אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
סיכום שנה בענף הגמל: במקום הראשון - דש תגמולים צילום: עמית שעל

סיכום שנה בענף הגמל: במקום הראשון - דש תגמולים

קופות הגמל שזינקו בשנים 2007-2003 בכ־70%, נאלצו להסתגל אשתקד למציאות כואבת. בשנה שבה הקופה המנצחת רושמת תשואה שלילית של כ־13%, לא פלא שהמנהלים מדברים על זהירות וצניעות

18.01.2009, 19:10 | הדר רז

כמעט 70% תשואה השיגו קופות הגמל מתחילת שנת 2003 ועד סוף שנת 2007. שוק הגמל נתפס אז כמכרה זהב, הבנקים מכרו את הקופות לבתי השקעות במחירי שיא והאופוריה היתה בשיאה. אלא שאז הגיעה שנת 2008 ומחקה לעמיתי הגמל כחמישית מחסכונותיהם בממוצע. מסתבר שיש דברים שקשה לחזות.

 

כל המספרים של ענף הגמל

תשואות קרנות ההשתלמות

 

בשנת 2008 השתנו כללי המשחק, והגופים המצטיינים כבר אינם אלו שהשיגו את התשואות הגבוהות ביותר, אלא מי שהצליחו לרשום את ההפסדים הנמוכים ביותר. כך הגיעה קופת הגמל דש תגמולים למקום הראשון בקטגוריית קופות הגמל הגדולות (המנהלות יותר ממיליארד שקל) עם תשואה שלילית מצטברת של 12.87%.

אחריה נמצאות מבטחים גמל עם תשואה שלילית של 15.18% וקופת הגמל תמר של כלל ביטוח עם תשואה שלילית של 17.06%. קופת הגמל גדיש של פסגות, אשר הובילה למשך חודשים רבים את טבלת הקופות הגדולות, סיימה במקום הרביעי עם תשואה שלילית של 17.23%.

"דש לא עשתה אשתקד שום דבר שלא עשתה ב־15 השנים האחרונות", אמר ל"כלכליסט" אורן חנוכה, מנכ"ל דש גמל. "אנחנו מאמינים בניהול השקעות ולא בתפיסת פוזיציה קיצונית בשוק. אנחנו מחזיקים בניירות שאנחנו מאמינים בהם, ושמחים שעמדנו באחד המבחנים הקשים ביותר של השנים האחרונות".

האם גם בשנת 2009 נראה את דש במקום הראשון?

גילעד אלטשולר. "חלק גדול מהגופים יבינו כעת שאי אפשר להישאר בביצה הקטנה של השוק הישראלי", צילום: עמית שעל גילעד אלטשולר. "חלק גדול מהגופים יבינו כעת שאי אפשר להישאר בביצה הקטנה של השוק הישראלי" | צילום: עמית שעל גילעד אלטשולר. "חלק גדול מהגופים יבינו כעת שאי אפשר להישאר בביצה הקטנה של השוק הישראלי", צילום: עמית שעל

חנוכה: "לא מעניין אותי להיות במקום הראשון. אמנם אינני יכול להתחייב, אבל אני יכול לומר כמעט בוודאות שדש תהיה השנה בשלישייה הראשונה. היכולת להיות כל הזמן בשלישייה הפותחת היא זו שמבטיחה לחוסכים תשואות טובות לאורך זמן".

תחתית מפריזמה

שלוש הקופות הגדולות שסוגרות את הרשימה הן כולן של פריזמה (שנקנו באחרונה על ידי פסגות): צור, קרן אור ושיאון. כל אחת מהן איבדה יותר מ־30%, אף שהן לא נכללו בפרשת התשואות החריגות שרשם בית ההשקעות בינואר 2008. בחישוב שנתי רשמו שלוש הקופות תשואות שליליות בשיעור כפול מקופות גדולות אחרות, ורק בדצמבר הן איבדו 3%-4.5% בשעה שהממוצע הענפי בקטגוריה עמד על פחות מ־1%. אם העסקה למכירת קופות הגמל של פריזמה תושלם בשנת 2009, יעברו כספי העמיתים לניהולו של בית ההשקעות פסגות.

בקטגוריית הקופות הבינוניות, המנהלות בין חצי מיליארד למיליארד שקל, מובילה בפער ניכר יסודות של אקסלנס, שהשיגה בשנת 2008 תשואה חיובית מצטברת של 8.13%. מדובר בקופה סולידית יחסית, שרק בדצמבר רשמה תשואה חיובית של 4.23%. מיד אחריה נמצאות קופת הגמל קלאסי של פרפקט, שהגיעה לתשואה של 3.85% (מאז הוקמה בפברואר 2008), ותל"ם של הלמן אלדובי עם תשואה שלילית של 0.94%. גם בקטגוריה זו חותמות את הרשימה שתי קופות של פריזמה - שגיא וקציר - שאיבדו בשנת 2008 כולה יותר מ־30%, מהם יותר מ־4% רק בדצמבר.

