אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
המדריך המלא לעמיתי קופות גמל איור: יונתן וקסמן

המדריך המלא לעמיתי קופות גמל

מה היו החלטותיה העיקריות של ועדת בכר שהשפיעו על שוק קופות הגמל, כיצד זה משפיע עלינו כחוסכים ואיך עלינו לבחור קופות גמל

26.01.2009, 17:25 | כתב כלכליסט

שוק קופות הגמל (קופות גמל, השתלמות, ופיצויים) מכיל בתוכו כ-200 מיליארד שקל. כספים אלו שייכים לנו ומנוהלים עבורנו על ידי בתי השקעות פרטיים וחברות ביטוח. שוק זה היה מתחילת דרכו ועד לרפורמת בכר די רדום ונשלט ברובו ע"י התאגידים הבנקאיים, אולם לאחר רפורמת בכר אנו עדים למעבר של כ-500 מיליון שקל בחודש בין בתי ההשקעות.

אחת הסיבות העיקריות להתעוררות השוק הינה הרפורמה המדוברת בשוק ההון הנקראת, כאמור, רפורמת בכר. הרפורמה הרחיבה את התחרות בשוק קופות הגמל והגדילה בצורה משמעותית את יכולות הניוד של קופות הגמל

וכן את ההבנה שלנו כחוסכים שיש לנו אפשריות רחבות יותר לניהול כספנו.

במאמר זה נסביר מה היו החלטותיה העיקריות של ועדת בכר, שהשפיעו על שוק קופות הגמל, כיצד זה משפיע עלינו כחוסכים, ואיך עלינו לבחור קופת גמל.

מהי קופת גמל?

קופת גמל הינה מכשיר חסכון ארוך טווח המיועד להבטיח כספים בעת הפרישה מהעבודה. בעבר היה סוג אחד של קופות גמל. בעקבות תיקון 3 נוצרו שני סוגים של קופות גמל - קופת גמל משלמת קצבה וקופת גמל לא משלמת.

מהו תיקון 3?

תיקון 3 שינה את שוק החיסכון הפנסיוני. החלטת משרד האוצר קבעה שהחל מ-01.01.08, כל אפשרויות החיסכון הפנסיוני יהיו אך ורק לאפיקים אשר יקנו לחוסך בהגיעו לגיל פרישה קצבה חודשית ולא תשלום חד פעמי.

במסגרת התיקון הוחלט שכספים שהופקדו לפני 01.01.08, ניתן יהיה למשוך בגיל 60 והם פטורים ממס ובלבד שהוותק יהיה לפחות 5 שנים. משיכה לפני הזמן תחייב במס של 35%.

עוד הוחלט, כי כספים שייצברו החל 01.01.08, אם הם כספי פיצויים, ניתן למשוך אותם בעת סיום יחסי עובד מעביד, וכי כספי התגמולים ניתנים למשיכה אך ורק באמצעות קצבה חודשית. ניתן להוון חלק מסכום הקצבה במידה והגענו לרף קצבה מינימאלי(3,850 שקל).

למה כדאי לחסוך בקופת גמל?

המדינה מעודדת רכישת קופות גמל ע"י מתן הטבות מס לעמיתים החוסכים. כמו כן קופת הגמל הינה מכשיר המניב תשואה לעמיתיו ע"י יצירת רווחים באמצעות השקעת הכספים בנכסים שונים בשוק ההון.

כל קופת גמל משקיעה את הכספים המופקדים אצלה באופנים שונים בהתאם לתקנון הקופה אותו ניתן לקבל מהגוף המנהל או להוריד מאתרי האינטרנט שלהם.

ישנם סוגים שונים של השקעות בקופות גמל:

  • קופות גמל כלליות - קופות אלה מחויבות לנהל לפחות 50% מהכספים באג"ח ושאר הכספים בהתאם למדיניות ההשקעה שלהן ובהתאם לתקנות משרד האוצר, בדרך כלל קופות אלה אינן משקיעות יותר מ-30% במניות.

