אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
בעקבות הפרסום בכלכליסט: בכיר בחברת נדל"ן ישראלית: "כל העסקאות שטייטלבאום הציע לנו היו לא נקיות" צילום: אוראל כהן

בעקבות הפרסום בכלכליסט: בכיר בחברת נדל"ן ישראלית: "כל העסקאות שטייטלבאום הציע לנו היו לא נקיות"

עו"ד משה טייטלבאום, שעקץ לכאורה חברות בהיקף של 31 מיליון שקל, החל את דרכו כמשיב נכסי יהודים מתקופת מלחה"ע השנייה

15.01.2009, 08:55 | סיון איזסקו

יום לאחר הפרסום ב"כלכליסט" על העקיצות שביצע לכאורה עו"ד משה טייטלבאום לחברות בורסאיות ישראליות הפועלות בפולין, ושערכן מוערך בהיקף של כ־31 מיליון שקל, עורר המקרה סערה בקרב היזמים הישראלים הפועלים במדינה המזרח אירופית.

"כבר לפני ארבע שנים אמרתי שטייטלבאום הוא נוכל. הוא לא מסתכל לך בעיניים כשהוא מדבר איתך. הוא עבד בעיקר באזור העיר קרקוב, והכיר את שוק הנדל"ן שם היטב, אבל כל העסקאות שבהן הציע לנו לקחת חלק היו לא נקיות. תמיד היה שעבוד על הקרקע או שהיה מדובר בעסקאות מורכבות, והיו אף מקרים שהוא רצה למכור רק חלק מקרקע ולהישאר בעלים של חלק אחר. כשבדקתי את העסקאות לעומק, תמיד התברר שהתמונה שונה מזו שהוא הציג לנו. לכן אחרי כמה פגישות החלטתי שעם האיש הזה אני לא רוצה לעשות עסקים", אמר ל"כלכליסט" בעל שליטה של חברת נדל"ן ישראלית הפעילה בפולין. "לפולנים גם ככה יש דעות קדומות על הישראלים הפועלים בפולין, אז כאשר מגיע אדם כזה הוא פשוט הורס לכולנו את המוניטין", הוסיף גורם ישראלי אחר הפעיל באזור.

"לא היתה לנו שום סיבה לחשוד בו"

מנגד, אמיר נחום, בעל השליטה בחברת אורתם סהר, שדיווחה שלשום כי נעקצה על ידי טייטלבאום בהיקף כספי של 5.4 מיליון שקל, סיפר אתמול ל"כלכליסט" כי הוא ביצע בעבר כמה עסקאות נדל"ן מוצלחות עם טייטלבאום, שערכן מוערך בכמה מיליוני יורו, ולא היתה כל סיבה לחשוד בו.

גורם נוסף, שהיה שותף בכמה עסקאות שהוביל טייטלבאום, מעריך כי הסיבה למעשי העוקץ (שבוצעו בדרך של לקיחת הלוואה מהבנק תוך שעבוד מלא של קרקעות שבהן היתה לו בעלות חלקית בלבד) הוא הסתבכות כספית, וכי אין המדובר במעשים שתוכננו מראש.

חברת בסר אירופה, שבשליטת נחשון קיויתי וקלמן סופרין, רכשה לפני כשבע שנים קרקע בעסקה שבה טייטלבאום היה המתווך. לאחר שבבסר אירופה היו מרוצים משירותיו, המליצו עליו לחברות אחרות שחיפשו קשר ישראלי בפולין. כך מפה לאוזן הפך טייטלבאום לדמות מוכרת היטב להרבה ישראלים שרצו לעשות עסקאות נדל"ן בפולין בכלל ובקרקוב בפרט.

אף שבאתר האינטרנט של חברת IZPOL שבבבעלותו, המרכזת את פעילותו בפולין, נכתב כי בעבר התקיים שיתוף פעולה עסקי בינה לבין חברת אנגל שבשליטת שעיה בוימלגרין, בחברת אנגל טוענים כי טייטלבאום מעולם לא היה מעורב בעסקיהם.

החל בתור משיב רכוש יהודי ממלחמת העולם שנייה

 

חברת IZPOL נוסדה על ידי טייטלבאום ב־1997 כדי לטפל בהצלת רכוש של יהודים שנושלו מבתיהם במהלך מלחמת העולם השנייה. ברשותו של טייטלבאום מצוי מאגר מידע גדול על נכסי נדל"ן יהודיים רבים.

גורם שעמד בקשר עם טייטלבאום בשנים האחרונות מספר כי במסגרת פעילותו להשבת הרכוש רכש טייטלבאום התמחות חסרת תקדים בהיסטוריית נכסי הנדל"ן בקרקוב, וזאת כדי שיוכל להוכיח למי היה שייך הנכס לפני עשרות שנים. ההיכרות המעמיקה עם השוק הפולני העניקה לו את היכולת לתווך בעסקיות מגוונות, כאשר במהלך השנים האחרונות, עם פריחת הנדל"ן בפולין, החל המשרד לטפל ביותר ויותר עסקאות שבהן מעורבות חברות ישראליות.

תגיות