אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
יו"ר מכון היצוא, דוד ארצי: "המלחמה עצרה הזמנות מחו"ל במיליארד דולר" צילום: ישראל סאן

יו"ר מכון היצוא, דוד ארצי: "המלחמה עצרה הזמנות מחו"ל במיליארד דולר"

התעשיינים מדווחים כי רוב ההזמנות החדשות הוקפאו עד להתבהרות המצב ברצועה והשפעתו על פעילות הנמלים. הביטולים הגדולים ביותר מגיעים מאסיה, ממזרח אירופה ומארצות הברית. ארצי: "הצרפתים מקללים אותנו, אבל דווקא קונים"

08.01.2009, 06:58 | נעמה סיקולר

"עשרה ימי לחימה בעזה גרמו לתעשייה נזק של כמיליארד דולר" - כך מעריך יו"ר מכון הייצוא, דוד ארצי. לדבריו, חדר המצב של מכון היצוא מקבל עשרות פניות ביום של תעשיינים ובהן דיווחים רבים על עצירה של הזמנות.

היצואנים מציינים כי השבוע הראשון של ינואר נחשב באופן מסורתי לאחד הפוריים בהזמנות מחו"ל, לאחר החזרה מחופשת סוף השנה וחופשת חג המולד הארוכה. ארצי: "על פי הדיווחים לחדר המצב, מרבית הלקוחות נכנסו לעמדת המתנה ומחכים לראות האם המצב הביטחוני יתייצב, ואיזו השפעה תהיה על הנמלים. גם אם זרם ההזמנות יתחדש בפברואר או מרץ, ההפסדים המצטברים בשבוע האחרון של דצמבר ובעיקר בשבוע הראשון של ינואר הם אדירים".

בניסיון למפות איזה לקוחות בעולם רגישים יותר למצב הביטחוני ומהיכן מגיעות עיקר ההשהיות והביטולים העריך ארצי כי התופעה חובקת עולם, אולם בחלקים מסוימים חריפה יותר. "דווקא במדינות כמו צרפת וטורקיה, שם היה צפי עיקרי לביטולים, לא נרשמה בינתיים ביטולים משמעותיים. הצרפתים מקללים אותנו, וקונים" אמר ארצי. "יחד עם זאת, באסיה, במזרח אירופה ואפילו בהזמנות מארצות הברית נרשמו דחיות, ובעיקר השהיות של הזמנו".

כבר עם פרוץ הלחימה החלו להיערך התעשיינים להיערך בפן ההסברתי לעצירת ההזמנות. אם לא די במשבר הכלכלי, הלחימה הביאה לירידה חדה של עשרות אחוזים בהזמנות החדשות. מקור בכיר בהתאחדות התעשיינים אישר כי אכן קיימות דחיות משמעותיות, אם כי לא יוכל לסכמם במיליארד דולר. לדבריו, "מדובר בתקופה הקשה ביותר שנרשמה ביצוא הישראלי מזה 30 שנה".

ארצי העביר ליצואנים בשבוע שעבר מכתב בשם מדינת ישראל המופנה ללקוחות הזרים. בניסיון להרגיעם נכתב: "הנמלים בארץ עובדים כרגיל וכי הלחימה היא תופעה נקודתית שאינה פוגעת מהותית בכושר הייצור של המפעלים".

גם ארנון קושנסקי, האחראי על מחוז דרום של התאחדות התעשיינים, מגבה את הנתונים. קושנסקי: "הירידה בהזמנות מלקוחות בחו"ל מורגשת בעיקר במפעלים בקו האש. לרוב אלה היצואנים הקטנים יותר, בעיקר מתחום התעשייה המסורתית ובעיקר בתחום המתכת (למעט מתכת לקונסרוקציה ובנייה), פלסטיק, מפעלים יצרנים לתעשיית הרכב ומפעלים בתחום הטקסטיל".

תגיות