אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
במת כלכליסט: סוף ההתנתקות צילום: עמית שעל

במת כלכליסט: סוף ההתנתקות

ישראל תידרש לסייע לעולם בהכנת פרויקט שיקום של רצועת עזה

18.01.2009, 07:13 | יורם גבאי

ב־2 במארס 2008 פירסמתי מאמר ב"כלכליסט", לפיו ראוי "להתנתק מאשליית ההתנתקות מהעזה". במאמר זה הסברתי שאין לישראל כל אפשרות להתנתק כלכלית מעזה, עקב התלות המוחלטת של המקומיים וחייהם בנו, והסגר האפקטיבי שמדינת ישראל מפעילה באזור זה בעיקר בכל מה שקשור לקשרים עם העולם החיצוני (סגר זה, כולל הסגר המצרי, אפקטיבי למדי - להוציא הברחות).

מבצע "עופרת יצוקה" המתנהל בשלושת השבועות האחרונים הביא להכרעה ברורה באחת השאלות המרכזיות שעל הפרק: ישראל העדיפה, או נאלצה לבחור, בדרך של כיבוש הרצועה, על הדרך של הכרה בחמאס והסכם הפסקת אש ארוך טווח.

כיום ברור שכמו לאחר מלחמת לבנון הראשונה, ישראל תצטרך לשהות תקופה ממושכת מאוד ברצועות עזה, הן משום הצורך להמשיך ולשלוט על הנעשה באזור ציר פילדלפי והן משום ששבירת מסגרות השלטון בעזה לא תאפשר לשרידי החמאס לתפקד בכלל, ולפקח על ארגוני החבלה האחרים בפרט. בעקבות מצב זה ייפול ממילא הנטל הביטחוני והאזרחי על ישראל.

בתנאים אלה, עולה השאלה, כיצד ננהל למעשה את כלכלת רצועת עזה, ומה יהיו קשרי הגומלין ביננו לבינם. במאמר זה, אציין שלוש חלופות, מהן אחת ריאלית ממש. אדון גם בחזון נוסף.

ממשל צבאי ברצועה

 

בחלופה זו, שהיא ריאלית למדי, תצטרך מדינת ישראל להקים ממשל צבאי שינהל "מלמעלה" את הרצועה, באמצעות מטה צבאי שיפעל לשמירת הביטחון ויתאם עם הנהגת החמאס את הנושאים הכלכליים והאזרחיים השונים, כולל נושא המעברים.

הממשל הצבאי יצטרך לנהל את התיאום עם אירגוני האו"ם, לדאוג לנושאי הבריאות והסעד ועוד. התקצוב ייעשה בחלקו באמצעות החזרי המסים של הפלסטינים וחלקית באמצעות תקצוב ישיר שלנו, כאשר אירגוני הסעד השונים ימשיכו לפעול באזור.

הרשות מנהלת את הרצועה

 

בחלופה זו, אבו מאזן וממשלתו יהיו אחראים על ניהול הרצועה. חלופה זו רצויה אולם סיכוייה דלים, בגלל העוינות בין אוכלוסיית עזה ומנהיגיה לאוכלוסיית הגדה המערבית ומנהיגיה היושבים ברמאללה. בנוסף, הרשות הפלסטינית לא תרצה להגיע לשלטון באמצעות צה"ל, בעיקר לאחר ההרס העצום שהותיר בעזה.

חזרה למצב הקודם

 

בחלופה זו תנסה ישראל לחזור למצב ששרר ברצועה ערב המבצע. חלופה ראויה, אך עם זאת סיכויה מועטים, משום שההרס העצום בעזה לא יאפשר חזרה למסלול לפני הפעלת פרויקטים מהותיים של סיוע ושיקום לתשתיות ולמגורים.

בנוסף, ספק אם ישראל תסכים לקשר אזרחי שוטף עם הנהגת החמאס, מה שקל יותר ליישום ביחסי ממשל צבאי־אוכלוסייה.

פרויקט שיקום

 

בכל אחת מהאפשרויות שנמנו תידרש ישראל לסייע לעולם בהכנת פרויקט שיקום של רצועת עזה. שבירת כל הממסדים הקיימים, הרס התשתיות המסיבי והמצב ההומניטרי הקשה כפי שמשתקף מעל מסכי הטלוויזיה, מחייבים השקעה מיידית של מאות מיליוני דולרים לסיוע מיידי ובניית תשתיות. ישראל מודעת לכך שהמשך האנרכיה לא יאפשר לה לעזוב את הרצועה. החלטת ישראל להמשיך את המבצע, ולהרוס לחלוטין את תשתיות השלטון ברצועה, מביאה לכך שהמצב שם דומה למתרחש בעירק לאחר הכיבוש האמריקאי: אין כל מכניזם ברור שיכול להביא לנסיגה מוחלטת מעזה, ואין באזור זה שילטון שיוכל לייצב את המצב, ביטחונית וכלכלית.

ישראל צריכה להיערך למצב החדש ולהשלים עם המציאות. במלחמת לבנון השנייה נמנענו מכיבוש שטחים ולכן התנתקנו וחזרנו לאחור במהירות יחסית. במקרה של מבצע עופרת יצוקה פעלנו הפוך, וכמו במלחמת לבנון הראשונה, התוצאות - הטובות והרעות - בהתאם.

הכותב הוא יו"ר פעילים ולשעבר הממונה על הכנסות המדינה 

תגיות

2 תגובות לכתיבת תגובה לכתיבת תגובה

2.
הנחת הבסיס במאמר מוטעית
גבאי כותב במאמר " ישראל העדיפה, או נאלצה לבחור, בדרך של כיבוש הרצועה, על הדרך של הכרה בחמאס והסכם הפסקת אש ארוך טווח: 1. מעולם לא היתה אפשרות למו"מ לטווח ארוך ויחסים כלשהן בן ארגון החאמס לבין מדינת ישראל, ארגון החאמס חרט על דגלו את השמדת מדינת ישראל ואף הצהיר זאת באמנותו, מדובר בארגון המונע ממניעים דתיים קיצוניים שלא מכיר בזכותה של מדינת ישראל ולא גם לא ינהל עמה מו"מ או כל צורת התקשרות אחרת. מקרה גלעד שליט הוא דוגמה כואבת לכך להיעדר הרצון בתקשורת, אחרי החטיפה החאמס עצמו לא ניהל מו"מ עם ישראל ולא שיתף פעולה. ההנחה שאפשר לדבר עם ארגון החאמס היא הנחה תמימה שמזרחנים רבית מדגישים שוב ושוב שהיא אינה אפשרית. משום מה עיתונאים ואנשי רוח חסרי השכלה בנושא מתעקשים שכן ומקבלי במה לשכנע את כולם במה שהוכח כלא אפשרי. וזה עוד לפני שזוכרים שאירן מעורבת בעניין ותדאג שכל דיאלוג כזה לא יתרחש. 2. מדינת ישראל לא בחרה לכבוש את עזה שנית כפע שהוצהר אינספור פעמים ואין כוונה להישאר ברצועה.
18.01.09