אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
קרנות גידור: התעשייה ממציאה את עצמה מחדש צילום: עמית שעל

קרנות גידור: התעשייה ממציאה את עצמה מחדש

מצוקת השעה גורמת לקרנות גידור להפוך לחברות ניהול נכסים. תשאלו את נועם גוטסמן

14.01.2009, 07:41 | מייק מור

נכון, גם יש לי מה לומר בעניין מאדוף, אבל אפתח בנושא אחר. חברת קרנות הגידור הענקית GLG Partners הודיעה באחרונה על כוונתה לרכוש את אחת מיחידות ניהול הנכסים של הבנק הצרפתי סוסייטה ג'נרל. הצעד הזה נועד ללא ספק לגוון את עסקי הליבה של החברה, בעת שתעשיית קרנות הגידור עומדת בפני נטישה רחבה של משקיעים.

GLG, הנסחרת בניו יורק, נוסדה על ידי הישראלי נועם גוטסמן. זה מיהר להסביר כי הרכישה האחרונה שלו תפתח את יכולות ניהול הנכסים של החברה, ותוסיף כמה אסטרטגיות long only משלימות למגוון התיקים שלה. גוטסמן אף הבהיר כי GLG תמשיך להתעניין בעוד רכישות.

גוטסמן בעצם השתמש במילות קוד כדי לומר: "אנחנו מנסים להשתנות ולהפוך לחברת ניהול נכסים. היינו מאוד רוצים להשיל מעלינו את זהותנו כקרן גידור, שהיא ממש לא אופנתית כרגע". למעשה, לעסקה עם סוסייטה ג'נרל קדם דיווח בחודש נובמבר, שבו הודתה GLG כי היקף נכסיה (נטו) התכווץ ברבעון השלישי של 2008 ב־27% והסתכם ב־17.3 מיליארד דולר. זאת, לאחר שנטישת משקיעים גרמה לאובדן של 2.2 מיליארד דולר.

העסקה הזו מעידה על מגמה ברורה שלפיה שחקנים בתעשיית קרנות הגידור המתכווצת במהירות מנסים לגוון את עסקיהם בשעה שהמשקיעים מממשים את נכסיהם. לפי מקורות שונים בתעשיית קרנות הגידור, בחודש אוקטובר לבדו משכו המשקיעים סכום שיא של 40 מיליארד דולר, ולכן סביר להניח שהודעות כמו זו של גוטסמן יחזרו על עצמן בחודשים הקרובים, והתעשייה תמשיך לנסות ולהמציא את עצמה מחדש.

כפי שציינתי בעבר, עדיין קיימות קרנות גידור בעלות כיסים עמוקים ביותר, אשר ימלאו את הריק שהשאירו אחריהם הבנקים הרשמיים ובנקי ההשקעות, שהתמוטטו או שיצאו מהמשחק.

גורו קרנות הגידור הנוכחי, ג'ון פולסון, השמיע באחרונה דברי טעם בעת שאמר כי "הקפאת כספי לקוחות כדי לעצור את נטישתם היא טעות". מנהל קרן הגידור הקרויה על שמו התייחס כמובן לעובדה שרבים מעמיתיו עצרו אשתקד את כספי לקוחותיהם, ובהם קרנות ענק כמו Tudor Investment Corp, Citadel Investment Group ואפילו D. E. Shaw & Co.

במכתב למשקיעים שבו פירט את תחזיתו לשנת 2009 אמר פולסון כי על קרנות הגידור להגדיל את הנזילות שלהן, כדי להחזיר את המזומנים של המשקיעים.

כדאי להקשיב לו: בשעה שקרנות גידור רבות נערכות לפרסם את תוצאות 2008 הגרועות ביותר שרשמו אי פעם, פולסון משיא למשקיעיו רווח של מיליארד דולר. כפי שאנו זוכרים, ההימור שלו נגד שוק הסאב־פריים בשנת 2007 הפך את Paulson & Co לחברת קרנות גידור מובילה בעלת ערך של 36 מיליארד דולר.

וכמובטח, כמה מילים בסוגיית ברנרד מאדוף והונאת הפונזי שלו בהיקף 50 מיליארד דולר. יש עיתונים המצטטים מקור עלום שאמר כי המשפחה מפקפקת בבריאותו הנפשית של מאדוף בן ה־70. עכשיו הם בטח יגידו שיש גם לו פיצול אישיות. מצטער מאדוף, לא תצא מזה כל כך בקלות.

מלבד הטיעונים המפוקפקים בעניין בריאותו הנפשית, מקורות פנימיים בוול סטריט טוענים כעת כי ידעו כל העת ש"ברני היה קומבינטור שרימה בהשקעות שלו". כן, בטח, ידעתם... רבים בתעשייה טוענים כעת שהשמועות ריחפו באוויר עוד לפני המעצר בחודש שעבר. עם זאת, הוא תמיד עבר כל בחינה ובדיקה, והמוניטין שלו כמשקיע מהשורה נשאר בלא פגע — מה שאפשר לו לנהל את הונאת הענק.

עוד מתברר כי רואה חשבון מבוסטון הנושא את השם הציורי הארי מרקופולוס החל במסע צלב אישי נגד מאדוף עוד בשנת 1999, ואולם רק כעבור שש שנים הוא זכה להציג את טיעוניו בפני ועדה של רשות ניירות ערך האמריקאית. מרקופולוס אמר לוועדה שמאדוף מנהל תרמית פונזי, והרשות הסכימה עמו, אך לא עשתה דבר.

 

הכותב הוא שותף בחברת XBC ניהול קרנות מקבוצת Xpert

תגיות