אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
מה מציעה המדינה לעסקים הקטנים והבינוניים צילום: עומר הכהן

מה מציעה המדינה לעסקים הקטנים והבינוניים

תוכנית ההאצה של האוצר היא גלגל הצלה מצוין לעסקים הקטנים והבינוניים. "כלכליסט" בדק אילו הטבות מציעה התוכנית הזו, וכיצד לנצל אותן כדי לייצב את העסק

18.01.2009, 12:50 | שאול אמסטרדמסקי

הגעתו של המשבר הכלכלי העולמי לחופי המשק הישראלי מהווה איום לא רק עבור הטייקונים הגדולים, אלא גם - ויש שיאמרו בראש ובראשונה - עבור העסקים הקטנים והבינוניים הפועלים בישראל. עיקר הפגיעה בעסקים אלה היא ביכולתם לגייס אשראי לטובת המשך פעילות.

במשרד האוצר זיהו את האיום והציעו מענה לעסקים אלה במסגרת החלק הריאלי של תוכנית ההאצה. עיקרי התוכנית: הגדלת הערבות הממשלתית לקרן לסיוע לעסקים קטנים, הקמת קרן מקבילה לטובת עסקים בינוניים והקלות בשיטת גביית המע"מ. על פי משרד האוצר, שורת הצעדים הללו תגדיל את היקף האשראי במשק לעסקים קטנים ובינוניים ב־2.5 מיליארד שקל.

חנות שנסגרה, צילום: עומר הכהן חנות שנסגרה | צילום: עומר הכהן חנות שנסגרה, צילום: עומר הכהן

 

הקרן לעסקים קטנים - ערבויות שמסייעות להסיר את הלחץ

 

הקרן לעסקים קטנים בערבות מדינה הוקמה ב־2003, ומאז העניקה אשראי בהיקף מצטבר של כ־900 מיליון שקל לאלפי עסקים בישראל. ההלוואות מקרן זו מיועדות לעסקים קטנים, קרי כאלה שמחזור המכירות השנתי שלהם מגיע ל־22 מיליון שקל לכל היותר, ומעסיקים עד 70 עובדים.

עיקרון הפעילות שלה פשוט: המדינה הפקידה ערבות בגובה 100 מיליון שקל, והבנקים שזכו במכרז (אוצר החייל, הבינלאומי הראשון ומרכנתיל דיסקונט) מעניקים לעסקים אשראי על בסיס ערבות המדינה, במינוף של יותר מפי שישה. לאחרונה, במסגרת תוכנית ההאצה, הגדילה המדינה את גובה הפיקדון בקרן ב־30 מיליון שקל, לטובת הסיוע שמעניקים הבנקים לעסקים. ההלוואות שחוזרות לקרן ממוחזרות לטובת מתן הלוואות חדשות.

גובה ההלוואות שמעניקים הבנקים לעסקים הוא עד 500 אלף שקל (גובה ההלוואה הממוצעת הוא כ־300 אלף שקל, ו־12% מההלוואות עומדות על 100 אלף שקל או פחות), לתקופה של עד חמש שנים, בריבית של פריים פלוס 2.9%. המדינה מספקת ערבות בגין 70% מגובה ההלוואה, כך שהלווה עצמו נדרש לספק ערבויות בשיעור של 30% מהיקף ההלוואה.

לאחרונה הצהיר מנכ"ל משרד התמ"ת גבריאל מימון כי לאור המצב הביטחוני בדרום החליטה הממשלה לשנות את תנאי הערבות לעסקים באזור שדרות ועוטף עזה, כך שהערבות העצמית תהיה בשיעור של 15% בלבד מההלוואה, ולא 30%.

מכירת חיסול, צילום: עומר הכהן מכירת חיסול | צילום: עומר הכהן מכירת חיסול, צילום: עומר הכהן

 

הקרן לעסקים בינוניים - הלוואות בהתאם למחזור העסקי

 

במקביל להגדלת הפיקדון הממשלתי בקרן לסיוע לעסקים קטנים, פרסם החשב הכללי באוצר מכרז להקמת הקרן לסיוע לעסקים בינוניים - כאלה שמחזור המכירות השנתי שלהם נע בטווח שבין 22–100 מיליון שקל בשנה, ומעסיקים עד 100 עובדים.

ערבות המדינה בקרן תהיה בגובה של 260 מיליון שקל, והבנקים שזכו במרכז מינפו את הערבות פי חמישה, כך שהאשראי הכולל המוצע באמצעות הקרן עומד על 1.3 מיליארד שקל. באוצר מבטיחים כי ההלוואות במסגרת הקרן יאושרו בתוך 30 ימים מהגשת הבקשה.

