אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מבקר המדינה: יותר משלוש שנים לאחר ההתנתקות - הטיפול במפונים מתעכב צילום: אלכס קולומויסקי

מבקר המדינה: יותר משלוש שנים לאחר ההתנתקות - הטיפול במפונים מתעכב

מדו"ח המבקר עולה כי רק לכמחצית מהמשפחות שהביעו את רצונן לקבל מגרשים לשמירת החיים בקהילה הוקצו מגרשים ורק 4.5% מהמשפחות השלימו את בניית ביתן

07.01.2009, 14:01 | מיקי פלד

גם אלו שלא תמכו בתכנית ההתנתקות יכלו להתפעל מיכולת היישום של החלטת הממשלה מעוררת המחלוקת. עתה מתברר, כי הטיפול במפונים דווקא מצביע על משהו מוכר הרבה יותר - פער גדול בין ההחלטה ליישום שלה בשטח.

דו"ח מבקר המדינה שבדק את הטיפול ב-9,000 המפונים מחבל עזה וצפון השומרון, מוצא ליקויים קשים, גם שלוש שנים וארבעה חודשים לאחר ההתנתקות.

המבקר מצא, כי בכל הקשור למציאת דיור חלופי הדרך עוד ארוכה. רק ל-605 משפחות שהביעו את רצונן לקבל מגרשים לשמירת החיים בקהילה הוקצו מגרשים (54%) ורק 50 משפחות השלימו את בניית הבית (4.5%)

לפי נתוני שירות התעסוקה (שהחל לטפל במפונים מיוני 2006) הסתכם מספר דורשי העבודה הלא-מועסקים ב-416 בסוף 2007. מבחינה זו רוב המפונים הושמו בעבודה.

הפגנה של מפוני גוש קטיף. , צילום: אלכס קולומויסקי הפגנה של מפוני גוש קטיף. | צילום: אלכס קולומויסקי הפגנה של מפוני גוש קטיף. , צילום: אלכס קולומויסקי

אחת ההחלטות של הממשלה היתה לשלב כמה שיותר מפונים בחברות הממשלתיות על-ידי מתן העדפה מתקנת. אולם, מתוך 280 משרות שהופנו אל המפונים, רק ארבעה אוישו על-ידם.

מבקר המדינה מצא בלבול ביישום החלטת ממשלה פשוטה. חלק מהחברות הממשלתיות לא דיווחו למשרד התמ"ת, שירות התעסוקה ומנהלת ההתנתקות על המשרות הפנויות, השירות לא הקפיד להציע למפונים את כל המשרות הרלוונטיות ורשות החברות לא בגישה לוועדת השרים ליישום תכנית ההתנקות דיווח מקיף על פעילות החברות בעניין זה. גורמי הממשלה אף לא טרחו לבדוק את הסיבות לכישלון ההשמה של המפונים בחברות ממשלתיות.

בנוסף, גם תכנית תמרוץ המעסיקים שיישכרו את המפונים לא צלחה. לאחר שהממשלה אישרה תקציב של 43 מיליון שקל שנועד להספיק להביא להעסקתם של כ-350 מפונים, מתברר כי מספרם של המועסקים עומד על 83 בלבד, כאשר יתרת התקציב הוחזרה למשרד ראש הממשלה.

החלטה נוספת של הממשלה מינואר 2006 נתקלה גם היא בקשיי יישום. ועדת השרים הורתה למשרד התמ"ת לבצע תכניות הכשרה מקצועית לטובת המפונים, בעיקר במסלול "כיתה עם השמה", בו המדינה מתקשרת עם מוסדות להכשרה מקצועית שמקיימים את הקורסים כקבלנים של הממשלה. מסלול זה, שמקובל מאוד באגף להכשרה מקצועית בתמ"ת, מבוסס על התחייבות של המוסדות לדאוג גם ליישום של לפחות 75% מהבוגרים במקצוע אותו למדו. אולם מבדיקת משרד מבקר המדינה עולה, כי מבין 259 המפונים שהשתתפו בקורסים, רק 73 מהם (28%) הושמו בעבודה בתחום אותו למדו.

מבקר המדינה מיכה לינדנשטראוס, צילום: אלכס קולומויסקי מבקר המדינה מיכה לינדנשטראוס | צילום: אלכס קולומויסקי מבקר המדינה מיכה לינדנשטראוס, צילום: אלכס קולומויסקי

אולי אחת הסיבות לכך היא בעיה במעקב אחר פעולות ההשמה. ביקורת מבקר המדינה העלתה, כי המעקב אחר פעולות ההשמה של שירות התעסוקה לקתה בחסר. בבדיקה מדגמית נמצא, כי לגבי 10% מהמפונים לא נמצאו כלל נתונים במערכת הממוחשבת של השירות ולגבי כ-40% הרישום האחרון שהופיע במערכת נעשה ב-2006. המבקר מצא, כי במועד העברת האחריות להשמת המפונים לשירות התעסוקה, השירות לא היה ערוך לכך.

האגף להכשרה מקצועית מסר למבקר, כי "בחלק מתחומי התעסוקה שהקורסים נגעו להם עוסקים הבוגרים כעצמאים ולכן אין נתני השמה לגביהם". שירות התעסוקה מסר למשרד המבקר, כי "מערכת ההשמה אפשרה ביצוע של כל הפעולות הנדרשות לטיפול הולם, מקיף ושלם במפונים, כולל רישום ועדכון נתונים, ביצוע ובקרות". מהשירות נמסר, כי הסיבה לכך שאין נתונים על חלק מהמפונים היא שהם הפסיקו להתייצב בלשכות.

גם בעלי העסקים עוד מחכים

חייהם של 760 בעלי העסקים שפונו מהגוש לא היו קלים יותר. למרות ההחלטה לזרז את התביעות של בעלי העסקים בפיצויים המגיעים להם, נגרמו עיכובים בטיפול ב-25 תביעות - ב-13 מהן עיכוב של שבעה חודשים לפחות. במועד סיום הביקורת של המבקר את הנושא, מרץ 2008, עוד לא גובש המנגנון לפיצוי מיוחד להעתקת העסק, למרות שהם היו אמורים להתחיל ולקבל את הפיצוי בינואר של אותה שנה.

במקרים אחרים, הטיפול בבעלי מפעלי תעשייה שהיו זכאים לפיצוי לא הסתיים עד סוף 2007. עד פברואר 2008 רק 57 מבעלי העסקים (7.5%) המפונים פנו למינהלת ההתנתקות בבקשה לקבלת המענק להעתקת העסק. הסיבות לכך, כותב המבקר, הן בין היתר עיכוב בקבלת הפיצוי, עיכוב המעבר למגורי קבע ובייחוד עיכובים בהקצאת קרקע חלופית.

משרד התמ"ת מסר למבקר המדינה, כי חלק מהקשיים והעיכובים נובעים מהצורך לתאם בין מספר רב של גורמים, כמו גם אי-הסכמה של חלק מבעלי העסקים לקרקעות שהוקצו להם.

תגיות