  • קופות גמל מניתיות - קופות אלה משקיעות את עיקר כספן במניות, את כמות החזקת המניות ואפיקים נוספים קובעת ועדת ההשקעות של הקופה בהתאם לתקנות הקופה.

  • קופות אג"ח - קופות אלה משקיעות את עיקר כספן באפיקים אג"חים, את כמות החזקת האג"חים והאפיקים הנוספים קובעת ועדת ההשקעות של הקופה בהתאם לתקנות הקופה.

  • קופות מט"ח - קופות אלה משקיעות את עיקר כספן במט"ח, את כמות החזקת המט"ח והאפיקים הנוספים קובעת ועדת ההשקעות של הקופה בהתאם לתקנות הקופה.

  • קופות שקליות - קופות אלה משקיעות את עיקר כספן באפיקים שקליים, את כמות החזקת האפיקים השקליים והאפיקים הנוספים קובעת ועדת ההשקעות של הקופה בהתאם לתקנות הקופה.

  • קופות מסלוליות - בקופות אלה העמיתים קובעים את אחוז ההשקעה באפיקים השונים שפורטו לעיל, כאשר ניתן לחלק את אחוזי ההשקעה בין המסלולים השונים. במידה ועמית לא חילק את כל כספי ההשקעה למסלולים מסוימים, תעשה זאת ועדת ההשקעות של הקופה בהתאם לתקנון.

מה היו השפעות הרפורמה בשוק ההון (ועדת בכר) בתחום קופות הגמל?

ועדת בכר הוקמה באפריל 2004 על מנת לבחון את הדרכים ליצור מבנה תחרותי בשוק ההון אשר ישפר את יעילותו ודרכי פעילותו, תוך צמצום הריכוזיות וניגוד האינטרסים בגופים הפועלים בשוק, אשר התאפיין בריכוזיות גבוהה של הבנקים.

עד לשנת 2005 שוק קופות הגמל צבר, כאמור, 253 מיליארד שקלים, כאשר 90% מן הכספים היו בבעלות הגופים הבנקאיים, מתוכם 70% בבעלותם של הבנקים הגדולים, בנק לאומי ובנק הפועלים, ורק 10% היו בבעלות חברות הביטוח וגופים פרטיים.

מצב שבו הבנק הוא היצרן, המשווק והמנהל היווה ניגוד אינטרסים בין טובתו של הלקוח לטובת הבנק. בנוסף, ריכוזיות הבנק גם בתחומים אחרים כגון, אשראי, פיקדונות, קרנות נאמנות וכיו"ב יצר סבסוד צולב בעמלות ואי מתן שירות נאות ללקוח.

כיצד הרפורמה משפיעה עלי כעמית ואילו צעדים עלי לנקוט?

 

החלטות ועדת בכר הן:

 

  • הוצאת הקופות מידי ניהול הבנקים וכניסת הבנקים לתחום הייעוץ והשיווק. הבנקים חויבו למכור תוך 3 שנים את קופות הגמל שבבעלותם ולאחר מכן יוכלו להיכנס לתחום הייעוץ והשיווק של הקופות. החלטה זו נועדה לחלק את שוק קופות הגמל בצורה הוגנת בין בתי ההשקעות וחברות הביטוח, במטרה ליצור תחרות בין הגופים השונים באמצעות תשואות גבוהות, שיפור השרות, מתן הנחות בדמי הניהול וכיו"ב.

  • הבחנה ברורה בין משווקים פנסיונים לבין יועצים פנסיונים. מיסוד הרישוי ליועצים ומשווקים פנסיוניים מבטיח שהיועץ יעניק ייעוץ אובייקטיבי והתאמת קופה על-פי צרכי הלקוח בלבד, בעוד המשווק הפנסיוני ישמש כמתווך בין הלקוח לבין הקופות אותן הוא משווק. היועץ הפנסיוני גובה עמלה מן הלקוח וכן זכאי לקבל עמלת הפצה מבית ההשקעות באישור הלקוח ובפירוט גובה התשלום שיקבל, בעוד המשווק הפנסיוני יקבל את עמלתו מבתי ההשקעות אותם הוא משווק.

