אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
התעשיינים: נזק ישיר של 85 מיליון שקל מהלחימה צילום: גדי קבלו

התעשיינים: נזק ישיר של 85 מיליון שקל מהלחימה

שיעור התייצבות העובדים מתקרב ל־95% במרבית מפעלי הדרום. על רקע המתיחות עם טורקיה בוטלה נסיעת משלחת של תעשיינים לאיסטנבול

15.01.2009, 08:22 | מיקי פלד, נעמה סיקולר ואורנה יפת

מאז תחילת מבצע "עופרת יצוקה" ועד אתמול נגרם למפעלי התעשייה בדרום הארץ נזק ישיר בהיקף של 85 מיליון שקל - כך מדווחת התאחדות התעשיינים. ביממה האחרונה בלבד נוסף נזק המוערך ב־5 מיליון שקל לתוצר הישיר בתעשייה בדרום. הפסד התוצר מיוחס בעיקר להיעדרות עובדים על רקע נפילות הטילים וההתגייסות למילואים.

רובי גינל, ראש אגף כלכלה בהתאחדות התעשיינים, ציין שהנזק הישיר אינו כולל הפסדים כספיים עקיפים, הכוללים פיצוי לקוחות על אי־עמידה בזמני אספקה, פגיעה במוניטין והכבדה נוספת בתנאי האשראי מהבנקים. הנזקים העקיפים מוערכים בעשרות מיליוני שקלים נוספים.

לא פחות מ־1,700 מפעלי תעשייה פועלים בטווח של 40 ק"מ מעזה, ומעסיקים כ־39,500 אלף איש. ארנון קשנסקי, מנהל חדר המצב המיוחד של התאחדות התעשיינים בדרום, מדווח שמרבית המפעלים בשדרות פתוחים, וכי שיעור התייצבות העובדים שם אתמול עמד על 94%. מדובר ב־4,800 עובדים מכלל 5,000 המועסקים במפעלים בעיר.

באשקלון פתחו אתמול כל המפעלים את שעריהם, וכ־95% מהעובדים במפעלים שבהם יש מיגון הגיעו לעבודה. במפעלים בעיר שבהם אין מיגון התייצבו 85% מהעובדים. במפעלי התעשייה באשקלון מועסקים בסך הכל כ־7,000 עובדים. גם בבאר שבע ובנתיבות הגיע שיעור התייצבות העובדים אתמול ל־95%, מתוך 13,000 עובדי התעשייה המועסקים בשתי הערים הללו.

באופקים עמד שיעור התייצבות העובדים אתמול על 85%. בקריית גת, קריית מלאכי, אשדוד ויבנה כל המפעלים עבדו כרגיל והעובדים הגיעו לעבודה, למעט היעדרות מועטה של עובדים על רקע גיוס מילואים ומחסור במסגרות חינוכיות לילדים.

חשש מסחף של ביטול עסקאות בחו"ל

הנזק הכלכלי של המלחמה בדרום משפיעה גם על היצוא הישראלי: על רקע המתיחות הגוברת בין אנקרה לירושלים בשבוע האחרון, וריבוי הביקורת במדינה האיסלאמית על פעילות צה"ל בעזה, החליטה משלחת של 30 תעשייני ריהוט מישראל לבטל נסיעת עסקים לאיסטנבול. באיגוד התעשיינים הוחלט כי אותה משלחת תצא בעוד חודשיים ליעד חלופי - סין. באיגוד לשכות המסחר ציידו את החברים במכתבי הסברה רשמיים, ויזמו שיחות עם לשכות מסחר במדינות ברחבי העולם בניסיון לעצור את סחף ביטולי עסקאות שנרשם בשבועיים האחרונים.

יצרני הריהוט אינם היחידים שסובלים מהאווירה נגד ישראל בטורקיה: גם בתעשיות הביטחוניות חוששים מביטול או עיכוב עסקאות בשל הלחימה בדרום. לאחרונה זכו אלביט והתעשייה האווירית במכרז של חיל האוויר הטורקי לאספקת מערכות משולבות למודיעין חזותי בשווי 141 מיליון דולר. העסקה נחתמה חרף לחצים פנימיים שהופעלו על הממשלה הטורקית לבטל את העסקה. כעת נשמעים מחדש קולות הקוראים לביטולה.

טורקיה נחשבת ליעד יצוא מרכזי של ישראל. היקף היצוא למדינה הסתכם בשנים האחרונות במיליארד עד מיליארד וחצי דולר מדי שנה. תחומי היצוא העיקריים הם כימיקלים, ציוד תקשורת וציוד רפואי, טקסטיל ואופנה, כלי בית וציוד ביטחוני.

תגיות