אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מנכ"ל ראנקום: "נהיה אימפריה של מיליארד דולר" צילום: עמית שעל

מנכ"ל ראנקום: "נהיה אימפריה של מיליארד דולר"

ד"ר ציון חדד, מנכ"ל ומייסד ראנקום, מסביר איך הצליחה החברה שלו לזכות במכרז לרישות בירת סין ולרכוש שלוש חברות תקשורת בשנה שבה כל השוק נקלע לקשיים

13.01.2009, 14:23 | אסף גלעד
יש חברות שבשבילן 2008 ציינה את סוף הדרך. עבור ד"ר ציון חדד, מנכ"ל ומייסד חברת ראנקום, זו היתה השנה שבה הוא נהפך למנהלה של החברה הפרטית החמה ביותר בשוק הישראלי. בתוך שלושה חודשים גייסה ראנקום 10 מיליון דולר, רכשה שלוש חברות ישראליות כמעט בלי להוציא דולר מהכיס, וחתמה על הסכם ענקי עם ספקית הטלפוניה הסינית צ'יינה טל. גם בשמונה השנים שקדמו לגיוס ההון הנוכחי קצרה ראנקום רווחים נאים.

בדצמבר האחרון השתלטה ראנקום על חברת הסלולר הישראלית IXI ועל חברת באמבו. במקביל ביצעה ראנקום מהלך המתפרסם כאן לראשונה - השתלטות על חברת שירותי התקשורת Ymax של האחים סלוק, ממקימי פור גרופ, ושילוב 30 עובדי Ymax לתוכה.

מחברת סטארט־אפ קטנה המתמקדת בפיתוח שבבים נהפכה ראנקום לחברה רב־זרועית המציעה סל שלם של מוצרים.

אפשר היה לשער שכדי לרכוש שלוש חברות תיאלץ ראנקום לרושש את קופת המזומנים שלה, אך האמת הפוכה: ראנקום לא הוציאה יותר מ־2 מיליון דולר במסגרת המהלכים האחרונים. את הקניין הרוחני של באמבו רכשה תמורת אופציות של ראנקום, ועבור IXI שילמה מיליון דולר, והשאר ניתן בכתבי אופציות. את Ymax בלעה ראנקום לאחר שפור גרופ העבירה את כל עובדיה לראנקום, תוך הבטחה לספק לה בתמורה הזמנות ממפעילות סלולריות. אפילו סנט אחד לא הועבר בין שתי החברות. לפני שבוע קיבלה ראנקום הזמנה ראשונה לאספקת ציוד תקשורת לרישות העיר בייג'ינג בטכנולוגיית WiMAX מיידי שותפתה צ'יינה טל, בהיקף של 8-7 מיליון דולר.

ללא ספק הישג נאה לשנה אחת, אך אם תשאלו את חדד, הוא יסביר שהוא רק בתחילת הדרך.

מחפשים רכישות

IXI היא חברה עם הרבה היסטוריה לא טובה. למה רכשתם אותה?

"הזרמנו ל־IXI סכום לא מבוטל כדי שתבריא את עצמה, ואנחנו לא מתכוונים להשאיר אותה במתכונתה הנוכחית אם זה לא ילך. היתה להם שיטת עבודה מסוימת, שלפיה עובדים בידיעה שיש עשרות מיליוני דולרים בבנק. אנחנו עובדים בשיטה אחרת, שלפיה אתה אוכל רק ממה שאתה זורע ומתקיים ממה שאתה מוכר. לכן העברנו אליהם שלושה מנהלים מראנקום, כדי להרגיל אותם לעבוד לפי השיטה שלנו. עם הכסף הזה הם יצטרכו להגיע לאיזון תפעולי ולהתקיים כך במשך שנתיים. כיום, מספר האנשים שנותרו שם מאפשר זאת, אבל אנחנו בוחנים כל עובד ואת ההצדקה העסקית של מכשירי האוגו שאנו משווקים".

