אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
השקעה חכמה לטווח ארוך צילום: דן פורגס

השקעה חכמה לטווח ארוך

מי ששונא להסתכן, או מבקש לעצמו תשואה בטווח הקצר, יתרחק מאחזקה במניית פאלם. החמדנים לטווח הארוך ישקיעו בה לאחר מחשבה שנייה

08.01.2009, 08:12 | בעז תמיר

השקעה ביצרנית הטלפונים החכמים פאלם איננה מומלצת למבקשים לקבל תשואה מהירה. מדובר בהשקעה עתירת סיכון המגלמת פוטנציאל תשואה גבוה בטווח של שנתיים ויותר. מתחילת 2008 נשלטת פאלם על ידי קרן ההשקעות הפרטית אלוויישן פרטנרס שרכשה את גרעין השליטה הכולל 27% ממניות פאלם במחיר מניה שעמד בתחילת 2008 על 7 דולרים.

ב־22 בדצמבר 2008 הודיעה הנהלת פאלם על העמקת אחיזתה של אלוויישן פרטנרס במניות החברה על ידי הנפקה פרטית שנועדה ל־31 במרץ 2009, ושכללה סכום של 100 מיליון דולר כדי להגדיל את אחזקתה לכדי 39% ממניות החברה. ההשקעה בוצעה על ידי רכישת מניות מועדפת בסדרה C, שניתנות להמרה למניות במחיר של 3.25 דולרים למניה, המהווה פרמיה של 31% ממחיר הסגירה של המניה ב־19 בדצמבר 2008. נוסף על כך, אלוויישן פרטנרס תקבל ביטחונות ל־7 מיליון מניות באותו המחיר. לפי תנאי ההנפקה הפרטית, עד 31 במרץ 2009 פאלם רשאית לגרום לאלוויישן פרטנרס למכור 49 מיליון דולר מההשקעה למשקיע אחר באותם התנאים או בתנאים טובים יותר. החתימה על הסכם ההשקעה אמורה להתקיים ב־31 בינואר 2009.

ספקנות לגבי התחרות

העמקת המשבר הכלכלי והמיתון העמוק בצריכה, בכלל זה ירידה חדה ברכישת טלפונים סלולריים, העמידו את החברה בפני אתגר עסקי לא פשוט. על פי דיווחי החברה לרבעון השני של השנה הפיסקאלית 2009, שהסתיים בסוף נובמבר 2008, הסתכמו מכירות החברה ב־191.6 מיליון דולר - ירידה של 45% לעומת 346.9 מיליון דולר ברבעון המקביל אשתקד. החברה מכרה ברבעון הנוכחי 599 אלף מכשירי טלפון חכם, ירידה של 13% בהשוואה לשנה שעברה.

דו"ח מכירות החברה מאושש את הערכתם של האנליסטים המסקרים את פאלם. בשל מבנה הון רעוע גילו אנליסטים בשוק ההון ספקנות לגבי יכולתה של החברה להתמודד על עצם קיומה. היכולת להתמודד ולהתחרות בשחקנים חזקים בשוק הטלפונים החכמים כמו אפל, RIM ונוקיה הוצגה כמנותקת מן המציאות. כך, בסוף נובמבר 2008 הידרדר מחיר המניה של פאלם אל מתחת לסף 2 הדולרים.

ההפסד ברבעון השני, אם כן, גדל מאוד והגיע ל־508.6 מיליון דולר (GAAP) - חלקו הגדול נובע מהפרשות גדולות להוצאות מס חד־פעמיות בסכום של 396.7 מיליון דולר. אבל גם ההפסד המתואם (Non-GAAP) ברבעון, שעומד על 80.2 מיליון דולר, או 0.73 דולר הפסד למניה, היה מתחת לציפיות האנליסטים שעמדו על 0.38 דולר הפסד למניה.

נכון לסוף הרבעון, בידי החברה יש מזומן ושווה ערך מזומן בסכום של 224 מיליון דולר - ירידה של 13% מ־258.7 מיליון דולר בתחילת השנה הפיסקאלית. נוסף על כך, חובות כבדים בסכום של 396 מיליון דולר רובצים על החברה, תוצאת הרכישה הממונפת של פאלם על ידי אלוויישן פרטנרס בעיצומה של 2007.

