אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
פסגות: גילוי הגז הטבעי משחרר את תלות ישראל בגז ממקורות זרים צילום: בלומברג

פסגות: גילוי הגז הטבעי משחרר את תלות ישראל בגז ממקורות זרים

בתי ההשקעות מגיבים הבוקר לתגלית הגז הטבעי מול מפרץ חיפה; כלל פיננסים: ההמלצה למניית דלק - לתשואת יתר. לידר שוקי הון: "תמר" עשויה לתרום 130 מיליון דולר לשווי קבוצת דלק

18.01.2009, 11:37 | כתב כלכליסט

בתי ההשקעות מתייחסים הבוקר (א') להודעת החברות נובל אנרג'י, דלק אנרגיה, אבנר קידוחים, ישראמקו ודור גז שהכריזו על תגלית גז טבעי במימדים עצומים ובשווי של מילארדי דולרים.

בהודעה שפרסמה הבוקר ישראמקו נכתב כי לוגים שבוצעו בקידוח זיהו 3 מאגרים באיכות גבוהה הכוללים שכבות חול בעובי כולל נטו של כ-140 מטר, המכילות גז טבעי. בהודעה נמסר כי העובי והאיכות של המאגרים הנ"ל במקום הקידוח טובים יותר מההערכות המוקדמות של המפעילה.

פסגות: התגלית משחררת את תלות ישראל בגז ממקורות זרים

"בראיית משק הגז זו תגלית חשובה המשחררת את תלות ישראל בגז ממקורות זרים לעשור הקרוב ונותנת תקופת הכנה לבניית תשתית יבוא LNG ולביצוע קידוחים נוספים בים התיכון שיכולים להניב מרבצי גז נוספים". כך מעריכים הבוקר (א')  בבית ההשקעות פסגות.

בפסגות מציינים כי להערכתם "מדובר בתוצאה מצוינת לשלב זה וטובה הרבה יותר ממה שלרוב ניתן להסיק לאחר ביצוע המבחנים החשמליים", ומוסיפים כי "קידוח הניסיון צפוי לאמת סופית את קצב זרימת הגז אולם כבר כעת ברור שהתגלית היא משמעותית ביותר".

 

כלל פיננסים: ההמלצה למניית דלק - לתשואת יתר

 

כלל פיננסים מעלה הבוקר (א') את ההמלצה למניית דלק לתשואת יתר. בכלל מעריכים כי משמעות הצלחת הקידוח מול מפרץ חיפה היא הצפת ערך משמעותית. בין היתר, מניחים בכלל פיננסים, שהקידוח יושלם בהצלחה ושעלות השקעה הכוללת בין 2009-2012 תסתכם בכ-1.6 מיליארד דולר.

בנוסף, מעריכים בכלל, כי כמות הגז במאגר תסתכם ב-90 מיליארד מ"ק (BCM) ותימכר בקו ישר החל מ-2013, על פני 15 שנים. ההערכות בכלל הן שמחיר מכירה ממוצע יעמוד על כ-8% ל-מיליון BTU ויגזור הכנסות של כ-26 מיליארד דולר.

לגבי סעיף ההכנסות, בכלל מניחים כי התמלוגים למדינה יסתכמו בכ-10.5% ממהכנסות (בדומה לים תטיס) וההוצאות השנתיות יסתכמו ב-100 מיליון דולר. עוד מעריכים בכלל, כי שיעור ההיוון יעמוד על 20%.

בכלל מסכמים כי שקלול ההנחה הקיימת היום והפוטנציאל העתידי מהצלחת קידוח תמר מביא אותנו לעלות את ההמלצה לתשואת יתר ומציינים שאין לשכוח את הסיכונים הקיימים.

 

לידר שוקי הון: "תמר" עשויה לתרום 130 מיליון דולר לקבוצת דלק

 

גם בלידר שוקי הון מתייחסים הבוקר לתגלית המרעישה מול חופי חיפה. "אם לוקחים בחשבון עתודה פוטנציאלית של 88 מיליארד מ"ק (BCM), ומחיר ספוט נוכחי (NYMEX) של כ-5 דולר למיליון BTU  (אמנם מדובר במחיר ספוט בניו-יורק, אך אפשר להערכתנו לראות בכך אינדיקציה מסוימת לעסקאות פוטנציאליות ארוכות טווח של "תמר" נכוח רמתן הנוכחית הנמוכה של מחירי הגז הטבעי בעולם, ולאור העסקאות אשר נחתמו בפרויקט ים תטיס) - אזי ניתן לדבר על ערך מכירתי פוטנציאלי כולל של כ-15.5 מיליארד דולר".

עוד מציינים בלידר שוקי הון כי "בהיוון על פני 20 שנה, תוך שימוש במקדם היוון של 15%, ובהנחה שמרנית לעת עתה של עלויות הזרמה בסדר גודל של 1.5 מיליארד דולר (בנוסף כמובן לתקציב הקידוח בסך של 144.5 מיליון דולר), הרי שמדובר בשווי פרויקט של כ-850 מיליון דולר.

בלידר מסכמים, כי "מבחינתה של קבוצת דלק - אם ניקח בחשבון את סך אחזקותיה העקיפות ב"תמר" (דרך דלק אנרגיה, דלק קידוחים ואבנר - 15.2% בסה"כ) - אזי "תמר" עשויה לתרום כ-130 מיליון דולר לשווייה של הקבוצה. נציין, כי שווי השוק הנוכחי של קבוצת דלק הינו כ-530 מיליון דולר בלבד.

הלמן-אלדובי: ייתכן ומדובר במהפכה שתשפיע על המשק הישראלי במשך שנים

"אם מהקידוח מול חופי חיפה יצליחו להפיק גז בכמויות המדוברות, מדובר במהפכה שתשפיע על המשק והכלכלה הישראלית למשך שנים ארוכות", מעריכים היום בהלמן-אלדובי.

דן הלמן, מנכ"ל הלמן-אלדובי קרנות נאמנות, התייחס היום לגילוי ואמר כי "מותר לחגוג אבל עדיין צריך לזכור כי מדובר בקידוח מסובך ועדיין לא ברורות לחלוטין אפשרויות ההפקה ממנו".

לדברי הלמן, למציאת גז בכמויות של כ-88 מיליארד מ"ק השלכות רוחביות על כל המשק: "כמות שכזו מגדילה מהותית את יתרות המט"ח של ישראל עקב ביטול הצורך לייבא חומרי גלם לבעירה, עשויה להוזיל את מחירי החשמל, הופכת את ישראל ליצואנית אנרגיה במקום ליבואנית, מפחיתה את זיהום האוויר בארץ, מזרימה תמלוגים בהיקפים גדולים למדינה ועוד".

למרות האופטימיות, הלמן מסייג מעט את החגיגה: "מותר לחגוג ולהתחיל לפנטז על הפיכתה של ישראל ל'סעודיה' של הגז אולם, החגיגה עדיין מוקדמת מדי. יש לזכור כי מדובר בקידוח מסובך ועדיין לא ברורות לחלוטין אפשרויות ההפקה ממנו. בנוסף, הובלת גז הינו תהליך סבוך ויקר ויותר מאשר הובלת נפט או מזוט".

יש לציין, כי כ-16% מנכסי הקרן הלמן-אלדובי הזדמנות, שזינקה מראשית השנה בלמעלה מ-20%, מושקעים במניות דלק אנרגיה וישראמקו.

תגיות