את קבוצת הקופות הקטנות, המנהלות בין 200 מיליון ל־500 מיליון שקל, מובילה מתן של ישיר, שרשמה אשתקד תשואה מצטברת חיובית של 3.83%. בתחתית הטבלה נמצאות שתי קופות של פריזמה, רקיע וחרמון (התשואה של חרמון אינה משקפת את הפיצוי שניתן לעמיתיה בעקבות אירועי ינואר 2008), וקופת גמל כללי ב' של אנליסט. קופה זו, החשופה מאוד לאיגרות חוב קונצרניות, רשמה בשנת 2008 תשואה שלילית של 43.36%, ובדצמבר היא התבלטה עם תשואה שלילית חריגה במיוחד של 9.25%.

מכיוון שקופת הגמל של אנליסט מחזיקה באג"ח ובמניות רבות, אפשר להניח שההתאוששות שנרשמה באפיקים אלו בינואר 2009 (ובהנחה שלא יחול היפוך מגמה דרמטי) תשפיע לטובה על התשואות שלה.

"אנחנו תמיד השקענו באג"ח קונצרניות יותר מהשיעור הממוצע בענף בגלל עודף התשואה הגלום בהן", אמר ל"כלכליסט" שמואל לב, מנכ"ל משותף ויו"ר אנליסט. "בשנת 2008 זה היה בעוכרינו, כי האג"ח הללו התמוטטו. לדעתי, רק מיעוטן קרסו בגלל סיבות אובייקטיביות, הרוב קרס בגלל כשל שוק. אני מניח שהתיקון לפנינו. לשמחתי, אנחנו נמצאים עכשיו בתיק שמתקן את עצמו כי לא שינינו אותו אשתקד. הגלגל מסתובב, ואם האג"ח הקונצרניות ימשיכו לתקן כפי שהן עושות מתחילת ינואר, אפשר שיהיה כאן היפוך מיקומים, ומי שמושקע יותר באפיק הקונצרני יוכל להגיע בהמשך לקדמת הטבלה".

שנת התפכחות

אבי דויטש. "מה שלמדנו הוא שבכל שנה צריך להתכונן גם לאסון טוטאלי, זה גורם לך להיות זהיר", צילום: עמית שעל אבי דויטש. "מה שלמדנו הוא שבכל שנה צריך להתכונן גם לאסון טוטאלי, זה גורם לך להיות זהיר" | צילום: עמית שעל אבי דויטש. "מה שלמדנו הוא שבכל שנה צריך להתכונן גם לאסון טוטאלי, זה גורם לך להיות זהיר", צילום: עמית שעל

אחד המנכ"לים הבכירים בשוק ההון אמר ל"כלכליסט" כי השנה שעברה שקולה לעשר שנות גמל. "זו היתה שנה של פדיונות, של הפסדים, של אמוציות; שנת התפכחות והבנה. שנת 2008 היתה בעיקר שנה שכולם רוצים לשכוח, אבל למעשה אסור שנשכח אותה".

"אם מתעלמים מהחודשים ספטמבר־אוקטובר", המשיך המנכ"ל, "עוד אפשר היה לחשוב שמדובר בשנה סבירה למדי. אבל אז הגיע חודש ספטמבר והכה את הענף עם תשואה שלילית ממוצעת של 5.5%. חודש אחר כך נשברו שיאים שליליים כשהקופות איבדו בממוצע 7.8%. כולנו מקווים ששנה כזו לא תחזור על עצמה".

גילעד אלטשולר, מנכ"ל משותף באלטשולר־שחם, מתייחס לאחת התופעות שפגעו בשנה שעברה באמון הציבור: "אירועים שקרו בגופים שונים הצביעו על כך שלוועדת ההשקעות אין מספיק שליטה על ניהול הכסף עצמו, כלומר, יש נתק בין ועדת ההשקעות למבצעים בפועל, זה יצא החוצה ויצר חוסר אמינות".

בשנה שעברה הבינו עמיתי הגמל שהקופות מנוהלות אצל ברוקרים פרטיים, ושגם מכשירים הנחשבים סולידיים יחסית יכולים להפוך למסוכנים מאוד, בין השאר בגלל החשיפה לבורסה.

הקופות הכלליות (המשקיעות באפיק המנייתי עד 50% מנכסיהן) ניהלו בתחילת השנה שעברה 98% מהכספים בענף הגמל. ההבדלים בהיקף החשיפה למניות גרמו לשונות עצומה בין ביצועי הקופות. ברשימת הקופות הכלליות של אתר גמל נט של משרד האוצר אפשר למצוא קופות שהשקיעו בענפים סולידיים ולכן רשמו אשתקד תשואה חיובית, לצד קופות שהתרסקו עקב חשיפה לאפיק הקונצרני.

כך אפשר למצוא את יסודות של אקסלנס (8.13%) לצד אנליסט גמל כללי ב' (תשואה שלילית של יותר מ־40%). בעקבות המשבר בוחן הממונה על שוק ההון והביטוח במשרד האוצר ידין ענתבי את ההגדרות של קופות הגמל הכלליות, מתוך כוונה ליצור אולי בעתיד תת־קבוצות מוגדרות ומפורטות.

