אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
רוני בירם וגיל דויטש מממשים האופציה למכירת יתרת מניותיהם באקסלנס לפניקס צילום: ישראל מלובני

רוני בירם וגיל דויטש מממשים האופציה למכירת יתרת מניותיהם באקסלנס לפניקס

בירם ודויטש הודיעו לחברת הביטוח הפניקס, שבשליטת יצחק תשובה, כי יממשו האופציה שניתנה להם בשנת 2006, וימכרו לה את מניותיהם באקסלנס תמורת 700 מיליון שקל. שווי השוק הנוכחי של המניות: 191 מיליון שקל

11.01.2009, 10:28 | הדר רז

לאחר תקופה ארוכה של שמועות, החלה אתמול הספירה לאחור: מייסדי בית ההשקעות אקסלנס, רוני בירם וגיל דויטש, הודיעו לחברת הביטוח הפניקס כי הם מעוניינים לממש את אופציית ה־Put (אופציה למכירת מניות) שברשותם, כלומר למכור לחברת הביטוח כ־41% ממניותיהם באקסלנס תמורת יותר מ־700 מיליון שקל.

ההסכם בין המייסדים להפניקס, שבשליטת יצחק תשובה, נחתם ב־5 בינואר 2006. הימים היו ימי פוסט ועדת בכר, ובתי השקעות היו אז סחורה חמה ויקרה. יום לפני ההודעה על סגירת העסקה עמד שוויו של אקסלנס בבורסה על 791.6 מיליון שקל, בעוד השווי ששיקפה אז העסקה הסתכם ב־775 מיליון שקל בלבד - המחיר הממוצע של המניה ב־60 ימי המסחר האחרונים בבורסה.

דויטש ובירם התבטאו אז ואמרו שהיו להם הצעות במחיר הגבוה ממחיר השוק של החברה. היום מתברר שאז הם עשו את עסקת חייהם. מאז יום חתימת ההסכם צנח השווי של אקסלנס ל־466 מיליון שקל, בעוד לפי נוסחת ההסכם, התמורה שהם אמורים לקבל ממכירת 41% מאחזקותיהם משקפת לאקסלנס שווי של 1.7 מיליארד שקל. יהלי שפי, מנכ"ל הפניקס, התייחס בעבר למימוש האופציה בעיתונות כשאמר כי שווי של 1.7 מיליארד שקל לאקסלנס הוא שווי סביר. אלא שגם אם שפי חושב שמדובר בשווי סביר או הוגן, בימים משבריים כגון הימים האחרונים, מדובר בשווי דמיוני.

נוסחת ההסכם מבוססת על ההון העצמי של אקסלנס ועל הרווח הנקי (מכפיל 12) במהלך שנת 2008 ו־2009. אולם, על פי הנתונים הידועים היום, סכום התמורה צפוי להיות יותר מ־700 מיליון שקל. ההסכם קובע שכבר במועד מימוש האופציה, כלומר במאי 2009, ישולמו 90% ממחיר המימוש המחושב לפי הרווח של שנת 2008 בלבד - כאשר 65% מהסכום יועבר לכיסם של בירם ודויטש, ו־35% יופק בידי נאמן. הסכום הסופי יחושב לאחר פרסום הדו"חות הכספיים של החברה לשנת 2009, ואז גם יתבצעו ההתאמות הנדרשות ביחס לסכום המקדמה שישולם השנה. עם מימוש האופציה, הפניקס תיהפך לבעלת השליטה הבלעדית באקסלנס.

"כמתבונן מהצד, הציפיות היו שהפניקס תילחם בעוצמה חזקה יותר", אמר אתמול מנכ"ל של אחד מבתי ההשקעות. "לפני שלוש שנים היו הבנות מסוימות, אבל היום יש נורמות חדשות בשוק, וכל אדם שפוי היה מנסה לשנות את זה. השקט המגיע היום מהצד של הפניקס מעיד כי מישהו לוקח בשלוות נפש את המחיר המטורף הזה. הבעיה היא שיש הסכם חתום. כולם ציפו שהם יעשו את ההתאמות לפני ההסכם".

ואכן, רק בנובמבר 2008 אמר ל"כלכליסט" אהוד שפירא, יו"ר הפניקס, כי "אי אפשר להתעלם ממה שקרה כאן בחודשים האחרונים. יש לנו אחריות לבעלי המניות שלנו, ולכן אנחנו מחפשים דרכים להתאים את ההסכם המקורי לתנאי השוק הנוכחיים. למרות הרושם שנוצר, אנחנו לא מנהלים כאן משבר. בשבועות הקרובים אני מניח שנשב עמם ונדון בתנאי ההסכם, תוך בחינה מחדש של כל הפרמטרים שהשתנו מיום ביצוע העסקה ועד היום. אני מניח שבתוך שבוע עד שבועיים נסיים את כל הבדיקות אצלנו ונוכל להעריך באילו תנאים העסקה הזו תתממש".

אלא שמאז עברו יותר משבוע־שבועיים ושום דבר לא קרה. גורמים בענף אמרו אתמול כי הם לא רואים שום סיבה שהמייסדים יתגמשו במחיר. "אני לא רואה שום סיבה שדויטש ובירם ילכו לקראת הפניקס. הם עשו עסקה במחיר שהיה סביר נכון לתקופה ההיא ושני הצדדים לקחו בחשבון את העתיד. למה זו אשמתם והם צריכים להתגמש בגלל זה?", אמר אתמול מנכ"ל של אחד מבתי ההשקעות.

על פי ההסכם, בירם ודויטש, יושבי ראש משותפים באקסלנס, ימשיכו לעבוד בבית ההשקעות עד לתום חמש שנים ממועד השלמת השלב הראשון של העסקה, בכפוף להוראות ההסכמים ולאישורים הנדרשים. השלב הראשון בהסכם בוצע כאמור באפריל 2006, במסגרתו רכשה הפניקס 15.8% מהון המניות של אקסלנס, לפי שווי של 775 מיליון שקל. במקביל, רכשה הפניקס 25% נוספים מאקסלנס מבנק מזרחי טפחות. השלב השני להסכם נקבע באמצעות אופציות הדדיות, כאשר להפניקס ניתנה אופציית Call (אופציה לרכישת מניות), ולבירם ודויטש ניתנה אופציית Put (אופציה למכירת מניות), וזאת לגבי יתרת המניות שבבעלותם.

תגיות