת מהן היתה כאשר דותן והצוות שלו ביקרו בבית ספר באחד הכפרים באזור העיר ארושה, וגילו להפתעתם שלישראל יש שם מעריצים על רקע דתי נוצרי. על קיר הכיתה נתלו ציורים ודגלים של ישראל, המתארים את האהבה וההערצה שרוחשים המקומיים לארצו של ישו (בתמונה).

דולב דותן בכפר מסאי דולב דותן בכפר מסאי דולב דותן בכפר מסאי

דותן (31) שייך למחזור הראשון של פרויקט שיזמה החברה - תוכנית למחויבות חברתית הנקרא IBM Corporate Service Corps - שהושק בתחילת השנה. הרעיון הוא לספק לקהילות במדינות מתפתחות את המומחיות הטכנולוגית והעסקית הנדרשת כדי להניע תהליכי חדשנות.

100 מתוך 5,500

מטרת התוכנית משולשת: עידוד עובדים מצטיינים של החברה, עזרה לפתח קהילות במדינות מתפתחות וגם זיהוי הזדמנויות עסקיות. "זה התחיל בהודעה באינטרה־נט הפנימי שלנו", מספר דותן, שעובד במעבדת המחקר שלIBM בחיפה. "פורסם שם שהחברה רוצה לפתח את המנהיגים הצעירים שלה, וזה עניין אותי. חשבתי שזו יכולה להיות חוויה של פעם בחיים". אבל דותן לא היה היחיד שזיהה את ההזדמנות - 5,500 עובדים נענו בחיוב לפרויקט, ובסופו של דבר נבחרו אליו רק 100, והוא הישראלי היחיד מתוכם.

הפרויקט החל בקיץ, והוא מיועד להפעיל שני מחזורים בכל שנה. זהו פרויקט פילנתרופי שעובד בשיתוף הממשלות והארגונים המובילים באותן מדינות. במחזור הראשון נשלחו המתנדבים לטנזניה, פיליפינים, וייטנאם, טורקיה, רומניה וגאנה, שם הם יזמו פרויקטים בתחומים שבהם החברה פועלת, למשל טכנולוגיית מידע ופיננסים, ופיתחו גם טכנולוגיות חדשות והכשרות למקומיים.

מסיבות פרקטיות מחלקים את העובדים לצוותים של שמונה עד עשרה אנשים ממדינות שונות וממקצועות שונים, והם עובדים יחד שישה חודשים. החודש וחצי הראשונים מיועדים להכנת הנסיעה - הצוות מקבל מידע על המצב הכלכלי, הבריאותי והתרבותי של המדינה שאליה הוא מיועד. בחודש הבא הם כבר נמצאים במדינת היעד. אחר כך, כשהם חוזרים לארצם, הם שומרים על קשר כדי לבחון בין היתר הזדמנויות מקומיות עבור IBM.

החברה כבר פועלת בוייטנאם וברומניה, אבל בארבע המדינות האחרות יש לה שותפויות בלבד. המטרה היתה לבחור עובדים שיפתחו את יכולותיהם ואת כושר המנהיגות שלהם במסגרת הפרויקט. "התנסות בינלאומית בסביבה קשה במובן של משאבים היא הזדמנות נהדרת להתפתחות הקריירה של עובד", אומרת הילה מגידיש, הממונה על אחריות תאגידית ב־IBM ישראל.

עבודה ישירה בשטח

דותן וחבריו לצוות, שמונה אנשים משש מדינות - בהן ארצות הברית, יפן, הונגריה וישראל - התבקשו לסייע בשדרוג האתר של איגוד מדריכי התיירות של טנזניה www.tatotz.org. הצוות פעל מהעיר ארושה, המוקד התיירותי שממנו יוצאים רוב טיולי הספארי במדינה. האיגוד משרת 250 סוכני תיירים באזור והוא מייצג אותם מול הממשלה בקביעת מדיניות. האתר משרת את הסוכנים מול תיירים וסוכנויות נסיעות בעולם - ומאפשר איתור מהיר של מפעיל טיולים מקומי אמין עד רמת מתן הצעת מחיר.

