אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שוקי אברמוביץ': "חברות הדירוג יודעות מה שהיה אבל לא מה שיהיה" צילום: בועז אופנהיים

שוקי אברמוביץ': "חברות הדירוג יודעות מה שהיה אבל לא מה שיהיה"

מנכ"ל כלל פיננסים התייחס לצפי להורדות דירוג לחברות במשק ואמר כי לתופעה תהיה השפעה פסיכולוגית, "אבל הורדת דירוג איננה מלמדת על סיכוי של החברות להחזיר את כסף"

19.01.2009, 19:35 | הדר רז

"אג"ח קונצרני בישראל מסוכן יותר מהשקעה באג"ח קונצרני בחו"ל בשל החשיפה לנדל"ן", אמר מנכ"ל כלל פיננסים, שוקי אברמוביץ', בכנס לזכרו של פרופ' שמואל קנדל של הפקולטה לניהול באוניברסיטת תל אביב בשיתוף להב.

אברמוביץ', שלאחרונה חברות הדירוג מידרוג ו-S&P מעלות הורידו את דירוג איגרות החוב של בית ההשקעות שבראשו הוא עומד, אמר כי "צפויות המשך הורדות דירוג לחברות, אבל חברות הדירוג בדרך כלל יודעות לזכור את מה שהיה ופחות טובות במה שקורה כרגע ובמה שיהיה. לכן צריך לזכור שלתופעה תהיה השפעה פסיכולוגית, אבל זה לא אומר שאם הדירוג של חברות ירד, השתנה משהו בסיכוי שלהן להחזיר את הכסף".

אברמוביץ' התייחס לאיגרות החוב הממשלתיות ואמר: "איגרות החוב הממשלתיות הן הלהיט של החודשים האחרונים, הן בישראל והן בארה"ב. לכאורה, יש הרבה יותר סיבות לא להשקיע באיגרות חוב כאלו - לדוגמה הגירעון המתרחב של הממשלה שלהערכתי יהיה השנה על 5%. הממשלה הולכת לגייס כ-35 מיליארד שקל, וזו הרחבה פיסקאלית משמעותית. בנוסף, רמת הריבית הנמוכה מאוד ותנודתיות גבוהה באינפלציה ובציפיות האינפלציוניות הן סיבות נוספות שתומכות בסיבות נגד ההשקעה באג"ח ממשלתי. לעומת זאת, הסיבות להשקעה באג"ח ממשלתי הן אי הוודאות באפיקים האחרים והעובדה שאם המשבר יהיה יותר חריף ויימשך מעבר לתחזיות, כנראה שאיגרות החוב הממשלתיות יהיה פחות גרוע מהאחרים".

"אני מעריך שההאטה הכלכלית תהיה מאוד קשה. 2009 תהיה עם שיעור צמיחה שלילי משמעותי ועם מאפיינים פסיכולוגיים לא קלים", אמר אברמוביץ'. "אין חשש ליציבות המערכת הבנקאית למרות שיש כאלה שמצהירים זאת, אבל מה לא עושים בשביל כותרת".

אשר להשקעה בחברות ביטוח אמר: "כמעט כל חברות הביטוח צריכות להשלים את ההון העצמי וכפי שזה נראה כרגע חברות הביטוח לא ירוויחו סכומי כסף גדולים לפני 2010, במקרה הטוב".

אברמוביץ' הוסיף כי יש לא מעט סיבות למה להשקיע בנדל"ן בישראל, וכי זה סקטור מסוכן אבל הוא מתחיל להיות קורץ.

