אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנכ"ל פרוטליקס: "בשנת 2015 נחזיק בשליש מהשוק"

מנכ"ל פרוטליקס: "בשנת 2015 נחזיק בשליש מהשוק"

דוד אביעזר צופה שמכירות התרופה לטיפול במחלת הגושה יעמדו על 800 מיליון דולר

08.01.2009, 18:00 | שי אספריל

משרד קטן יש לדוד אביעזר, מנכ"ל פרוטליקס. קטן מאוד. גם המבואה אל חדרו צפופה, ומשדרת צניעות. אולם על רקע המציאות העגומה שבה פועלות חברות הביוטכנולוגיה הישראליות, אשר סיפקו לאחרונה בעיקר חדשות רעות, פרוטליקס דווקא דיווחה על התקדמות בפעילותה.

לאחרונה הודיעה החברה כי סיימה לגייס חולים לשלב השלישי בניסוי יעילותה של התרופה שפיתח ד"ר יוסף שאלתיאל, סמנכ"ל הפיתוח של החברה, כנגד מחלת הגושה. המחלה, הנקראת על שם הרופא הצרפתי שגילה אותה, נובעת מאי־תקינותו של האנזים האחראי על פירוק השומנים בגוף. שיבוש זה מביא להצטברות שומנים בטחול, בריאות ובכבד, ולעתים, אף לסכנת מוות.

"לא מדובר במחלה שכיחה, בסך הכל 20,000-10,000 חולים בכל העולם, רובם בארצות הברית, וזאת בשל מספרם הרב של יהודים אשכנזים הנמצאים בה. בכל העולם ניתן למצוא אנשים עם גושה, אבל אצל יהודים אשכנזים המחלה נפוצה פי מאה", מספר אביעזר, ומסביר כי החברה היחידה שמפתחת היום תרופה למחלה היא ענקית הביוטכנולוגיה האמריקאית אמג'ן, שצליחה לשחזר את החלבון האחראי על תיקון האנזים מתאי מכרסמים.

"באמצעות שימוש בתא צמחי, שזול יותר מתא של בעלי חיים, הצלחנו להשיג את אותה תוצאה שהשיגה אמג'ן, וגם לחסוך הרבה מאוד כסף", אומר אביעזר.

אביעזר מסביר כי התרופה למחלה, הממומנת על ידי סל התרופות בכל המדינות המערביות, יקרה להחריד - רבע מיליון דולר עלות שנתית לחולה. אביעזר לא מוכן להתחייב כמה תחסוך התרופה שתייצר פרוטליקס, אולם מבטיח כי היא תהיה זולה משמעותית.

לדברי אביעזר, תוצאות השלב השלישי בניסוי יתקבלו בסביבות אוקטובר, ואם הכל ילך כשורה, בשנת 2010 תתחיל החברה למכור את התרופה.

"אני לא רוצה לתת תחזית מכירות, אבל יכול לומר שב־2015 אנחנו מצפים לשלוט על שליש מהשוק". בהתחשב בכך ששוק התרופה לגושה עמד בשנת 2008 על 1.25 מיליארד דולר (ונשלט באופן מוחלט על ידי אמג'ן) וגדל בכ־10% בשנה, הרי שאביעזר צופה שפרוטליקס תמכור ב־2015 בהיקף שנתי של כ־800 מיליון דולר. בהחלט אופטימי.

אביעזר גם מספר שהחברה מפתחת עוד ארבעה מוצרים, אולם מעדיף שלא להרחיב עליהם את הדיבור. הם עדיין בשלב מאוד מוקדם, וכרגע נראה שרוב משאבי החברה מופנים אל תרופת הדגל. "אם תהיה לנו התרופה הזו, נהיה במקום אחר לגמרי", הוא אומר בעיניים מלאות תקווה.

החברה, אשר מעסיקה כ־130 עובדים, גייסה עד כה כ־80 מיליון דולר. 50 מיליון דולר מתוך הסכום גויסו באמצעות הנפקה בבורסת AMEX בארה"ב בשנת 2007 (בשווי חברה של 379 מיליון דולר), אולם החברה מודה שהיא כנראה תצטרך עוד מזומנים. "בסוף הרבעון השלישי היו לנו 46 מיליון דולר בקופה, אבל אנחנו בתחום מסוכן, ונרצה עוד כסף לטובת פרויקטים נוספים", אומר אביעזר.

מה עם אפשרות להירכש על ידי חברה גדולה יותר?

"אנחנו רואים את עצמנו כחברה שפועלת בכוחות עצמה. לא מחפשים להיקנות. אין לנו עניין במהלך כזה, אבל אם תבוא הצעה מדהימה, נדון בה".

החברה אינה נמצאת באור הזרקורים, אולם חלק ממשקיעיה מוכרים היטב לציבור הישראלי. אחד מהם הוא אלי הורביץ, יו"ר טבע המשמש גם כיו"ר החברה, ומחזיק בכ־8% ממניותיה. בעל מניות גדול יותר הוא פיליפ פרוסט, לשעבר מנכ"ל איווקס, שנרכשה על ידי טבע ב־2005. פרוסט, אשר משמש היום דירקטור בטבע, מחזיק בכ־15% מפרוטליקס. וכשהדירקטורים חושבים שהשקעה בפרוטליקס היא השקעה מעניינת, עולה שאלת המיזוג בין שתי החברות.

מה הקשר בין טבע ופרוטליקס?

"יש לנו הסכם שיתוף פעולה עם טבע לייצור שתי תרופות ביולוגיות. אסור לי לחשוף באילו תרופות מדובר".

אז אולי תירכשו על ידיהם?

"אם זה יקרה, זה יקרה".

תגיות