  • מעבר בין קופות הגמל. הרחבת אפשרות המעבר בין קופות הגמל לפעם בחודש והעברת כספי העמית תוך עשרים ימי עסקים. תקנה זאת הורחבה ממעבר של פעם בשנה לפעם בחודש על מנת שהעמיתים לא יהפכו ללקוחות שבויים של הקופות וליצירת תחרות תמידית בין הקופות השונות המבטיחה את טובת העמית.

מה קורה עם זכויותינו וכמה זה עולה לנו?

במעבר בין קופה לקופה אחרת הזכויות נשמרות במלואן לרבות הוותק והנזילות של הקופה. כמו כן, העברת הקופה אינה כרוכה בתשלום, לא לקופת המקור ולא לקופת היעד, מעבר לדמי הניהול כפי שסוכם בין העמית לבין הקופה. אם קבלתם ייעוץ מיועץ פנסיוני, יתכן ותחויבו עבור הייעוץ. המשווק הפנסיוני אינו גובה כסף מן הלקוח.

יש לי קופת גמל, מה עלי לעשות כדי להעביר אותה?

ראשית, עליכם לבחור לאיזו קופה אתם רוצים לעבור. לאחר שבחרתם את הקופה ניתן לפנות לאותו בית השקעות באופן ישיר או באמצעות משווקים מורשים (כגון סוכני ביטוח, משווקים פנסיונים, יועצים וכן הבנקים שקיבלו היתר לכך). תהליך ההעברה הינו פשוט ומהיר וכרוך במילוי טפסי הצטרפות-העברה וצירוף צילום תעודת זהות.

איך בוחרים קופת גמל?

בתהליך בחירת קופת הגמל עלינו לבחון מספר מדדים לקבלת ההחלטה הטובה ביותר עבורנו:

  • הרכב נכסים
    הרכב נכסים הינו הכלי לבחינת מדיניות ההשקעה של הקופה ואופן התפלגות הנכסים. הרכב הנכסים יופיע בדרך כלל באחוזים. משרד האוצר חילק את הרכב הנכסים ל-10 קבוצות ראשיות: מניות, אג"ח ממשלתי סחיר, אג"ח קונצרנים, אג"ח קונצרנים לא סחיר, מזומנים, פיקדונות, הלוואות, קרנות נאמנות, תעודות סל ונכסים אחרים. יש לבדוק את כמות הנכסים המושקעים בארץ והמושקעים בחו"ל, כמות הנכסים הסחירים מול הלא סחירים ואת חלוקת הנכסים לפי רמות הסיכון.

  • תשואות
    חשוב מאוד שקופת הגמל תניב תשואה גבוהה לאורך זמן ולכן עלינו להשוות בין תשואות הקופות הנבחנות בפרק זמן זהה. תשואה עודפת של אחוז בשנה בין קופה לקופה עשויה להניב רווח של עשרות אלפי שקלים בהתאם לסכומי ההשקעה. התשואות המפורסמות ע"י קופות הגמל הינן תשואות נומינליות ברוטו. מומלץ לבדוק גם את התשואות הנומינליות נטו (בניכוי דמי ניהול).

  • רמת הסיכון
    במקביל לבדיקת הרכב הנכסים והתשואות יש לבדוק את רמת הסיכון של הקופה. רמת הסיכון נמדדת על-פי מדד סטטיסטי הנקרא סטיית תקן. ככל שסטיית התקן נמוכה יותר, ההשקעה בקופה נחשבת לפחות מסוכנת.

  • הגוף המנהל
    יש לבחון היטב בידי מי אנו עומדים להפקיד את מיטב כספינו בעזרת הפרמטרים הבאים:

  1. מדד שארפ - ככל שהמדד גבוה יותר איכות ניהול הקופה טובה יותר.
  2. המלצות שקיבלנו ממקורות מהימנים. השגת מידע זמין על הגוף המנהל במדיות השונות.
  3. ניסיון מוכח בניהול מוצלח של קופות הגמל.
  4. ניסיון בניהול ההשקעות בתחומים משיקים כגון, קרנות נאמנות, ניהול תיקי השקעות וניהול כספי ביטוח.