ציון חדד. ראנקום הוציאה לא יותר מ-2 מיליון דולר על הרכישות האחרונות, צילום: עמית שעל ציון חדד. ראנקום הוציאה לא יותר מ-2 מיליון דולר על הרכישות האחרונות | צילום: עמית שעל ציון חדד. ראנקום הוציאה לא יותר מ-2 מיליון דולר על הרכישות האחרונות, צילום: עמית שעל
עם רכישת IXI חזרו ציון חדד ומנכ"ל IXI ישראל פרידר לעבוד יחד, לאחר שבשנות השמונים והתשעים עבדו זה לצד זה כמנהלי חטיבות בתדיראן. לדברי חדד, "ישראל הוא אדם מיוחד. אדם מוערך, שאפשר להתווכח איתו והוא שומר על ראש פתוח. נושא IXI אמור להיות טעון רגשית מבחינתו - הוא השקיע בבייבי הזה הרבה כסף, ובכל זאת בשיחות איתו הוא ענייני".

צ'יינה טל נתנה לבאמבו להתרסק, ואתם נהניתם מזה - רכשתם את הפטנטים שלה לאחר שפורקה.

"צ'יינה טל חשבה לרכוש את באמבו כאשר היתה סבורה שיש לה גב כלכלי לכך, אך ברגע האחרון בוטלה ההשקעה בה, וכך התבטלה הרכישה. זיהינו הזדמנות לרכוש את באמבו במחיר אטרקטיבי. הטכנולוגיה שלה מאוד סינרגית עם זו שלנו".

הכיס פתוח לרכישות נוספות?

"אני לא רוצה לומר כרגע באילו תחומים מדובר, אבל אנחנו בפירוש מחפשים יישומים נוספים כדי להגדיל את סל הפתרונות שלנו. זה ייתן לי יתרונות על פני יצרניות חומרה אחרות. אני רוצה להגיע ליצרן סלולרי או אפילו לפלטפורמה של מערכת הפעלה, ולהטעין את כל התוכנות שלי על הפלטפורמה; אלה תוכנות שיוכלו לפעול גם בעומסים הדרושים בהעברת מידע רב, כפי שקורה ב־WiMAX. סל הפתרונות מאפשר למשתמש לשלם פחות על זמן אוויר, כי הוא משתמש בדחיסה המיוחדת של IXI. כאשר ה־WiMAX יהיה מקובל יותר, היישומים יצטרכו להיות משוכללים יותר".

תקים חטיבת יישומים?

"לא. נשתמש ב־IXI לשם כך. יש שם 30 איש שזו ההתמחות שלהם".

איך תפרתם את המיזוג עם Ymax?

"Ymax היא חברה־בת של פור גרופ של האחים סלוק והאחים שושן, ממקימי אלגדקום, שעשו אקזיטים במאות מיליוני דולרים. בשנים האחרונות הם החלו ברכישת תדרים רבים, בעיקר במדינות אפריקה, ברוסיה ובמרכז אסיה, באמצעות החברה־בת שלהם - פוריס. כיום נמצאים תחת התדרים שלהם 200 מיליון איש. את חברת Ymax הם הקימו לאחר שייעצתי להם להקים חברה שמספקת שירותי אינטגרציה לתקשורת. ראנקום עבדה בשנים האחרונות עם Ymax וסיפקה לה ציוד. בחודשים האחרונים החלו שיחות בין שני הגופים בעקבות המשבר הכלכלי, וחשבנו שמכיוון שאנחנו עובדים יחד, מדוע לא להגיע אל הלקוח עם פתרון מאוחד? 30 עובדי Ymax פוטרו, ומיד לאחר מכן נשכרו על ידינו לעבודה. במקביל, פור גרופ ממשיכה להזרים לנו הזמנות ממפעילות סלולריות ברחבי העולם".

טכנולוגיה בהתהוות

איך נהפכתם מחברת שבבים לחברת תוכנה?

"ראינו שקצב הצמיחה של עולם השבבים הוא לא קטלני, במיוחד בטכנולוגיה בהתהוות כמו WiMAX - בשנה הבאה יהיו רק 2 מיליון מנויים, ב־2010 יהיו 10 מיליון מנויים. כיום אתה לא יכול לקיים חברה כמו ראנקום, שעובדים בה 150 מהנדסים, רק מתעשיית השבבים. הרי שוק גדול לוחץ מחירים של שבבים כלפי מטה. לא משתלם להיות חברת שבבים כשהטכנולוגיה עוד נמצאת בהתהוות. לכן לחברות שבבים טובות כמו אינטל וקוואלקום יש כמה סוגי שבבים, כך שבכל פעם הצלחה אחת מחפה על שבב פחות מוצלח".