באופן דומה לפעילות הקרן לסיוע לעסקים קטנים, גם במקרה זה הערבות הממשלתית לנוטלי ההלוואה תהיה בהיקף של 70%, והערבות העצמית תהיה בהיקף של 30%. היקף ההלוואה עצמה אמור להיות בשיעור של עד 8% מהמחזור השנתי המוכח של העסק. כך, עסק בעל מחזור שנתי של 100 מיליון שקל יהיה זכאי להלוואה של עד 8 מיליון שקל. ההלוואות יינתנו לתקופה של עד חמש שנים, עם "תקופת חסד" של שנה (שבה הלווה רשאי להחזיר רק את הריבית ללא החזר של הקרן). באוצר מבטיחים כי אם תתעורר הדרישה לכך, תגדיל המדינה את הערבות הממשלתית בקרן, בהתאם לקצב ניצול האשראי, למצב המשק ולהתפתחויות בשווקים.

הבנקים שזכו במכרז הם מרכנתיל דיסקונט (שיעמיד אשראי בהיקף של 600 מיליון שקל), אוצר החייל (400 מיליון שקל) והפועלים (300 מיליון שקל). חשוב לציין כי גם עסק שאין לו חשבון באחד הבנקים הללו זכאי להלוואה. באוצר מסבירים כי החלוקה בין בנק גדול ובין שני בנקים בינוניים תביא לשיפור השירות לעסקים, תאפשר מתן תנאים טובים יותר לעסקים ותגביר את התחרות על מתן אשראי לעסקים בין הבנקים שזכו במכרז לבין הבנקים שלא זכו בו.

שינוי שיטת גביית המע"מ - העסקים הקטנים עוברים לגבייה דו־חודשית

 

צעד נוסף שנכלל בתוכנית ההאצה, שאמור להקל על ההתמודדות של העסקים הקטנים והבינוניים עם המשבר הכלכלי, הוא שינוי שיטת הדיווח ותשלום המע"מ. על פי התוכנית שאושרה, ב־2009 יורחב מעגל העוסקים המשלמים מע"מ על בסיס מזומן ויגדל מספר העוסקים המדווחים ומשלמים למע"מ אחת לחודשיים.

מטרת הרחבת היקף העסקים שזכאים לתשלום מע"מ על בסיס מזומן היא להקל על תזרים המזומנים של העסקים במשק. לפי שעה מיועדת ההטבה לעסקים שמחזורם השנתי עומד על 15 מיליון שקל לכל היותר, כדי להקל בראש ובראשונה על עסקים קטנים.

ראש רשות המסים יהודה נסרדישי הסביר בוועדת הכספים כי משמעות הצעד היא שבעלי העסקים יוכלו לשלם את המע"מ רק במועד שבו קיבלו את הכסף בעבור השירות או המוצר שהם מוכרים, ולא קודם, במועד אספקתו. "לצעד זה תהיה חשיבות יתרה ככל שייווצרו פערי זמן גדולים בין אספקת השירות או המוצר לבין התשלום בעדו על ידי הצרכן", הסביר נסרדישי. על פי נתוני רשות המסים, 233 אלף עסקים משלמים כיום מע"מ על בסיס מזומן; בעקבות השינוי, עתידים עוד 45 אלף עסקים לדווח על בסיס מזומן.

הצעד הנוסף שיזמה רשות המסים ואושר בוועדת הכספים הוא הרחבת מספר בתי העסק שישלמו מע"מ אחת לחודשיים במקום מדי חודש. גם צעד זה נועד להקל על תזרים המזומנים של עסקים אלה, הואיל והעסק יעביר את תשלומי המע"מ 30 ימים מאוחר יותר מהנהוג כיום. על פי נתוני הרשות, כ־75% מכלל העסקים משלמים כיום מע"מ על בסיס דו־חודשי; עם קבלת התיקון יעלה שיעורם ל־85%, כלומר 380 אלף עסקים בסך הכל.

מייעוץ ועד מימון - המדינה מציעה מהלכים נוספים לליווי העסק

 

נוסף על המהלכים שתיארנו, המדינה מפעילה פרויקט עסקי ומרכזים לטיפוח יזמות ברחבי הארץ במסגרת הרשות לעסקים קטנים ובינוניים במשרד התמ"ת. אפיק סיוע זה מעניק שירותי ייעוץ, אבחון ופתרון בעיות עסקיות במפעלים ובעסקים קטנים. במסגרת שירותי הייעוץ המרכזים מסייעים בבניית תוכנית עסקית, בהקמת העסק ובניהול השיווק שלו ואף בייעוץ פיננסי. כמו כן, המרכזים מפנים את בעלי העסקים למקורות מימון. המדינה מממנת 75% מעלות החונכות העסקית. כמו כן, המדען הראשי מקיים גם תוכניות הכשרה, סבסוד מחקר ופיתוח, חממות טכנולוגיות ועוד.

תגיות