אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
על אף ההסלמה במצב הביטחוני: עדיפות להשקעה באג"ח ממשלתיות צילום: בלומברג

על אף ההסלמה במצב הביטחוני: עדיפות להשקעה באג"ח ממשלתיות

כך מעריכים כלכלני בנק לאומי וזאת על אף האווירה החיובית שהגיעה גם לשוק האג"ח הקונצרניות במהלך השבוע. שוק המניות עדיין בעל רמת סיכון גבוהה - משקיעים לטווח הארוך יוכלו למצוא ניירות ערך זולים יחסית

09.01.2009, 10:45 | רונית גודמן

אגרות החוב הממשלתיות נסחרו בשבוע האחרון במגמה שלילית, זאת בשל מספר גורמים, ביניהם הכרת המשקיעים בעובדה, כי ההאטה הכלכלית הגיעה גם לשוק המקומי וכי הדבר יצריך הגברת גיוסים מעבר למתוכנן. בנוסף, ההסלמה במצב הביטחוני, אשר מעצימה את ההשפעות הצפויות על הגירעון הממשלתי. המגמה השלילית מהווה למעשה תיקון לירידת התשואות החדה שהייתה בשבועות האחרונים.

עוד השפיעה, העלייה בפרמיית הסיכון של ישראל, בעקבות התפתחות הלחימה בגזרת עזה והחשש מפני עלייה בגירעון.

התנודתיות הגבוהה במסחר התוך יומי, אשר אפיינה את אגרות החוב הממשלתיות במהלך השבוע, מבטאת במידה רבה את הסיכון הגלום בהארכת מח"מ השקעה בתקופה שכזו.

בסיכום שבועי נסחרות אגרות החוב הממשלתיות השקליות והצמודות למדד, לתקופה של 10 שנים, בתשואה של כ-5.3% וכ-3.3% בהתאמה, לעומת כ-4.95% ו-3% בסוף השבוע שעבר. פער התשואות בין אגרות החוב השקליות לבין אלה האמריקאיות, מגלם את העלייה בפרמיית הסיכון של ישראל, כאשר זה עומד כיום ברמה של כ-3% לעומת רמה של 2.8% שנרשמה בסוף השבוע שעבר.

להערכת כלכלני לאומי, יש לתת עדיין עדיפות להשקעה באגרות החוב הממשלתיות על פני אלו הקונצרניות.

 

האווירה החיובית בשוק השפיעה על האג"ח הקונצרני

 

שוק אגרות החוב הקונצרניות נסחר השבוע במגמה מעורבת. האווירה החיובית בשוק השפיעה על ירידה בפרמיית הסיכון של אגרות החוב של הנדל"ן וחברות האחזקה. פערי התשואות בין אלה לבין אגרות החוב הממשלתיות ירדו השבוע ל-15.7% ול-7.6% בהתאמה, לעומת כ-20.7% וכ-9.6% מלפני שבוע.

אגרות החוב של סקטור הבנקאות רשמו אף הן ירידה בפער התשואות מול אגרות החוב הממשלתיות, העומד כיום על כ-2.1% לעומת כ-2.5% מלפני כשבוע. מנגד, נרשמה עליית תשואות בענפי התקשורת והקמעונאות, כנראה בשל פער תשואות נמוך במיוחד, אליו הגיעו אלה לאחרונה מול אגרות החוב הממשלתיות. כיום עומדים פערים אלה על כ-1.6% וכ-3.1% בהתאמה, לעומת כ-1.2% וכ-2.7% מלפני כשבוע.

בסיכום שבועי רשם מדד התל-בונד 20 ירידה של כ-1.6%, בעוד התל-בונד 40 עלה בכ-1.6%. פערי התשואות בין אגרות החוב המרכיבות את המדדים לאגרות ממשלתיות עומדים על כ-3.4% וכ-6.5% בהתאמה לעומת כ-3.2% וכ-6.8%, לפני כשבוע.

המגמה החיובית בבורסה התהפכה במהלך השבוע

תחילת השבוע התאפיינה במגמה חיובית, שנתמכה באווירה האופטימית מעבר לים, חרף ההסלמה במצב הביטחוני. עם זאת, בהמשך השבוע התהפכה המגמה בעולם, בעקבות החשש מפרסום נתוני מאקרו שליליים, וגם השוק המקומי הגיב בירידות שערים.

בסיכום שבועי רשמו מדדי המעו"ף ות"א 75 עליות של כ-1.5% וכ-1.0% בהתאמה. מדד הבנקים עלה בכ-3.5% ואילו מדד הנדל"ן 15 ירד בכ-1.9%. בין הגורמים שהשפיעו לחיוב, אומרים כלכלני בנק הפועלים, היו עליות השערים שנרשמו בשוקי חו"ל בעקבות "אפקט ינואר", תוכניות הסיוע הממשלתיות, המשך השפעת הורדת הריבית במשק והצפי, כי בנק ישראל ימשיך במגמה זו גם בעתיד, אם יהיה בכך צורך.

מחזורי המסחר עמדו בממוצע יומי מאז תחילת השנה החדשה על כ-960 מיליון שקל, בדומה לשבועות האחרונים, אך לעומת ממוצע מחזור מסחר גבוה יותר של כ-1.86 מיליארד שקל בתחילת 2008.

על רקע עליות השערים בלטה במיוחד חולשתן של המניות ה"דפנסיביות". המניות מענפי התרופות, התקשורת והמזון שהציגו ירידות מתונות בלבד מאז תחילת המשבר בשווקים, הציגו השבוע תשואות נמוכות יותר לעומת המדדים המובילים, וחלקן אף רשמו ירידות שערים.

המשקיעים הזרים נמנעים

הקטנת הסיכון בעולם גרמה בחודשים האחרונים לצמצום היקף ההשקעות הזרות בשווקים המתפתחים, ביניהם גם בשוק המקומי. על פי נתוני בנק ישראל, תושבי חוץ מכרו אחזקות בסך כ-400 מיליון דולר בלבד בנובמבר, לעומת כ-1.3 מיליארד דולר באוקטובר 2008. עיקר המימושים היו במניות ענפי הכימיה והבנקים.

ומה בהמשך? רמת הסיכון הכרוכה בהשקעה במניות עודנה גבוהה, אומרים כלכלני בנק לאומי והתאוששות בשוק צפויה רק לקראת סוף 2009. לקוחות בעלי אופק השקעה לטווח ארוך, הם אומרים, יוכלו למצוא ניירות ערך במחירים זולים יחסית.

בבנק הפועלים מאמינים, כי התחזיות ל-2009 עודן פסימיות וכי השיפור בכלכלה הגלובלית עודנו רחוק. החזאים השונים בעולם מעריכים, כי ההתאוששות תחל לכל המוקדם במחצית השנייה של 2009, ורבים אף חוששים כי זו תגיע רק ב-2010. כלכלני הבנק מעריכים, כי מוקדם עדיין להכריז על שינוי מגמה בשוק המניות, גם לאחר העליות של הימים האחרונים.

תגיות