דולב דותן עם ילדי הכיתה דולב דותן עם ילדי הכיתה דולב דותן עם ילדי הכיתה

"זה היה מעניין ומאתגר, כי לא עשיתי דברים כאלה לפני כן", מספר דותן, שהשאיר בבית בתקופה זו גם אשה וילד בן שנתיים. "ביומיום אני עוסק בפיתוח של כלי הפיתוח של התוכנה, והפעם זו עבודה ישירה בשטח מול ה'צרכנים'. זה היה תהליך של בדיקת הצרכים ומתן מענה בתחום שהוא לא ממש התפקיד הרגיל שלי. זה בעצם היה הרעיון של הפרויקט - לקחת אנשים מכל מיני מקומות ולתת להם משימות שהם אינם מורגלים בהן. זה חלק מהתרגול המנהיגותי שעברנו וזו גם הכנה טובה לרילוקיישן".

לצדו של הצוות עמד הגיוון הגיאוגרפי והתרבותי של המדינות שמהן באים חבריו המתנדבים, בשילוב הניסיון שלהם בתחומי מערכות מידע, מחקר ופיתוח תוכנה, פיתוח עסקי ותקשורת שיווקית. כל אלה אפשרו להם לבנות תוכנית מקיפה לתקשורת בינלאומית ואתר אינטרנט חדש שיציע בסיס נתונים עשיר במידע ויעיל.

דולב דותן עם צוות IBM ומנהלי אתר tatotz דולב דותן עם צוות IBM ומנהלי אתר tatotz דולב דותן עם צוות IBM ומנהלי אתר tatotz

בינתיים, נראה שב־IBM מרוצים מאוד מהפרויקט, שיצא לפועל בעזרת חברת CDC - citizens development corps, המתמחה בשליחת אנשים להתנדב במקומות בעולם. דותן אומר שהפרויקט הפך להיות ה"בייבי" של מנכ"ל החברה סם פלמיסאנו, וכבר עכשיו, אחרי המחזור הראשון, ישנה תוכנית להעלות את מספר המתנדבים מ־200 בשנה (שני פרויקטים של 100 בכל חצי שנה) ל־500. "דווקא תוכנית כזו, שהיתה יכולה בקלות להיות מועדת לקיצוצים ולביטול, רוצים לתגבר בתקופה כזו", הוא אומר.

מצילים חיות על הדרך

בצד שיתוף הפעולה עם איגוד מדריכי התיירות, משתפים פעולה מתנדבים מ־IBM עם קרן הצלת חיות הטבע באפריקה AWF - African Wildlife Foundation, הפועלת בטנזניה. הצוות של החברה מפתח מודלים עסקיים חדשים שיאפשרו לקדם תיירות אקולוגית ובת קיימא, להבטיח את הגנת הסביבה ותועלת לקהילות המקומיות, כמו גם למשקיעים, בשורת תחומים הנוגעים בניהול עולם חיות הבר.

בזמן הפנוי של הצוות הם טיילו בספארי, וביקרו בבתי ספר ובבתי יתומים. "עשינו שם כל מיני הפעלות וסיפרנו לתלמידים על המקומות שמהם באנו", מספר דותן. "אני חושב שגם הם וגם אנחנו לא נשכח את הביקור".

במסגרת הפעילויות שקידמו גם את IBM נוצר קשר עם מכללה מקומית. "ביקרנו בה כדי לקדם את ה־IBM Academic Initiative - תוכנית העזרה של IBM למוסדות אקדמיים, בעיקר סביב קידום הנושא של קוד פתוח ש־IBM דוחפת בשנים האחרונות", הוא מספר. במהלך התקופה התבקשו חברי הצוות לנהל בלוג המתאר את חוויותיהם, אבל דותן מודה שהוא לא כתב מספיק.

"ההתנדבות בתוכנית המחויבות החברתית של IBM היא חוויית חיים", מסכם דותן. "ההזדמנות לעבוד בשיתוף פעולה עם אנשים סביב העולם, לחוות תרבויות שונות במקום נהדר ולעבוד בחו"ל, להתמודד עם מצבים, והכל מתוך סיוע לכלכלה במדינה מתפתחת - היא שילוב מושלם. צריך היה לראות את ההבעה על הפנים שלהם כשהראנו להם את כל מה שעשינו בשבילם. אני מאמין שהסיוע שלנו לאיגוד התיירות של טנזניה הוא צעד חשוב בדרך להצעת שירותים לחברים בארגון הזה, אשר יאפשרו להם לצמוח, להשתפר ולשגשג".

תגיות