אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המשק בנסיגה: המדד המשולב ירד בדצמבר ב-1% צילום: גיא אסיאג

המשק בנסיגה: המדד המשולב ירד בדצמבר ב-1%

לפי כלכלני בנק ישראל, הירידה החדה במדד המשולב בדצמבר והירידות בו בחודשים האחרונים, מעידות על החרפת ההאטה במשק ברבעון האחרון של השנה

19.01.2009, 16:28 | אמנון אטד

עוד נתון מדאיג על מצב המשק: המדד המשולב שמחשב בנק ישראל ירד בחודש שעבר בשיעור חד של 1%.

במקביל, עדכן בנק ישראל כלפי מטה גם את נתוני המדד המשולב לחודשים הקודמים: מדד ספטמבר עודכן מירידה של 0.3% לירידה של 0.6%, מדד אוקטובר עודכן מירידה של 0.3% לירידה של 0.5% ומדד נובמבר עודכן מירידה של 0.4% לירידה של 0.6%.

חשיבותו הגדולה של המדד המשולב היא ביכולתו לאבחן תפניות בפעילות הכלכלית במשק בזמן אמת. בדברי ההסבר שלהם לנתוני המדד שפורסם היום מציינים כלכלני בנק ישראל כי הירידה החדה במדד המשולב בדצמבר והירידות בחודשים האחרונים מעידות על החרפת ההאטה במשק ברבעון האחרון של 2008, שהחלה למעשה כבר בסוף הרבעון השני של השנה שעברה.

את המדד המשולב מחשבת מחלקת המחקר של בנק ישראל כסיכום של שישה סעיפי משנה, המייצגים היבטים שונים של הפעילות במשק: הייצור התעשייתי, היבוא, פדיון ענפי המסחר והשירותים, מספר העובדים במגזר העסקי, יצוא הסחורות ויצוא השירותים. חישוב המדד לוקח בחשבון גם שינויים בחודש השוטף וגם שינויים בחודשים קודמים.

מניתוח השינויים בסעיפי משנה אלה מתברר כי הירידה שנרשמה במדד המשולב בחודש שעבר הושפעה מירידה של 1.9% במדד הייצור התעשייתי בנובמבר, מירידה של 0.4% במדד הפדיון של ענפי המסחר והשירותים בנובמבר, מירידה חדה של 13% במדד יצוא השירותים בדצמבר, מירידה של 7.1% במדד יצוא הסחורות בדצמבר ומירידה חדה של 19.3% במדד היבוא בדצמבר.

גם מדד מלניק למצב המשק ירד בחודש שעבר בשיעור חד של 1.2%. לדברי מחשב המדד, פרופ' רפי מלניק מהמרכז הבינתחומי הרצליה, המדד של חודש דצמבר מצביע על החרפת ההרעה במצב המשק ומתחיל להיווצר חשש לכניסת המשק למיתון.

בתוך כך גברו היום ההערכות שבנק ישראל יבצע הורדת ריבית נוספת ביום שני הבא, ככל הנראה בשיעור של 0.5%, לנקודת שפל חדשה של 1.25%.

תגיות