ורמוס: אסור להאשים את חברות הדירוג

גם רועי ורמוס, מנכ"ל בית ההשקעות פסגות התייחס לחברות הדירוג, אך בניגוד לאברמוביץ' ורמוס אמר שאסור לגופים מוסדיים להשמיע ביקורת כלפי חברות הדירוג. "זריקת אשם על חברות הדירוג מצד גופים מוסדיים בישראל זה משהו שאסור לנו לעשות. את דמי הניהול מעמיתי קופות הגמל אנחנו גובים, הם לא הולכים לדורית סלינגר (מנכ"ל S&P מעלות - ה.ר.), ובשנים הקודמות שעשינו תשואות יפות לא הסברנו שהן בזכות הדירוגים של מעלות, לכן כשמנהלים כספים של אנשים לעשות צחוק מחברות הדירוג האלה. כשאתה מדבר על האנליזה שלך אתה לא יכול לזרוק את הדברים האלה לאחרים. הביקורת הזו לא יכולה להיות מושמעת מגופים מוסדיים עם חובת אמונים כלפי העמיתים שלהם".

עוד אמר ורמוס כי "אחת הבעיות הגדולות היא שאנחנו לא מסוגלים להתחיל להפנים את המשמעות של המשבר ולא מסגלים לעצמנו כלי ניתוח חדשים. בהמון דברים אנחנו לא מפנימים את רמת הסיכון שאנחנו לוקחים, גם כמנהלי השקעות וגם כמשקיעים. רובנו לא פיתחנו כלים כדי להבין את כללי המשחק החדשים". ורמוס הוסיף כי "לא ידענו להעריך את האירועים הדרמטיים ב-12 החודשים האחרונים, או בחודש האחרון. התשובה היא זהה לחלוטין לגבי האירועים שיהיו ב-12 החודשים הבאים. לגבי מי שמדבר על התאוששות בחצי שנה של 2009, תמיד מה שלא רואים נמצא במחצית השנייה".

אשר לאפשרות של נפילת בנקים אמר ורמוס "הבנקים הם גדולים מכדי ליפול בארצות הברית ובישראל, אבל המחיר של התמיכה הפוטנציאלית של הממשל מאוד מסכן את מי שמשקיע בהם", והוסיף כי "אחרי כמה חודשים מבינים שמי שצריך לקחת לתוכו את המאזן של מי שלקח לתוכו את מריל לינץ זה הממשל האמריקאי. אנחנו רחוקים מלהבין את היקף הנכסים הרעילים במערכת הפיננסית בעולם ויש לכך משמעויות מאוד גדולות".

"היום אנחנו מבינים שהמשבר הפיננסי בעולם יובא לישראל על ידי כולנו בצורה לא פשוטה, אבל מי שעיסוקו ניהול כספם של אחרים חייב להיות במצב שהוא עושה את המקסימום שהוא יכול כדי שיהיה אפס ניגודי עניינים. אנחנו מחויבים לעשות כל מה שצריך בשביל למצות את זכויות העמיתים שלנו", אמר ורמוס. "אסור שיהיה מצב בשוק ההון בישראלי שאנשים שלא החזירו את כל החוב יגייסו כסף. לפעמים המאזן של חברות נראה מצוין אבל פתאום יש בעיה למעלה ורמת הביטחון שלך בחברה בה אתה משקיע יורדת. גם הנושאים האלה, שבעבר התייחסנו אליהם פחות, צריכים להיות מטופלים על ידינו".

"יהיה רע וכולנו יודעים שיהיה רע ולדעתי חלק גדול עוד לא הפנים שאנחנו נמצאים בתוך בועה קטנה שלנו", אמר גילעד אלטשולר, מנכ"ל משותף בבית ההשקעות אלטשולר-שחם. "המשקיע הישראלי כן צריך לצאת החוצה ובגדול. בראייה הכוללת חובה על מנהלי ההשקעות הישראלים להתחיל להוציא את המשקיעים שלהם לחו"ל. לא ייתכן שאותו עמית בקופת גמל או עצמאי שהעסק שלו נמצא בארץ צריך שגם את החסכונות של ידרדרו".

"ההזדמנויות עדיין לא מספיק טובות באיגרות חוב קונצרניות", הוסיף אלטשולר "עם כל התחזיות השחורות אין ספק שישנן חברות שיצאו מחוזקות בענק לאחר המשבר".  

תגיות