אתר זה עושה שימוש בעוגיות על מנת להבטיח לך את חוויית הגלישה הטובה ביותר.
הכלכלה הפלסטינית: המלחמה שאחרי המלחמה צילום: יואב גלאי

הכלכלה הפלסטינית: המלחמה שאחרי המלחמה

חמאס והרשות הפלסטינית נאבקות על כספי השיקום. העולם מגבה את הרשות, אבל חמאס כבר פועלת בשטח. הפתרון יצטרך להיות ממשלת אחדות לאומית

26.01.2009, 07:15 | דני רובינשטיין

עוד טרם הופסקה האש, החלו הקרבות של אחרי המלחמה: הרשות הפלסטינית וחמאס נאבקים על כספי השיקום. מדינות העולם מוכנות להעביר מיליארדי דולרים לשיקום רצועת עזה, והשאלה היא בידי מי יופקד הכסף הזה - בידי ממשלת סלאם פיאד ברמאללה או בידי ממשלת איסמעיל הנייה בעזה?

המאבק הזה החל כבר בעיצומה של המלחמה, כששר החוץ של הממשלה ברמאללה ריאד אל־מליכי אמר שהרשות צריכה לארגן תקציבים לפעולות השיקום בעזה. בעל חנות בשכונת שועפאט שבמזרח ירושלים שמע את הדברים ואמר לי: "בעזה נשפך דם ומתים עשרות כל יום, ואלה ברמאללה כבר מתעניינים בכסף". הרמז ברור.

המושחתים נגד נסיכות האופל

עליית המדרגה במאבק נרשמה בכינוס המדינות התומכות בחמאס - איראן, סוריה, לבנון ואלג'יר - שהתקיים לקראת תום הקרבות בדוחה, בירת קטר. שליט קטר חאמד בן ג'אסם הזמין את מנהיג חמאס חאלד משעל לכינוס, והודיע כי ממשלתו תורמת 250 מיליון דולר לעזה.

קשה היה לפספס שהתרומה היא "לעזה", לא לרשות הפלסטינית. הכל שמו לב שהוא הודיע שהתרומה היא לעזה, ולא לרשות הפלסטינית. אגב, כשג'אסם נשאל מדוע לא הזמין את אבו מאזן כנציג הפלסטינים, השיב שאבו מאזן אמר לו שלא קיבל היתר לבוא. התשובה הזאת עוררה גל של לעג בעולם הערבי בכלל ובשטחים בפרט, על הנשיא הפלסטיני שצריך אישור ישראלי כדי לצאת לקטר.

ההריסות ברצועה. בידי מי יופקד הכסף?, צילום: איי אף פי ההריסות ברצועה. בידי מי יופקד הכסף? | צילום: איי אף פי ההריסות ברצועה. בידי מי יופקד הכסף?, צילום: איי אף פי

מיד לאחר המפגש בקטר התקיים בכווית כינוס כלכלי של ראשי המדינות הערביות. הנציגים הסעודים ניצלו אותו כדי להודיע על תרומה של מיליארד דולר לשיקום עזה. בניגוד לכספי המדינות שתומכות בחמאס, התרומה הסעודית תועבר לרשות.

לקראת סוף השבוע שעבר המאבק התחמם, ב"נאום הניצחון" של חאלד משעל בדמשק. אחרי שהסביר מדוע חמאס נחל "ניצחון פלסטיני ראשון על אדמת המולדת" קרא משעל למדינות העולם: "תנו את התרומות לממשלה החוקית בעזה, ולא למושחתים!".

התגובה לא איחרה לבוא. מחמוד אל־הבאש - שר הרווחה בממשלת פיאד, שהיה איש חמאס בעזה ועבר לשורות הרשות ברמאללה -האשים את בכירי ממשלת הנייה בגנבת ציוד מנזקקים. לטענת הבאש, אנשי חמאס גנבו את המשאיות שנכנסו לרצועה בימי המלחמה עם מזון ותרופות, ומכרו את תכולתן בשוק השחור.

יאסר עבד רבו, מנכ"ל אשף ומנאמניו הקרובים של אבו מאזן, היה חריף יותר, ודיבר על "נסיכות האופל" שקמה בעזה. עבד רבו הוסיף כי בשעה שברמאללה קיים פיקוח מסודר על כל גרוש מכספי הממשלה הפלסטינית, בעזה איש לא יודע לאן הולך הכסף.

הרשות תנצח, אבל מעורבות חמאס הכרחית

שבועיים לפני כינוס המדינות התורמות בקהיר, די ברור שהמנצחים במאבק, לפחות בשלב הנוכחי, יהיו אבו מאזן וממשלת סלאם פיאד ברמאללה. הנשיא הטרי ברק אובמה טלפן לאבו מאזן ביומו הראשון בבית הלבן, הבהיר לו שכספי הסיוע יועברו לרשות ואף הודיע על כך פומבית; ההודעה הזאת גררה גינוי ראשון של חמאס לאובמה, אבל הודעות דומות מסרו דוברים באירופה ובמדינות ערב.

ובכל זאת, לא ברור איך ניתן לשקם את עזה בלי חמאס. בפועל, אנשי חמאס כבר החלו בשיקום. ממשלת הנייה הודיעה בסוף השבוע שתעניק 1,000 יורו לכל משפחה של חלל ו־4,000 יורו לכל משפחה שביתה נהרס.

משאיות עם סיוע חירום, מוצרי מזון ותרופות כבר זורמות לרצועה מירדן ונסיכויות המפרץ; חלק מהציוד נפרק ישירות במשרדי חמאס, השאר עובר לארגוני סיוע. המעורבות הזאת מקובלת על ממשלת הנייה - היא כבר הסכימה לקבל כספי שיקום באמצעות גופים בינלאומיים שונים, ובראשם סוכנות האו"ם אונר"א, רק לא דרך רמאללה.

הפתרון, שכבר מופעל לחץ בינלאומי גדול כדי ליישמו, יצטרך להיות ממשלה משותפת של פתח וחמאס, שתנהל מקצועית את שיקום הרצועה.

תגיות