אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מבוי סתום במגעים למכירת מתחם השוק הסיטונאי צילום: ויו פוינט

מבוי סתום במגעים למכירת מתחם השוק הסיטונאי

מקורבים לעסקה: הסיבה - בעלי הקרקע לא יירדו ממחיר של 800 מיליון דולר והבנקים לא יציעו מימון שיאפשר להציע הצעות בסכומים כאלו

13.01.2009, 17:44 | שי פאוזנר ואורי חודי

הליך המכירה של הקרקע במתחם השוק הסיטונאי בתל אביב הגיע למבוי סתום, זאת בשל חוסר המוכנות של המוכרים, תנובה ועיריית תל אביב, להוריד את המחיר מתחת להערכה המקורית שלהם לגבי מחיר הקרקע מ-800 מיליון דולר. חשוב לציין, כי בתחילת תהליך המכירה בשנה שעברה הוערך בשוק שווי המתחם בכ-2 מיליארד דולר.

מצבו של שוק ההון ושוק הבנקאות בפרט, אומרים היום מקורבים לעסקה, "איננו מאפשר לשום גוף להציע הצעה בגובה כזה בשל מחנק האשראי בתחום הנדל"ן". אם זאת מעריכים אותם גורמים, כי המכרז לא יבוטל וכי המוכרים ממשיכים להעריך כי יוכלו לבצע את מכירתו במחיר כזה בעתיד.

נזכיר כי סיטי בנק, שייצג את המוכרים בהליך המכירה, לא פירסם מעולם מכרז מסודר בעניין זה. במקום זאת, בוצעו בחודש ספטמבר האחרון פניות יזומות של כמה קבוצות נדל"ן אל הבנק, בהן הוצעו הצעות גבוהות משמעותית מהמחיר שדורשים כעת המוכרים עבור המתחם.

מתחם השוק הסיטונאי בת"א. המכירה במבוי סתום, צילום: מיכאל קרמר מתחם השוק הסיטונאי בת"א. המכירה במבוי סתום | צילום: מיכאל קרמר מתחם השוק הסיטונאי בת"א. המכירה במבוי סתום, צילום: מיכאל קרמר

בין השאר פורסמו בזמנו הערכות כי הצעת קבוצת אפריקה ישראל שבשליטת לב לבייב נדחתה על הסף, וכי שלוש הקבוצות שנותרו במירוץ היו קבוצת העיר החדשה שהינה קבוצת רכישה המונית של אנשי הייטק ובעלי מקצועות חופשיים אחרים אשר מובילים דרור הלוי ואיש ההייטק רביב צולר לצד קבוצתו של דוד עזריאלי וקבוצת ביג שבשליטת יהודה נפתלי.

ניתן להעריך כיום כי רוב הסיכויים הם שבסופו של דבר רק הקבוצה של הלוי וצולר תשאר בקו הגמר של ההליך, בשל העובדה שהיא הצליחה לדברי השניים להחתים יותר מ-5,000 רוכשי דירות פוטנציאליים על התחייבות להשתתף במכרז אם אכן יצא לפועל. חתימות אלו מבטיחות למעשה גיבוי מהותי למימון הפרויקט עוד בטרם בוצעה פנייה לבנקים.

מתחם השוק הסיטונאי הוא בבעלותה של חברת תנובה, עיריית תל אביב וחברת השוק הסיטונאי שמאגדת סוחרים שפעלו במתחם. השוק הסיטונאי משתרע על שטח של כ-60 דונם וממוקם ליד גשר קרליבך ורחוב החשמונאים.

התב"ע (תוכנית בינוי עיר) לפרויקט מאושרת לבנייה ומאפשרת הקמתם של ארבעה מגדלים בני 40 קומות כל אחד וחמישה בניינים בני 12 קומות - סך הכל כ-1,800 יחידות דיור. בנוסף מתוכננים בפרויקט מוזיאון מדע ומרכז תרבות, מתקני ספורט ובילוי, בית ספר, גני ילדים וכן קניון חדש מהגדולים בתל אביב. את הפרויקט תכננו האדריכלים יעקב וטלי יער.

תגיות

6 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

6.
המיזם להתחדשות עירונית- קהילתית בישראל
מדובר באחת מההצעות הקוסמות שהיו בארץ עוץ של לפני הקריסה הכלכלית הבינלאומית. זה דבר אחד, דבר נוסף רוב המגרש נחשב כמגרש בעל יעוד ציבורי, הפיכתו לנל"ן מניב לשוק החופשי, זאת טעות שניה . הדרך הטובה ביותר לקדם את תהליך השבחת המגרש הינה בדרך כפי שיועדה מלכתחילה יעוד ציבורי. אולי עוד כמה עשורים המצב יחזור להיות לא מציאותי כשהיה עד כה בהתפרעות חסרת הגיון ורסן בתחום מגדלי היוקרה. על כן המצב לא נראה מבשר תוכניות יוקרה כי אם שינוי כיוון לנדל"ן אחר. מניב אף הוא אמור לבוא מחשבון.
עושים את זה אחרת , מרכז  |  14.01.09
3.
גם בימים הטובים לא הציעו 800 מליון דולר
כדי לעשות קצת סדר, גם בימים הטובים שלפני המפולת של ליהמן אף גורם לא הציע 800 מליון דולר. במכרז של דרום הקריה שממוקם טוב יותר ומדובר במתחם קטן הרבה יותר הציעו הצעות מקסימליות של חצי מליון ש"ח לקרקע לדירה ממוצעת של כ 100 מ"ר. דרום הקריה ממוקמת הרבה יותר טוב מהשוק ומדובר שם בשלושה מתחמים נפרדים של 100 דירות כל אחד, מתחמים קטנים שהרבה קבלנים יכולים להתמודד עליהם. מתחם השוק כולל 1800 דירות ונמכר בשלמות, אפילו אם ניקח את המחירים של דרום הקריה הרי שמקבלים סכום של 900 מליון ש"ח שהם כ 230 מליון דולר למתחם השוק כולו !!! מכיוון שמתחם השוק הסיטונאי הוא גדול ועל גודל יש דיסקאונט של 10 עד 20 אחוז אני מעריך את השווי שלו במחירי היום ב 180 עד 200 מליון דולר לכל היותר.אם מישהו היה מציע להם 250 מליון דולר על המתחם הם היו לוקחים את זה בשתי ידיים ואומרים הרבה תודה... שני מיליארד דולר זה לא שווה אפילו אם זה היה במנהטן.
יזם נדל"ן  |  13.01.09
לכל התגובות