במבט ראשון, מצב השוק ודיווחי החברה אינם מעוררים תיאבון להשקעה במניות החברה הסימפטית המידרדרת במהירות. ולכן, החלטת אלוויישן פרטנרס, הדבֵקה באסטרטגיה מגובשת כבסיס להשקעה בפאלם דווקא בנקודת שפל קשה כל כך, מעוררת השתאות והערכה.

השקעת אלוויישן פרטנרס בעת הזו היא הוכחה לאמון שהקרן נותנת בהנהלה של פאלם בכלל וביכולת הטכנולוגית וההנהגה של ג'ון רובינשטיין, היו"ר הפעיל, בפרט. לדברי מקנאמי, איש ההייטק מעמק הסיליקון, "ציבור המשקיעים נוהג בחמדנות לרווח בטווח הקצר ובאופן טיפשי ככל שזה נוגע לטווח הארוך. חכמים צריכים לבקש להוכיח שהחמדנות שלהם תבוא לידי ביטוי בטווח הארוך. בעידן הנוכחי כל חברה חייבת להמציא את עצמה מחדש מדי כמה שנים. אפל הוכיחה יכולת להתחיל הכל מחדש על ידי פיתוח מערכת ההפעלה בגרסה המחודשת של המקינטוש - Mac OS X והתאמתו למכשירים הסלולריים כמו האייפון. מיקרוסופט לא עשתה זאת וכיום היא מתמודדת עם בעיה אסטרטגית".

פסק זמן חיוני

לדברי מנכ"ל פאלם אד קולגן, החברה עובדת על חידוש ושיפור מוצריה כדי שתוכל להתחרות טוב יותר בתעשיית הטלפונים הניידים החכמים. השוק, שגילה ספקנות רבה לגבי הצהרת קולגן, עומד עכשיו ותוהה מול ההשקעה המסיבית של אלוויישן פרטנרס. לדברי קולגן, "המימון הנוסף ייתן לחברה אוויר להמשיך להשקיע בפיתוח המוצרים החדשים ולעבור את הזמנים הכלכליים הקשים". במחיר דילול בעלי המניות הקיימים, תאפשר הזרמת ההון הנוסף לחברה את הנזילות החיונית להתרחק מסכנת קיום מיידית. ניתוח מבנה ההון של פאלם מגלה כי אחרי שהעסקה תצא לפועל על ידי ציבור בעלי המניות הרגילות, הם יחזיקו ב־54% ממניות החברה - ירידה מאחזקה של 66%.

למרות סיוע החירום סכנת הקיום עדיין מרחפת על החברה. שאלת המפתח העומדת בפני מי שבוחן את ההשקעה בפאלם היא: האם הצוות היצירתי שוב יוכיח את יכולתו? ומכך נגזרות דרכי הפעולה האפשריות בפני פאלם. בהנחה שפאלם, עם השחקנים המרכזיים בזירת הטלפונים החכמים - בלקברי ואייפון - נמצאת בקו הראשון של מובילי "מהפכת האינטרנט בכף היד", כי אז חברות כמו מיקרוסופט, HP או דל יראו בהשתלטות על פאלם מהלך אסטרטגי חיוני להשתלב במגמת שוק מרכזית.

פאלם איננה יכולה לקבל תווית של "מניית ערך" הנמנית עם נבחרת החלומות של Worldview. בשל מצבה הפיננסי הרעוע שווי השוק של פאלם, 355 מיליון דולר, נמוך ביחס ליצרניות המתחרות. עם זאת, כשמדובר בשחקן משמעותי בזירת "מהפכת האינטרנט בכף היד", מבחינתם של משקיעי הטווח הארוך מדובר בהזדמנות רכישה מעניינת. מי ששונא להסתכן, או מבקש לעצמו תשואה בטווח הקצר, יתרחק מאחזקת המניה. "החמדנים לטווח הארוך" ישקיעו בהשקעה במניית פאלם מחשבה שנייה.

הכותב עומד בראש קבוצת המחקר www.worldview.biz, המתמחה במחקר תומך החלטה להשקעות בזירה הבינלאומית

תגיות