שנת ההמצאות

מצוקת השעה גרמה לכך ש־2008 היתה שנת ההמצאות: חדשות לבקרים הוקמו קופות סולידיות חדשות, כאשר השיא היה המצאתן של הקופות הכספיות, המשקיעות במכשירים לטווח קצר. נוסף על כך נרשמו מעברים רבים של חוסכים בין הקופות, מה שהגדיל בסופו של דבר את העמלות שמשולמות לסוכנים.

"אם יש לוועדת בכר 'הצלחה' אחת גדולה, זו תחייתם של סוכני הביטוח", אמר ל"כלכליסט" גורם בכיר בענף.

חנוכה: "אני מאוד מפחד שעולם הגמל יהפוך לדומה לענף הקרנות. בגמל, המוצרים מאוד מסלוליים ומתמחים, ומי שיידרש לעשות את ההחלטות החשובות יהיה הציבור - אבל אין לו את הכלים לכך. אני חושש שהמשבר האחרון יפגע בראייה ארוכת הטווח של העמיתים. אדם צריך להחליט עם איזו רמת סיכון הוא מוכן לחיות, גם בשנים טובות וגם בשנים רעות".

אלטשולר מצטרף לדבריו: "מתחילים להמציא קופות גמל כמו שעושים בענף קרנות הנאמנות, וזה יאבד את התוכן. אם יתחילו לפתוח הרבה מסלולים, העמיתים יעברו ממקום למקום, והם תמיד יעשו את זה בטיימינג הלא נכון. אותו ציבור עמיתים שהיה בקופה אחת, והשיג לאורך זמן תשואה חיובית יפה, יעבור לבונקר של קופה כספית אחרי הירידות, וייצא ממנו כשהשערים במקום אחר לחלוטין. המעברים האלה הם אסון עבור החוסכים. אני חושש שרוב הציבור שעבר לקופות הכספיות עשה זאת בטיימינג הגרוע ביותר. את אותו ציבור מפוחד ומבוהל היה צריך להעביר לאפיק של אג"ח מדינה בלבד".

דרושה: יד מכוונת

"צריך פה יד מכוונת של סוכנים ויועצים טובים שצריכים להעניק ייעוץ יותר מקצועי, יותר שקול ויותר עמוק", אומר אלטשולר. "אסור למכור רק לפי תשואות, אלא גם לפי הרכב נכסים".

אלטשולר ממשיך ואומר כי "זו היתה שנת ההתפכחות הכללית. אני חושב שהרבה מאוד גופים יצטרכו לעשות בדק בית ולחשוב איך הם הגיעו לאותן אחזקות ולתוצאות כאלה ואחרות, ומה היו הטעויות שלהם. מנהלי השקעות הבינו שאי אפשר להסתמך רק על השם של החברה שהנפיקה את האג"ח, וצריך לנבור בדו"חות הכספיים כדי לראות שלא כל מוצר שקוראים לו 'איגרת חוב' הוא בהכרח מוצר סולידי".

אבי דויטש, יו"ר אקסלנס נשואה גמל: "הענף סיים את שנת 2008 עם תשואה שלילית ממוצעת של 18% וזה דבר שאין לו אח ורע בתחום הגמל. אין ספק שכולנו הופתענו מעוצמת האירועים".

כמה זמן ייקח לתקן את התשואות השליליות?

דויטש: "זו שאלת השאלות. לא בטוח שנוכל לתקן את הכל בשנים הקרובות, צריכים להיות אמיתיים. אנחנו לא בטוחים שהמשבר בכלל נגמר. אבל נכון להיום, כנראה שחזינו כבר ברוב הירידות. כנראה שרוב הנזק לעמיתים כבר נעשה".

מה אפשר ללמוד מהמשבר?

דויטש: "מה שכולנו יכולים ללמוד זה את הצורך להיות זהירים וצנועים יותר. נוסף על כך, כשנהגנו להכין תחזיות עבודה, בנינו תחזית אופטימית, ריאלית ופסימית. המשבר לימד אותנו שלא מספיק להתכונן לשלושה תרחישים אפשריים, ושבכל שנה צריך להתכונן גם לתרחיש של אסון טוטלי. אם שמים בפניך את התרחיש הקיצוני של אסון, זה גורם לך להיות זהיר יותר בתחזיות ולהתנהל בצורה שקולה יותר כדי להיות מוכן לעתיד בצורה טובה יותר".

אלטשולר מצביע על לקח נוסף שאפשר להפיק מהמשבר הנוכחי: "חלק גדול מהגופים יבינו כעת שאי אפשר להישאר בביצה הקטנה של שוק ההון הישראלי, שהוא מאוד לא נזיל. רבים יבינו עכשיו שיש עוד שוק קטנטן, השוק העולמי, שגם בו נסחרות אג"ח ומניות, ושאי אפשר להפקיר את כספי המשקיעים רק לגחמות שוק ההון הישראלי הקטן".

תגיות