אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מפולת בגבייה: החוסר בגביית מסים ב-2008 - 6.5 מיליארד שקל צילום: ששון תירם

מפולת בגבייה: החוסר בגביית מסים ב-2008 - 6.5 מיליארד שקל

רוב החוסר בגבייה - כ-5.5 מיליארד שקל - נוצר בשלושת החודשים הראשונים של המשבר הכלכלי. כתוצאה מהירידה בגביית המסים נרשם בשנה החולפת גירעון של כ-15.2 מיליארד שקל בתקציב המדינה

13.01.2009, 11:25 | אמנון אטד

החוסר בגביית המסים, בהשוואה ליעד הגבייה שנקבע בתקציב המדינה, הסתכם בשנת 2008 בסכום עצום של כ-6.5 מיליארד שקל. מרבית החוסר בגבייה, כ-5.5 מיליארד שקל, נוצר בשלושת החודשים הראשונים של המשבר הכלכלי (אוקטובר-דצמבר). במסים הישירים (מס הכנסה, מיסי נדל"ן ומס רווחי הון) נוצר פער של כ-7.9 מיליארד שקל ואילו במסים העקיפים (מע"מ, מס קנייה, מס על הדלק ועוד) נרשם עודף ביחס ליעד התקציב של כ-1.4 מיליארד שקל.

גביית המסים הסתכמה בשנה החולפת בכ-184 מיליארד שקל, ירידה ריאלית של 7.7% בהשוואה לסך הגבייה ב-2007. גביית המסים הישירים קטנה ב-2008 בשיעור חד של 14% ואילו בגביית המסים העקיפים נרשם בשנה החולפת גידול ריאלי סמלי של 0.2%.

מנתונים שפרסם היום משרד האוצר מתברר כי בשנת 2008 הופחתו מסים בהיקף כולל (נטו) של כ-7 מיליארד שקל. במסים הישירים הסתכמה ההפחתה בסכום נטו של כ-7.3 מיליארד שקל, בעיקר בשיעורי המס על חברות ויחידים (שכירים ועצמאים).

לעומת זאת, במסים העקיפים נרשמה בשנה החולפת תוספת נטו של כ-300 מיליון שקל, בעיקר בשל העלאת המס השנתית על הסולר, שקוזזה בחלקה על ידי הפחתות מס הקנייה על כל רכב ועל מוצרים בני קיימא.

כתוצאה מהירידה בגביית המסים נרשם בשנה החולפת גירעון של כ-15.2 מיליארד שקל בתקציב המדינה, לעומת גירעון מתוכנן של 11.5 מיליארד שקל. כמעט כל הגירעון (13.9 מיליארד שקל) נרשם בחודש האחרון של 2008. מדובר בתופעה מוכרת החוזרת על עצמה מדי שנה, שבה מרכזים משרדי הממשלה חלק ניכר מהוצאותיהם בסוף שנת התקציב.

הגידול הלא מתוכנן בגירעון בא לאחר ארבע שנים של ירידות רצופות, מרמה של 5.4% תוצר בשנת 2003 לאפס גירעון בשנת 2007. לדברי האוצר, הגידול בגירעון מעבר למתוכנן נובע כולו מאי העמידה ביעד ההכנסות ממסים.  

תגיות

15 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

12.
תבדקו את המגזר הערבי במקרה הטוב משלמים 10% מס אמת
אם לממשלה היה שכל היו בודקים את המגזר הערבי , לשים מחסום בכניסה וכל אחד שנוסע עם 4 על 4 שיסביר מאיפה הכסף צמח לו . מדוע הוא עובד במזומן . הצחקתם אותי פעילות קטנה במגזר הערבי שבע שנים אחורה המדינה מכסה את הגעון של חמש שנים קדימה. הגיע הזמן שאלו שיש להם טענות יסבירו מאיפה הרימו את הוילות של 600 מ"ר והם חותמים ביטוח לאומי. תתעוררו מהתרדמה נסרדישי .
מוחמד אגבריה , אום אל פאחם  |  13.01.09
11.
מה הפלא - רשויות המס מעודדות קריסה של עסקים קטנים.
אני בעלים של חברה קטנה בתחום ההייטק. 6 עובדים. לפני מספר חודשים ,פניתי למע"מ לפריסה של תשלום גדול. הם סירבו - נאלצתי לפטר עובד במשרה מלאה ועוד עובדת בחצי משרה. לפני חודש, נזכרות במס הכנסה בחוב ישן (מלפני 4 שנים), ודרשו את כולו בתשלום אחד. פיטרתי עובד נוסף כדי שאוכל לשלם. כל פעם שאני אצל "ידידינו" ברשויות המס, אני מקבל שוב ושוב את ההרגשה שמבחינתם דווקא עדיף להם שהעסקים יתמוטטו. הרי כול עסק שקורס, מפריע להם פחות לשתות קפה ולצאת לסידורים. כמובן ששאלתי למה לא עוזרים לעסקים בתקופה הקשה של היום, הם עונים ש"אין מה לעשות, זה החוק והם לא מאשרים פריסת חובות או כל עזרה אחרת". כלומר מיסים צריך לשלם בזמן, ואם המצב קשה, ואם העסקים יפלו, לא נורא. עובדי רשויות המס משכורת תמיד יקבלו. אותם לא יפטרו. אז היום, שניים וחצי עובדים שיכלו להרוויח אצלי בחברה, ולשלם מיסים, מקבלים דמי אבטלה. אז שר האוצר ואנשי משרדך היקרים - אל תבלבלו את המוח, כי כלום לא מעניין אותכם. אם המדינה הייתה באמת עוזרת לעסקים, במיוחד בתקופה הקשה שבה אנו נמצאים, אז העסקים היו משלמים יותר מיסים, ולא הייתם מנסים להבין "למה יש קריסה בגביית מיסים" ודרך אגב, התחלנו כבר לחפש שותף אמריקאי לפעילות מקבילה בארה"ב. שם הם באמת עוזרים לעסקים קטנים. ונראה שהעיניינים מתקדמים מצויין.
ראובן , רעננה  |  13.01.09
לכל התגובות