אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
2009 נכנסה והמשכורת קטנה צילום: עטא עיווסאת

2009 נכנסה והמשכורת קטנה

כתבי כלכליסט בדקו מה קרה למשכורות של העובדים בישראל מתחילת המשבר הכלכלי. השורה התחתונה: קיצוצים שמתחילים ב-5% לעובדים הזוטרים ונגמרים ב-25% אצל המנהלים הבכירים ביותר

08.01.2009, 06:59 | כתבי כלכליסט

הייטק: מקצצים בעיקר בהטבות לעובדים

 

רוב חברות ההייטק שקיצצו בשכר העובדים הן חברות שירותי המחשוב. האחרונה שבהן היא חברת התוכנה סאפיינס שהודיעה בשבוע שעבר על הפחתה של 8% לכלל 320 עובדי החברה. גם מלם הודיעה על הקפאת שכר ב־2009 ועל הפחתת שכר של 40 מנהלים ב־3%-5%.

נס טכנולוגיות, המעסיקה בישראל 3,000 עובדים, הקפיאה את השכר, ביטלה דמי אש"ל יומיים, והורידה ברמה אחת את דירוג קבוצות שווי השימוש במכוניות הליסינג של החברה. גם אמדוקס הודיעה שתקצץ מהותית בנקודות הזכות שהוקצו לעובדים לשם רכישת מגוון פעילויות משפחתיות ופנאי במסגרת "מועדון אמדוקס". חברת ריטליקס קבעה מסגרת מצומצמת של צריכת דלק על פי מרחק מכתובת המגורים לעבודה+7,200 ק"מ פנאי לשנה. בריטליקס קוצצו השתתפות החברה בביטוח בריאות עבור בני משפחה, חופשות ושעות נוספות. קיצוצים דומים נעשו במוטורולה, אלטייר, קומקס, פריימסנס ו־SRL. מנכ"לית נישה פול צוקר: "השכר בשוק ירד בממוצע ב־5%–15%. בחברות סטארט־אפ הקיצוצים היו חדים יותר לעומת חברות גדולות".

 

חברות בורסאיות: קודם נוחי דנקנר, ואחריו השאר

 

קיצוצי השכר לא פסחו כמובן על החברות הנסחרות. אתמול הודיעה חברת אברות, שעוסקת בייצור ובשיווק צינורות ומעסיקה כ־240 עובדים, על צעדי התייעלות שיכללו שינויים במצבת כוח האדם ובשכר. חברת קמור, שבשליטת דני ברנר, הודיעה בדצמבר על קיצוץ של 4%–10% בשכר 20 נושאי משרה בכירים בחברה ובחברות־בנות, צעד שעשוי לחסוך לה מיליוני שקלים בשנה ממרכיב הוצאות השכר. גם שכרו של ברנר עצמו יקוצץ בכ־10%. עם העובדים ששכרם יקוצץ נמנים הרמטכ"ל לשעבר דן חלוץ, שמשמש מנכ"ל החברה־בת קמור מוטורס.

גם אי.די.בי, חברת האחזקות של נוחי דנקנר, מתייעלת. נוחי דנקנר, בעל השליטה בקבוצה, הודיע שהוא מקצץ לעצמו 25% מהשכר ומבקש מכל המנכ"לים להפחית 10% משכרם ומחברי ההנהלה בחברות הקבוצה לוותר על 8% מתגמולם. יושבי הראש והמנכ"לים בחברות הקבוצה התבקשו להצטרף ולהפחית 10% מהתגמול שלו הם זכאים, בלי לפגוע בהפרשות הסוציאליות. לקראת סוף נובמבר הודיע מנכ"ל כלל פיננסים מקבוצת אי.די.בי, שוקי אברמוביץ', על מהלך ההתייעלות: הפחתות שכר פרוגרסיביות לכ־120 עובדים המרוויחים יותר מ־20 אלף שקל. ההפחתה המקסימלית: 8%. אברמוביץ', שעלות שכרו ב־2007 הסתכמה בכ־6.7 מיליון שקל, הפחית 10% משכרו.

חברת מובייל מקס דיווחה אתמול שתקצץ את שכר המנהלים ב־15% ואת שכר העובדים ב־10%. עם זאת החברה החליטה ש־10% מהכנסות החברה ב־2009 יחולקו לעובדים כבונוס עד לתקרת השכר המקורי טרם הקיצוץ. גם חברת אריקום דיווחה אתמול שתפחית זמנית את שכר העובדים. שכר העובדים יקוצץ ב־7.5%–10% ושכר המנהלים יקוצץ ב־15%–20%.

