אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
שרם פודים לוטשת עין למזומן של גרינסטון צילום: בועז אופנהיים

שרם פודים לוטשת עין למזומן של גרינסטון

במסגרת עסקת בעלי עניין מתכננת קבוצת שרם פודים למכור את אחזקותיה בחברת המיחזור אי.אי.אר לגרינסטון לפי שווי של 120 מיליון דולר. יעקב שיינין נשכר כדי להצדיק את השווי

25.01.2009, 07:25 | גולן חזני

המשבר הכלכלי והצורך במזומנים גורם ללא מעט חברות לבצע עסקאות בין בעלי עניין שמטרתן המרכזית היא להעביר מזומנים מחברה ציבורית אחת לאחרת. אלי אלעזרא ניסה לעשות זאת באלבר ובהכשרה ביטוח, ברונפמן ופישר ניסו לעשות זאת בחברת ישראלום, ועכשיו הגיע תורה של שרם פודים גרופ (שרפ"ג) שבשליטת יצחק שרם ויאיר פודים.

כבר לפני חודש חשפנו כאן את כוונת הקבוצה לבצע עסקת בעלי עניין, שבה עתידות שרפ"ג והחברה־בת שרם פודים טכנולוגיות למכור את אחזקותיהן בחברת מיחזור הפסולת אי.אי.אר לחברת גרינסטון - שגם היא חברה בקבוצה, ושיש לה קופת מזומנים דשנה.

יצחק שרם יצחק שרם יצחק שרם

מצבה של שרפ"ג, לעומת זאת, אינו מזהיר בלשון המעטה. בשלושת הרבעונים הראשונים של 2008 היא רשמה הפסד המיוחס לבעלי המניות בהיקף של 144 מיליון שקל. יותר ממחציתו של סכום העתק מיוחסת לרבעון השלישי. בדו"חות אותו רבעון גם התברר כי ההון עצמי המיוחס לבעלי המניות הסתכם בסכום זעום של 70 מיליון שקל, מתוך מאזן של 2.46 מיליארד שקל.

בניסיון לשפר את מצב המזומנים דיווחה הקבוצה בשבוע שעבר על מכירת שתי קומות משרדים במגדל פלטניום שנמצא ברחוב הארבעה בתל אביב תמורת 20.9 מיליון שקל, וכעת הגיעה תורה של עסקת בעלי העניין.

יש מוסדיים?

 

עסקה זו משקפת לאי.אי.אר שווי של 120 מיליון דולר, והמניות אמורות להימכר תמורת 56.8 מיליון שקל. שרפ"ג תקבל עבור אחזקותיה (8.8%) באי.אי.אר סכום של 40.7 מיליון שקל, ואילו שרפ"ג טכנולוגיות תקבל עבור אחזקותיה (3.5%) כ־16.1 מיליון שקל. לפי מתווה העסקה, אם אי.אי.אר תונפק או אם גרינסטון תמכור מניות של אי.אי.אר בארבע השנים הקרובות לפי שווי גבוה יותר, היא תשלם לשרפ"ג ולשרפ"ג טכנולוגיות עוד 15%–33% מההפרש שבין שווי המניות בעסקת בעלי העניין לשוויין בעסקה העתידית.

כיצד התמלאה קופת המזומנים של גרינסטון? בנובמבר 2008 היא דיווחה על מכירת 50% מחברת אינרום (המרכזת את הפעילות התעשייתית שלה) לקרן פימי תמורת סכום של 105 מיליון שקל. לאחר המכירה הפכה אי.אי.אר לפעילות היחידה בגרינסטון. שרפ"ג מחזיקה בגרינסטון באמצעות החברה־בת לידר, שמחזיקה בכ־46% ממניות גרינסטון. הציבור מחזיק בשאר המניות ובחברה לא מדווח בעל עניין נוסף, כך שלא ברור אילו גורמים מוסדיים נוספים מחזיקים בגרינסטון, ואם אלו עתידים להערים קשיים על עסקת בעלי העניין. בהקשר זה יש להזכיר כי לצורך אישורה של עסקת בעלי העניין דרושה הסכמת שליש מבעלי המניות שאין להם עניין אישי בעסקה.

לידר וגרינסטון דיווחו כי הדירקטוריונים שלהן החליטו למנות את חברת מודלים כלכליים שבשליטת הכלכלן יעקב שיינין ואת פירמת רואי החשבון BDO זיו האפט ייעוץ וניהול כדי לתת חוות דעת בדבר הוגנות הצעת המכר. בעקבות חוות הדעת יחליטו הדירקטוריונים אם להיענות להצעה.

הצד הבעייתי בעסקה קשור לכך שהשקעותיהן של שרפ"ג ושרפ"ג טכנולוגיות באי.אי.אר נעשו בשנות הגאות בשוק ההון. החברות החלו לרכוש מניות בשנת 2005, בדרך כלל לפי שווי חברה של 65–80 מיליון דולר.