בנית על הנפקה כל הזמן.

"נכון, היינו בכיוון ב־2006, אבל בסוף החלטנו לגייס הון מקרן פרטית, וזאת עשינו רק לאחר שהגענו למסקנה שנוכל להחזיר יותר מהסכום שגייסנו. משקיעים נוספים התדפקו על הדלת שלנו והיינו יכולים לגייס גם 30 מיליון דולר, אבל אז היינו חוטפים דילול רציני".

במסגרת העסקה עם IXI, קרן ג'מיני תהפוך לבעלת מניות בראנקום, אם תממש את האופציות שברשותה. יש קרן אחרת, ורטקס, שהשקיעה בכם מההתחלה, אך מכרה את כל האחזקות בשנה שעברה. היא לא מתחרטת?

"אם תשאל את דוד הלר, שותף בורטקס, הוא יגיד לך שהוא מצטער ושלא היתה לו ברירה, כי נגמרה לו הקרן. אני גאה בכך שלפחות לא הפסידו עליי".

צ'יינה טל פרסמה שגוף אמריקאי גדול עתיד להשקיע בכם סכום אסטרונומי של 100 מיליון דולר במסגרת העסקה לרישות 29 ערים בסין בטכנולוגיית WiMAX, שאת ההזמנה הראשונה במסגרתה, לרישות בייג'ינג, כבר קיבלתם בשבוע שעבר. זה לא עלול לדלל אתכם?

"קיימות שתי אופציות - אם הסכום יגיע אלינו, נדולל בהתאם, ואת הסכום נשקיע בצ'יינה טל ונקבל בה מניות. האפשרות השנייה היא השקעה ישירה של הקרן האלמונית בצ'יינה טל, ובתמורה נקבל בלעדיות על 29 ערים בסין. עד כה קיבלנו בלעדיות רק על חמש ערים, ויש עוד 24 ערים ברחבי סין שאנו נחשבים כספק מוביל לבצע גם בהן את הרישות. הזכייה בהן תלויה בהצלחת הפריסה שאנו מבצעים כרגע, ובהבאת מימון מצדנו. צ'יינה טל קיבלה מהממשלה הסינית עוד שנה לגייס את הכסף למכרז פריסת תשתיות ה־WiMAX, והממשלה עוזרת להם בכך".

למה ש־100 מיליון דולר יעברו דרככם, ולא ישירות לצ'יינה טל, שהיא חברה בורסאית?

"היתה לצ'יינה טל תחושה שלנו יותר קל לגייס. הם רצו שנרגיש מחויבות כלפיהם".

בהתייחסו למשבר הכלכלי העולמי אומר חדד: "המשבר הכלכלי מעמיד אותי לפני דילמה. אני יכול לעשות את מה שעשיתי בשנת 2000 - להתכווץ ולצאת מאוד רזה מהמשבר. בתחילת העשור, אחרי גיוס של 8 מיליון דולר ולאחר תקופת פיתוח, נשארתי עם 300 אלף דולר, ושרדתי רק בזכות זה שחתמתי עסקה עם סמסונג, שהזרימה לי בתחילת 2003 סכום של 400 אלף דולר. הייתי יכול להיעלם בקלות, אבל אמרתי - בוא ננסה להיות אגרסיבי, לרכוש חברות שמיועדות לסגירה ו'לסייע' להחזיק אותן, עם עזרה של המדען הראשי. בסוף תיווצר מן מיני־אימפריה שתוכל להגיע לשווי של מיליארד דולר. ראינו שאנחנו יכולים לקנות חברות במחירים סבירים וכמעט ללא מזומנים, ואמרנו שכדאי יהיה להשקיע. אלה חברות שהמשקיעים שלהן תלו בהן ציפיות גדולות מאוד. חסרה לי בסך הכל הזמנה אחת מלקוח אחד, ואז אוכל לומר שהצלחתי".

ציון חדד (53)

תפקיד: מנכ"ל ומייסד חברת ראנקום

מצב משפחתי: נשוי + 3

מגורים: ראשון לציון

עוד משהו: מדי יום ראשון הוא משחק כדורסל עם עובדי ראנקום

תגיות