  • איכות השירות
    כמו בכל עסקה חשובה גם כאן נבדוק את טיב השירות המוצע. למשל: זמינות ונגישות מוקד שירות הלקוחות, אופן דיווח הנתונים הפיננסים (אינטרנט או דואר), אפשרות לקבלת הלוואות, יעילות בביצוע בקשות שונות כגון, פדיון הקופה ושינוי מוטבים.

  • דמי הניהול
    דמי הניהול הם העמלה שאנו משלמים עבור ניהול הקופה והשירות. ישנם הבדלים בדמי הניהול בין קופות הגמל השונות ובתהליך בחירת קופת הגמל יש להתייחס לגובה דמי הניהול כגורם חשוב בקבלת ההחלטה.

האם הגודל של הקופה קובע?

לשאלה זו נענה בזהירות יתרה כי הגודל לא קובע. יתרה מזאת, לרוב, קופת גמל קטנה עשויה להגיב גמישות לתנודות בשוק ההון ובכך להניב תשואה עודפת על פני קופות הגמל הגדולות אשר גמישותן מוגבלת בשל כמות הכסף הגדולה המושקעת על ידיהן בנכסים השונים. מצד שני, בקופות הוותיקות יש לנו יכולת לבחון את תוצאותיהן לתקופה ארוכה.

לאיזו תקופה כדאי לבחון את הקופה?

מומלץ לערוך את ההשוואה בין הקופות השונות לתקופה ארוכה ככל שניתן, מאחר וקופות הגמל מהוות עבור מרבית ציבור העמיתים אפיק השקעה לטווח ארוך וכך ניתן לקבל תמונה ברורה יותר לגבי יציבות הקופה והישגיה לאורך זמן.

נדגיש כי לא תמיד ניתן ליישם המלצה זו מאחר ובשנים האחרונות נפתחו לא מעט קופות גמל חדשות אשר ביצועיהן עד כה היו מוצלחים למדי למרות שהן אינן ותיקות בשוק קופות הגמל ולכן יש לתת התייחסות למי מנהל את הקופה ולרקורד שלו.

האם המעבר חייב להיות רק מקופות בנקאיות? 

הרפורמה בוועדת בכר דיברה על הניוד ביחס כולל לכל הקופות על מנת ליצור תחרות טובה יותר בשוק ההון ולכן יש באפשרותנו לעבור מכל קופה לכל קופה שנחפוץ.

לאחר שעברתי קופה, כיצד אוכל לדעת שאינה משקיעה את כספי בצורה מסוכנת?

על מנת לבחון את ההשקעה של קופת הגמל תוכל לעיין בהרכב הנכסים של הקופה ולראות כיצד הקופה מנהלת את הכספים ואם שינתה את מדיניות ההשקעה מהיום שהצטרפת אליה.

מדוע דמי הניהול מקופה קבועים ולא ע"פ הצלחת הקופה?

החלטת משרד האוצר לאפשר לקופות הגמל לקבל עמלה מתוך דמי ניהול קבועים ולא על בסיס הצלחה, נועד כדי לא לגרום לקופות להשקיע בצורה מסוכנת יותר על מנת להגדיל את רווחיהן ולסכן בכך את החוסכים.

האם אני יכול לפצל את קופת הגמל שלי?

בעבר לא הייתה לנו אפשרות לפצל את קופת הגמל, אולם במסגרת הגברת התחרות החליטו במשרד האוצר לתת אפשרות להעביר ולפצל כספים מקופה אחת למספר קופות על מנת לאפשר לנו כחוסכים לפזר סיכונים.

מה יקרה אם אפרע את הכספים לפני המועד?

משיכת כספים לפני מועד הפרעון נקראת משיכה שלא כדין, ולכן מחייבת את קופת הגמל לגבות מס בשיעור של 35% מסכום המשיכה. ישנם מקרים מעטים שבהם אפשר לבקש פטור ממס על-ידי הגשת בקשה מיוחדת למס הכנסה בשל מצב רפואי קשה או מצב כלכלי קשה.

תגיות