תשתיות: בז"ן מקצצת 10%

 

צינורות גז, צילום: בלומברג צינורות גז | צילום: בלומברג צינורות גז, צילום: בלומברג

הצניחה החדה במחירי הנפט ומוצרי בתי הזיקוק הביאו את בז"ן להדק את החגורה ולנקוט שורה של צעדי התייעלות. כמו חברות אחרות שבשליטת חברה לישראל של האחים עופר, גם בז"ן הודיעה אתמול על קיצוץ בשיעור של 10% משכר מנהליה הבכירים, בראשם היו"ר יוסי רוזן והמנכ"ל ישר בן מרדכי. סך הכל מדובר בכ־16 חברי דירקטוריון והנהלה בכירים ששכרם יקוצץ. על פי דו"חותיה הכספיים של בז"ן, שכרו של בן מרדכי עומד על כ־2.5 מיליון שקל, ורוזן משתכר סכום דומה.

נוסף על כך הודיעה בז"ן על הפסקת העסקתם של קבלנים חיצוניים והעברת העבודות לעובדי בתי הזיקוק. בחברה מועסקים כאלף עובדים, רובם המכריע תחת הסכם קיבוצי.

ראיית חשבון: ארבע מתוך 5 הגדולות קיצצו

כתוצאה מהמשבר הכלכלי חלק מהחברות הפחיתו את שכר הביקורת והשכר על השירותים הנלווים שמספקות הפירמות לראיית החשבון. הנפגעות העיקריות הן הביג 5 שמספקות שירותים ליותר מ־90% מהחברות הציבוריות. בחודש האחרון הודיעו כל הפירמות המרכזיות בענף (למעט סומך חייקין) על הפחתות שכר וקיצוצים. בריטמן אלמגור זהר (דלויט) הודיעה בתחילת דצמבר על קיצוץ רוחבי של 5%–10% בשכרם של כל העובדים; שבועיים אחריה הודיעה פירמת רואי החשבון הגדולה ביותר בארץ קוסט פורר גבאי את קסירר (ארנסט אנד יאנג) שתדחה את הדיונים על העלאות השכר, תצמצם ותפחית את התשלום על השעות הנוספות, ותעצור את גיוסי כוח האדם. בסוף דצמבר הודיעה קסלמן וקסלמן (PWC) שתפחית את השכר ב־5% למקבלי משכורת עד 15 אלף שקל, וב־10% לשאר העובדים. השבוע הודיעה זיו האפט (BDO) לעובדיה על קיצוץ רוחבי של 5% ל־10%. רוב הפירמות הודיעו כי הקיצוצים נועדו למנוע פיטורי ענק.

 

קמעונאות שיווק ופרסום: שולחים את העובדים לחופשות ללא תשלום

 

השנה החולפת היתה קשה במיוחד עבור רשתות המזון. לאחר סערת עליית מחירי חומרי הגלם בעולם, הגיע המשבר הכלכלי ועמו שינויים בהרגלי הצריכה של הקונים. בעקבות המציאות החדשה הודיעו בחודשים האחרונים בעלי השליטה בשתי רשתות גדולות על הפחתות שכר לבכירים. טיב טעם קיצצה את משכורות העובדים המרוויחים יותר מ־20 אלף שקל בחודש ב־10%. לעובדים שמשתכרים 15–20 אלף שקל בחודש הפחיתה החברה 7.5%. עמית ברגר וקובי טרייביטש, שמקבלים דמי ניהול של 2 מיליון שקל ו־2.5 מיליון שקל בהתאמה, הפחיתו לעצמם 15%.

 

נוחי דנקנר, בעל השליטה בשופרסל, הודיע על הפחתה של 10% משכר חברי ההנהלה, ובראשם שכרו של המנכ"ל אפי רוזנהויז. 5% יופחתו משכר דרג הביניים בשופרסל, המשתכר 15 אלף שקל. הקיצוץ אמור להימשך עד סוף 2009. חברה נוספת שעברה שינויים היא חברת ההפצה והשיווק גורי, שצמצמה את מצבת העובדים והפחיתה 10% ממשכורותיהם של הנותרים.

גם תחום הפרסום לא רווה נחת בחודשים האחרונים, לאחר שחברות רבות במשק קיצצו את תקציבי הפרסום והשיווק שלהן. מנהלי גלר נסיס, יאיר גלר ומשה נסיס, הודיעו על קיצוץ של 15% בשכרם, בעוד הדרג הניהולי במשרד הפרסום יספוג קיצוץ של 10%–12%. ליתר העובדים במשרד, לרבות עובדי פובליסיס אריאלי, השכר קוצץ ב־7%.

מינואר קוצץ גם שכר הבכירים במשרד הפרסום גיתם BBDO ב־10%, ואילו עובדי החברה יצאו יומיים בחודש לחופשה ללא תשלום. אילן שילוח, מנכ"ל קבוצת מקאן אריקסון, הפחית אף הוא 15% משכרו. למנהלים בכירים הפחית שילוח 12% מהשכר. כל שאר עובדי הקבוצה ייצאו לחופשה ללא תשלום ב־2009 למשך 22 ימי עבודה.