יאיר פודים, צילום: בועז אופנהיים יאיר פודים | צילום: בועז אופנהיים יאיר פודים, צילום: בועז אופנהיים

שרם ופודים לא ניצלו את האפשרות להנפיק את החברה - עובדה שהיתה סוללת להם את הדרך לאקזיט מהיר ומוצלח. בינתיים התהפך הגלגל, ובמצב השוק הנוכחי הנפקות כלל אינן באות בחשבון; גם שווי החברות הציבוריות בבורסה צונח בשנה האחרונה במהירות.

בהצעת בעלי העניין הנוכחית שרם ופודים מתעלמים, למשל, מהעובדה ששווי החברות במדד ת"א־100 צנח בחצי השנה האחרונה ב־50%, וחזר לרמתו משנת 2004.

אי.אי.אר עדיין לא רשמה הכנסה כלשהי, למעט כמה חוזים שנחתמו להקמת אתרי מיחזור ביוסטון שבמדינת טקסס, בבריטניה, באוקראינה ולאחרונה גם ברוסיה. קופתה כמעט ריקה לחלוטין. במילים אחרות, המשרדים שנשכרו לתת את חוות הדעת יצטרכו להצדיק בעיקר את הפוטנציאל הקיים בחברה.

נכון שלקראת סוף 2007 גייסה אי.אי.אר לפי חברה שווי של 130-135 מיליון דולר, וביולי 2008 התקיים הגיוס האחרון (לעת עתה), לפי שווי של 150 מיליון דולר ובהיקף של 2 מיליון דולר בלבד (מצד משקיעים חיצוניים שמשום מה לא נמסרו פרטיהם). אבל מדובר בסכומים זניחים, שספק אם הם יכולים "להכשיר" את השווי הגבוה שדורשת שרפ"ג לאי.אי.אר.

בעלי השליטה יוכלו, מצדם, לטעון כי בשנה האחרונה התקיים משא ומתן, שעליו דווח בתקשורת, שבו אמור היה משקיע קזחי להשקיע 24 מיליון דולר באי.אי.אר לפי שווי של 240 מיליון דולר. עם זאת, החברה מעולם לא דיווחה מיהו אותו משקיע מסתורי, ומן הסתם ההשקעה גם לא יצאה לפועל לאחר שהמשקיע חזר בו מכוונתו בטענה כי המשבר העולמי פגע בעסקיו.

גם אחר כך לא נואשה אי.אי.אר מגיוס משקיעים, והנה רק לפני חודש, ב־25 בדצמבר 2008, היא דיווחה על משקיע חדש המגלה בה עניין. לפי אותו דיווח, הגורם מעוניין להשקיע באי.אי.אר סכום של 2 מיליון דולר לפי שווי של 200 מיליון דולר.

השקעה זניחה

 

גם בהנחה שאותו משא ומתן יבשיל לכדי הסכם, הרי שמדובר בהשקעה קטנה יחסית שקשה להצדיק באמצעותה שווי כולל לחברה. בכל מקרה, גם כאן המשקיע יישאר מסתורי עד לחודש פברואר, המועד שבו הוא אמור להעביר לאי.אי.אר מיליון דולר כמקדמה לעסקה. יהיה מעניין לראות אם העסקה אכן תתממש.

בשלושת החודשים האחרונים איבדה גרינסטון כ־52% משווייה, כשהמשקיעים מודעים היטב להערכות שלפיהן קופת המזומנים עתידה להצטמצם ולעבור אל החברה־אם של בעלי השליטה. שווייה של שרפ"ג צנח ב־12 החודשים האחרונים ב־72%, ואילו שווייה של שרפ"ג טכנולוגיות התרסק ב־76%.

במאי האחרון מונה למנכ"ל גרינסטון מאיר שני, חתנו של משה צימרמן, מבעלי השליטה בשרם פודים. שני עתיד להתמנות גם לתפקיד יו"ר החברה. עוד נודע כי גרינסטון החליטה שבשנתיים הקרובות היא תקצה כ־50 מיליון שקל (שנותרו בקופתה לאחר העסקה עם קרן פימי) לפעילות אי.אי.אר.

מקבוצת שרפ"ג נמסר בתגובה: "דירקטוריון גרינסטון יקיים דיון מעמיק על ההצעה שהונחה לפניו לגבי העסקה, לאחר שיקבל שתי חוות דעת והערכות כלכליות בלתי תלויות ממעריכים חיצוניים. לפיכך לא נוכל להתייחס לשווי החברות המוזכרות. חברת אי.אי.אר היא ההשקעה המרכזית של חברת גרינסטון, והאפשרות לרכז את הפעילות תחת קורת גג אחת מלמדת על ראיית העולם של דירקטוריון גרינסטון על הפוטנציאל הקיים בחברת אי.אי.אר".

תגיות