אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
העסקאות המוזרות של אלוני מיתר ברומניה ובפולין צילום: shutterstok

העסקאות המוזרות של אלוני מיתר ברומניה ובפולין

שתי עסקאות נדל"ן כושלות בפולין וברומניה הותירו את אלוני מיתר בלי קרקעות, בלי חברות נרכשות, בלי ביטחונות ובלי 4 מיליון יורו בקופה

07.01.2009, 11:50 | סיון איזסקו

בעלי איגרות החוב מסדרה א' של אלוני מיתר שבשליטת אריה וובר, דוד מרידור, מיקי יקבוביץ' וסם שוורץ יתכנסו ב־19 בינואר כדי לבחון הסדר עם החברה או לבחון את החלופות העומדות לפניהם כדי להבטיח את זכויותיהם. האסיפה כונסה לבקשת חברת הרמטיק המשמשת כנאמן האג"ח לנוכח הודעת החברה כי השקעה של יותר מ־3 מיליון יורו שביצעה בפולין, ירדה כנראה לטמיון.

באפריל 2007 חתמה החברה על הסכם לרכישת 30% מחברה פולנית שמוחזקת על ידי משה טייטלבאום, הפעיל בתחום הנדל"ן בפולין, תמורת 3.9 מיליון יורו. היום, שנה וחצי אחרי, אלוני מיתר נשארה בלי הכסף ובלי החברה המובטחת. עם הדיווח של החברה על ההתפתחויות, הודיעה חברת הרמטיק לבעלי האג"ח על האסיפה.

החברה שתכננה אלוני מיתר לרכוש מחזיקה בקרקע בשטח של כ־200 דונם באזור פיסאצ'נו בפולין, שעליהם אמור לקום פרויקט מגורים שהיקפו 130 אלף מ"ר. הרווח הצפוי מהפרויקט היה 45 מיליון יורו. טייטלבאום שמחזיק בחברה המדוברת באמצעות החברה־אם IZPOL, לא יכלו להעביר את הבעלות על החברה שמשועבדת לבנקים בשל חובות. בשלב הראשון העניקה אלוני מיתר לחברת IZPOL הלוואה בהיקף של 3.35 מיליון יורו כדי שהמוכרים יוכלו לפרוע את חובם, להסיר את השעבוד ולרשום 30% מהחברה על שם הרוכשים, דבר שלא נעשה עד היום.

לדברי רמי דניאל, מנכ"ל אלוני מיתר, "בעל החברה העמיד לנו ערבויות, אבל במצב השוק היום אני לא יודע להעריך מה שווי השעבוד". אלוני מיתר הפרישה בדו"חות הרבעון השלישי 2.35 מיליון יורו בגין ההלוואה. על רקע הקושי בהשלמת העסקה, נדחה המועד האחרון להשלמתה ל־1 בינואר 2009. כעת בוחנים באלוני מיתר האם להאריך שוב את ההסכם או לדרוש פירעון מיידי של ההלוואה.

למרבה הפלא, אין זו ההלוואה היחידה שאלוני מיתר העניקה לחברה במזרח אירופה ואשר ירדה לטמיון. ביולי 2008 העמידה החברה הלוואה בהיקף של 650 אלף יורו לתקופה של שלושה חודשים לחברה,המחזיקה בשלוש חלקות קרקע ברומניה. בתמורה להלוואה קיבלה אלוני מיתר אופציה לקבל 50% מהחברה בתוספת מימוש של 7.75 מיליון יורו.

בספטמבר 2008 החליטה החברה שלא לממש את האופציה, זאת לאור המשבר הפיננסי והכלכלי שפקד את העולם ואת רומניה. אלא שאז הסתבר כי הביטחונות שניתנו לאלוני מיתר כנגד ההלוואה לא היו ראויים והחברה הפרישה את מלוא הסכום כהפסד בדו"חות הרבעון השלישי. במהלך דצמבר 2008 הגישה אלוני מיתר ללשכת ההוצאה לפועל בתל אביב בקשה לביצוע שטר החוב אשר נחתם על ידי הערבים להחזר ההלוואה, עו"ד רון הרברט ורפי טל, שבין היתר הוטל עליהם צו עיכוב יציאה מהארץ.

בסוף הרבעון השלישי היו בקופתה של אלוני מיתר 5 מיליון שקל. יש לה התחייבויות כלפי בעלי אג"ח בהיקף של 26.5 מיליון שקל (לפירעון בארבעה תשלומים בין 2011 ל־2014) והתחייבויות לבנקים בהיקף של 7.3 מיליון שקל. תשלומי הריבית למחזיקי האג"ח נעשים בשני תשלומים שנתיים בהיקף של כ־2 מיליון שקל. התשלום הקרוב למחזיקי האג"ח אמור להיות משולם במאי הקרוב. רואי החשבון של החברה ציינו כבר בדו"חות הרבעון השלישי כי "יש חשש שהחברה לא תוכל לעמוד במלוא התחייבויותיה".

הבהרה: בידעה שפורסמה במהדורה המודפסת נכתב כי ארז מדמון היה צד לעסקה בפולין. בדיקה חוזרת של הדברים מעלה כי מדמון חתם על ערבות לעסקה מבלי שהיה לו קשר ישיר עמה. יובהר כי למדמון אין קשר לחברת איזפול או לחברה הנרכשת.

תגיות