תעשיה: כ-10% מהמפעלים קיצצו את שכר העובדים

מגמת קיצוץ השכר שהחלה בחברות הציבוריות הגדולות גלשה גם להנהלות מפעלי התעשייה. ראשונה נחשפה בפומבי חברת הטקסטיל בגיר, שהודיעה על קיצוצי שכר של 5%–13% לעובדים המשתכרים מעל 5,000 שקל. תפרון, גם היא מפעל טקסטיל, דיווחה אתמול כי היא מצטרפת למגמת הקיצוצים. להערכת התאחדות התעשיינים תופעת קיצוץ השכר כבר חלחלה לרבים מהמפעלים בארץ, כחלופה לפיטורים במקרים מסוימים וכפתרון נלווה למצב הכלכלי הקשה. במקרים אחרים, לפי הערכות, מדובר בקיצוצי שכר שבוצעו בהנהלות הבכירות של 10% מהמפעלים בארץ. עיקר הקיצוצים נרשמו במפעלי ההייטק ובמפעלי הטקסטיל.

 

במקביל מדווחים התעשיינים גם על ירידה דרסטית של כ־50% במספר הנסיעות העסקיות לחו"ל, אף זאת כחלק מהניסיון לחסוך בהוצאות. סקר שביצעה השבוע התאחדות התעשיינים בקרב 300 תעשיינים צעירים מעלה כי 18% מהנשאלים כבר דיווחו על קיצוצי שכר שבוצעו במפעלים. היקף קיצוצי השכר הממוצע עמד על 10%, במקביל לפיטורים ב־27% מהמפעלים שהשתתפו בסקר.

בנקים: ההסכמים הקיבוציים מגנים על רב העובדים

 

בענף הבנקאות קשה מאוד לגעת בשכר העובדים. רובם מועסקים בהסכם קיבוצי שדורש את הסכמת הוועדים, הידועים כבעלי השפעה חזקה מאוד בבנקים, לשם קיצוץ בשכר. "צריך שיקרה משהו מאוד דרמטי", אומרים באחד הבנקים, "כדי שיקצצו בשכר עובדים בהסכם קיבוצי". לכן, קיצוץ בשכר מתבצע לרוב בקרב העובדים החתומים בחוזה אישי, שלרוב הם עובדים בכירים ומספרם אינו יותר מ־5% מכלל העובדים.

 

בנק הפועלים הודיעו לפני כחודשיים על קיצוץ של 10% בשכרו של יו"ר הבנק דני דנקנר ושל מנכ"ל הבנק צבי זיו ועל קיצוץ של 7.5% בשכרם של 11 חברי הנהלה. נוסף על כך, אתמול הוחלט בבנק על קיצוץ של 5% בשכרם של כ־150 ראשי אגפים ועוזרי מנכ"ל בכירים.

מנכ"ל מזרחי טפחות אלי יונס לא יקבל בונוס בחמש השנים הבאות, כחלק מהסכם העסקה חדש שלו. עם זאת, קיבל יונס חבילת אופציות שמנה לעומת הסכם העסקתו הקודם. בבנק לאומי פנתה ההנהלה לוועד העובדים לשם בדיקה אם יסכימו להקטין את שיעור העלאת השכר האוטומטית, העומד על 5% בשנה. בוועד בודקים את האפשרות.

בבנק הבינלאומי לא רק שלא מקצצים בשכר אלא אף הגדילו לעשות ושילמו לאחרונה לעובדים (הפקידים) 10 מיליון שקל בונוס בשכר.

 

תיירות: הסוכנויות ישלמו על שבוע עבודה מקוצר

 

דברי מנכ"ל התאחדות סוכני הנסיעות, יוסי פתאל, סוכנויות נסיעות גדולות כקטנות עוברות בימים אלה לארבעה ימי עבודה "שפירושם קיצוצי שכר של 10%–20%". למשל באיסתא, שמעסיקה כ־800 עובדים, הוצעו לעובדים שתי אפשרויות: מעבר לארבעה ימי עבודה בשבוע או מימוש 12 ימי חופשה עד סוף מרץ. גם בחברת גוליבר, שבה כמאה עובדים, עברו לארבעה ימי עבודה, וכך גם באשת טורס, שעברה לשבוע עבודה של ארבעה ימים עד סוף פברואר.

 

מחברת דיזנהאוז, המעסיקה כ-500 עובדים, נמסר: "החברה נוקטת צעדי התייעלות בהתאם למצב הכלכלי והביטחוני בישראל". ל"כלכליסט" נודע כי צעדי התייעלות אלה כוללים קיצוץ בשכר.

 

טלקום: רק הבכירים מוותרים על שכר

 

תחום התקשורת נותר עד כה חסין יחסית מפני המשבר. חברות שירותי התקשורת לא רק שלא פיטרו עובדים אלא אף יצאו בקמפיינים שנועדו לגייס עובדים.

שלוש החברות היחידות שהגיבו על המשבר הן סלקום, נטוויז'ן ו־yes, שהודיעו על קיצוצי שכר הבכירים בהיקף של עד 10%. אף אחת מהן לא הודיעה עד כה על פיטורים. יש לציין שסלקום ונטוויז'ן קיצצו כחלק מהוראה שהגיע מקבוצת אי.די.בי, השולטת בשתיהן, אך לא מתוך צורך כלכלי.

תגיות